Ki akarták rabolni a végtagok nélkül élő Szabolcsékat

A karok és lábak nélkül élő Szabolcs édesanyjával él. Családjuk kis híján csalók áldozata lett.
A karok és lábak nélkül élő Szabolcs édesanyjával él. Családjuk kis híján csalók áldozata lett.

Gyakori bűnelkövetési módszer, amikor idős embereket vernek át. Van, hogy díjbeszedőnek, önkormányzati dolgozónak hazudják magukat, majd amikor bejutnak a lakásba, el­emelnek ezt-azt. Máskor bántalmazzák is az időseket a rablás előtt. A módszer továbbfejlesztett változata, hogy telefonon hívják fel áldozatukat. Általában vezetékesen, mert ezt legtöbbször idősek használják. Így történt ez a Tahitótfaluban élő, végtagok nélkül született Kollinger Szabolcs szintén mozgássérült – egy keze van és a lábfeje a térdkalácsából nőtt ki – édesanyjával.

– Még a két ünnep között történt. Nem voltam otthon, anyu telefonált: egy ismeretlen hangtorzítót használva felhívta és azt állította, hogy az unokája. Anyu persze nem hitt neki, mire a csaló megkérdezte: te vagy az, Erzsi néni? Őt Magdinak hívják, de nem csak emiatt nem vált be a trükk. Eközben a szintén velünk élő nővérem jött haza és azt látta, hogy a házunk felé közeledik három alak. Nem a falu, hanem az épület mögötti gát felől lopakodtak. Amikor meglátták a nővéremet, visszafordultak, majd felszívódtak. Anyu felhívott, hogy figyelmeztessen: amikor jövök haza, nagyon figyeljek és ne álljak szóba idegennel – mesélte a Borsnak Szabolcs.

A környéken egyébként köztudott, hogy Szabolcsék laknak abban a házban. A fiatalember történetéről a Bors is beszámolt: szülőanyja elhagyta, de egy új­ságcikk nyomán örökbe fogadták.

– Feljelentést is tettünk. A rendőrség szerint hasonló módszerekkel fosztottak ki embereket Szentendrén, Leányfalun és Pomázon is. Van, hogy mentősnek adják ki magukat. Telefonon elcsalják a házból az áldozatot, lesből figyelik, mikor megy el hazulról, utána pedig betörnek hozzá.