Aktuális

Ki a vétkes? – Igazát bizonyítaná a szarvast gázoló férfi

Bors

Létrehozva: 2017.10.17.

<p>Nem könnyű a saját igazunkat érvényesíteni vadgázolás esetén.</p>

Forrás: Facebook

Duplán kellemetlen élményben volt része egy zalaegerszegi férfinak múlt héten, s erről saját Facebook-oldalán számolt be. Október 11-én délután 5 órához közeledve épp családjával haladt az Alsóerdei úton a toposházai elágazás közelében, amikor autójuk elé egy termetes szarvas ugrott. Az ütközés elkerülhetetlen volt, a teherautó szélvédője ripityára tört, az állat pedig métereket repülve belehalt sérüléseibe.

A férfi azért osztotta meg esetét a nyilvánossággal, mert úgy érezte, az ügyben nem ő és nem is az állat volt a valódi hibás, hanem az a 2, terepruhás illető, akik az eset után bukkantak ki a fák közül. A károsult úgy érzi, ők lehettek vétkesek abban, hogy a vad megriadt tőlük, s az út felé iramodott. Ez pedig nemcsak a szarvas életének végét, hanem egy család számára komoly sokkot és anyagi gondokat is jelent.

A férfi ugyanis azt írta, az összetört teherautó a munkaeszköze, amelyet most nem tud használni, s ezt a családi kassza bánja leginkább. Kommentben azt is hozzátette, a nyári viharok során a házuk is komoly károkat szenvedett, éppen sikerült kinyögniük az ehhez kapcsolódó javítási költségeket, azonban most újra sújtja őket a balsors. Főleg, hogy a karambolban a kisfia is megsérült, akit még a kórházba is be kellett vinni emiatt.

A posztoló arra kéri azokat, akik a helyszínen jártak a baleset során, hogy segítsenek beazonosítani neki a terepruhás férfiakat, illetve egy kék, Mitsubishi Pajero platós teherautó sofőrjét. Rajtuk keresztül ugyanis nagyobb eséllyel tudná bizonyítani az igazát, hogy a vadgázolás nem az ő hibájából történt.

Megkérdeztük a megyei rendőrséget és a vadásztársaságot is, hogy kivizsgálták-e az esetet és ha igen, mire jutottak ebben az ügyben. Választ egyelőre egyik helyről sem kaptunk, de amint ezek megérkeznek, frissítjük a cikket.

Van-e az autósnak esélye a kártérítésre?

Győrvári Attila, a vadászkamara Zala megyei titkára, a vadászszövetség Zala megyei fővadásza a zaol.hu-nak korábban úgy fogalmazott, a térség vadsűrűsége nemcsak szezonban, hanem egész évben indokolja a fokozott figyelmet, és különösen az esti, hajnali szürkületben bukkanhatnak fel állatok az utaknál.

Ha bekövetkezik a baleset, akkor a kárigényt bírósági eljárásban lehet érvényesíteni azzal a vadgazdálkodóval szemben, akinek a területéről a vad az útra tévedt. Ehhez dokumentálni kell a történteket, így a vadbaleseteknél érdemes kihívni a rendőrséget is. A hatóság segít az illetékes vadásztársaságot is értesíteni, valamint a gázolás minden körülményét jegyzőkönyvezik, fotókkal dokumentálják.

Az elgázolt állatot csak a vadásztársaság viheti el. Az elpusztult vad átvételéről bizonylatot kell kérni a vadásztársaság képviselőjétől. A kárt 30 napon belül kell bejelenteni a vadásztársaságnak, és igazolni kell a nagyságát is. Ezért is fontos a helyszínen felvett rendőri jegyzőkönyv, ami pontosan rögzíti a körülményeket, az autón esett sérüléseket, a gázolás pontos helyét, s azt is, hogy a sofőr nem volt-e ittas és a szabályoknak megfelelően vezetett-e. Ha a balesetnek van szemtanúja, fontos az általa elmondottakat is jegyzőkönyvezni, amihez helyszíni fotókat is kell készíttetni.

Az új polgári törvénykönyv szerint a gépjármű és a vad ütközésére továbbra is a veszélyes üzemek találkozására vonatkozó jogszabályt alkalmazzák. Ilyen esetben a kárt az köteles megtéríteni, akinek a fokozott veszéllyel járó tevékenységében a kár bekövetkezéséhez vezető rendellenesség merült fel. Ez a sofőr részéről lehet például a sebesség helytelen megválasztása, ittasság vagy a nem megfelelő műszaki állapotú jármű. A vadásztársaságnak az róható fel, ha a közút közelében etetőt, sózót, szórót, itatót, dagonyát telepített vagy nem kellő körültekintéssel rendezett például terelővadászatot.

A jelenlegi bírói gyakorlat esetében az autósnak csak akkor lehet némi esélye a kártérítésre, ha a vadbaleset autópályán, autóúton, illetve vadveszélyt jelző tábla hatályán kívül, esetleg lakott területen belül történt.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085637_auto_resized.png
origo.hu

Magyar Péter nyilvánosan gúnyolódott Varga Judit saját bántalmazásáról szóló drámai vallomásán - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26464_resized.jpg?avcount=1711713914
origo.hu

Magyar Péter ámokfutása börtönben érhet véget

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091872_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Rendőrök lepték el az eltűnt kétéves Danka otthonát: Markológéppel ássák fel a területet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17091237_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Főügyész Magyar Péter felvételéről: így nem törölhető a tartalom

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17076988_auto_resized.png
metropol.hu

Heti szerelmi horoszkóp: Érdemes óvatosnak lenni, ennek a csillagjegynek még szakítást is hozhat a húsvéti nyuszi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17085184_auto_resized.jpg
vg.hu

Valami súlyos történik az ukrán elnöki hivatalban: Zelenszkij kirúgta az egyik legfontosabb emberét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26465_resized.jpg?avcount=1711713914
origo.hu

Németország döbbenetes háborús bejelentése, minden megváltozik

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17075366_auto_resized.jpg
lakaskultura.hu

Keleti inspiráció Tatabányán: sötét, zegzugos lakásból modern, légies otthon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084687_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megdöbbentő, babahírt közölt máris a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/26355_resized.jpg?avcount=1711713914
vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17082722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Remegő hanggal jelentkezett be Ördög Nóra: támadás történt az Ázsia Expressz szállodájában

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17084794_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Sokan csak most tudták meg és alig hiszik el, mit jelent valójában a WC kifejezés

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1p7v0WWIfJgfw3caaqpXtxk0Bg3Byh3ANLOztvyMwWk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ZjMzA4OWRjZDBjNDQ0ZDY5ODc3ZmMxZTlhODYzNmFj.jpg
Robbanás

Tragédiába fulladt a nagypéntek Budapesten, megrázó részletek

https://cdn.borsonline.hu/2024/03/1SWzGq3QsizyH5iPB4Vk8natZWSvqGt3PPUISscQeJo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3N2NkOTk0MzY5MzQzOWM5YzY5ZmYyZjk5YTA2Zjhi.jpg
Megindító

„Boldogan mutatta a nap végén az összegyűjtött csokitojásokat” - húsvétra is feldíszítette a családja a kiskamaszként elhunyt Dominik sírhelyét