Kétezer eurót ér a leghülyébb robot

Vicces, haszontalan és technikailag fejlett – ezeknek a követelményeknek kell megfelelniük a Bacarobo Kupa – hülyerobot-versenyen induló alkotásoknak. A kupát Japánon kívül elsőként Magyarországon rendezik meg.
Vicces, haszontalan és technikailag fejlett – ezeknek a követelményeknek kell megfelelniük a Bacarobo Kupa – hülyerobot-versenyen induló alkotásoknak. A kupát Japánon kívül elsőként Magyarországon rendezik meg.
Macskanyalogató robot, hintázó laptoptartó, csutkát üldöző szemetes – a pihent agyakból kipattant gondolatok fura versenyben öltenek testet vasárnap.
– Legalább akkora kihívás egy technikailag fejlett, ám teljesen értelmetlen alkotás megálmodása és létrehozása, mint egy forradalmi újdonságé – magyarázza Nemes Attila, a Kitchen Budapest vezetője, aki elérte, hogy a Japánban többéves hagyománynak örvendő Bacarobo (hülye robot) - megmérettetést nálunk is megrendezhessék.

A vállalkozó kedvű résztvevőknek két hónap állt rendelkezésükre, hogy szükségtelen és mókás dolgokat álmodjanak meg, majd technológiai rémálmaikat nyolc hét alatt a modern kor vívmányainak felhasználásával megvalósítsák.

Fél Európa szórakozott tervezői és kutatói láttak fantáziát a hülyerobot-építésben. A Spanyolországból, Olaszországból, Ausztriából, Norvégiából, Lengyelországból és Magyarországról érkezett huszonnyolc pályaműből végül tizenöt gurulhat be a nagyközönség elé október 31-én este 8-kor a budapesti Trafóban. A feszes határidő megfeszített munkát igényel a döntősöktől.

– A szobatársam mondta, hogy nincs haszontalanabb berendezés egy macskanyalogató robotnál. Azonnal megvettem – meséli Sík Eduárd, akinek négytagú csapatában tervező, programozó, kutató és építő időt, pénzt és energiát nem sajnálva dolgozott. – Már a megjelenése is mókás: villog a szeme és világít a farka. Utóbbival lehet bekapcsolni.

– Érzékelőivel képes „körülnézni” és megtalálni a négylábú jószágot, hogy aztán odagurulva hozzá jól megnyalogassa - magyarázza Ferenczy Bálint. Nemcsak a macskabenzinnel üzemelő, négylábúra emlékeztető robottal lehet majd találkozni, lesz egy légy és egy kutyus nászából született valami is, igaz, ennek nevét és tudását homály fedi.

– Viccesen néz ki, mozog és semmi értelme. Most őszintén, kell ennél több vagy jobb alkotás egy hülyerobot-kupán? – kérdezi az ötletgazda, Juhász Márton András. Bár az ember azt gondolná, a robotok világa igazi férfiterület, a versenyzők közel fele lány. Harsányi Réka és Lukács Manuéla Nyanyarobot munkacímen készülő produkciója egy körbe-körbe rohangáló bevásárlókocsit formál, amin gazdája csücsül majd.
– Egy régi, megvalósításra váró tervem alapötletét használtam fel. Ki tudja, meddig lesznek még olyan nénikék, akik gurulós szatyrukkal ide-oda rohangálnak, hogy a legolcsóbb árukat tudják a kocsijukba pakolni. Közös művünk ennek a jelenségnek állít emléket – árulta el Réka.

Kiss László hintázó laptoptartója sem egyszerű robot: ember módjára mozgatja a lábát, hajtja magát.

Más kérdés, hogy így használhatatlanná teszi tulajdonosa számára a hordozható számítógépet... A zsűrit erősíti Bakács Tibor Settenkedő.

– A felkérésre azért válaszoltam igennel, mert magam is robot vagyok, de ez addig titok, amíg át nem vesszük az uralmat az emberiség felett. Komolyra fordítva a szót, hiszem, hogy nincsenek haszontalan tárgyak vagy robotok, legfeljebb a felhasználó nem elég találékony ahhoz, hogy értelmet adjon nekik. Kíváncsi vagyok, sikerül- e a versenyzőknek ezt megcáfolniuk – mondja a kritikus.

– A legjobbnak talált munka elkövetője kétezer euróban részesül, de úgy tűnik, a nevezőket nem is annyira a díj, sokkal inkább a humor és a technika kapcsolata izgatja – vélekedik Nemes Attila, aki az eredeti ötletgazdát, Tosza Nobumicsit is hazánkba invitálta.
– Japánban egész más dolgokon nevetnek az emberek, mint Európában. Kint láttam mozgó papírsárkányt, ami a mutatvány végén porig égett. A nézők dőltek a röhögéstől, de ez nálunk nem működne. Arra viszont kíváncsi vagyok, mit szólnak az emberi étkezést élethűen mímelő robot produkciójához – mondja Nemes Attila, aki szerint számos kudarcra ítélt terv nyerhet így új értelmet, sőt, új irányt is.
– Az egyik pályamű egy szemét után rohangáló kuka lesz, ami kellően abszurd. Ám ki tudja, lehet, hogy a jövő hulladéktárolója röptében kapja el a szemetelő csikkjét, almacsutkáját vagy szalvétáját, netán megköszöni a környezettudatosnak, hogy nem a földre, hanem beledobta a szemetet.

Balajti Péter