Két éve nem tudni, ki lopott Orbán lányának esküvőjén

Még mindig nem árulja el a rendőrség, hogy mennyit költöttek annak a tolvajnak a megtalálására, aki a miniszterelnök lányának esküvőjén ellopott két mobilt.
Még mindig nem árulja el a rendőrség, hogy mennyit költöttek annak a tolvajnak a megtalálására, aki a miniszterelnök lányának esküvőjén ellopott két mobilt.

Az Átlátszó adatigénylésére először azért nem válaszolt a Készenléti Rendőrség Hivatala, mert szerintük az nem volt közérdekű. Három hónap elteltével már másképp látják a dolgot, de azt második válaszukban sem árulták el, hogy az adófizetők hány forintját fordították a nyomozásra.

Két és fél kötötte össze életét a kormányfő lánya, Orbán Ráhel és Tiborcz István. A nagy buli közepette azonban két vendég mobiljának, két iPhone 4s készüléknek lába kelt. A történtekről az egyik felszolgáló, Csókási László számolt be, miután nem tetszett neki, hogy DNS-minta adására akarják kényszeríteni. Rajta kívül a kiszolgáló személyzetet, vagyis több tucat embert kötelezett erre a rendőrség. Ráadásul annak kiemelt szerve, a Készenléti Rendőrség (KR) Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) Életvédelmi Osztálya. Összesen 26 személytől vetek DNS-mintát, holott azt csak indokolt esetben lehet alkalmazni.

Lopás esetén például akkor, ha különösen nagy értékű az elcsent holmi és a büntetési tétel meghaladja az öt év szabadságvesztést, illetve, amennyiben meggyanúsították a lopással az illetőt.

A pincér számításai szerint, hogy a telefon – akkor még csak egy készülékről volt szó – értéke nincs arányban a több millió forintra rúgó nyomozási költséggel. Egy DNS-minta elemzése – a minta minőségétől függően – akár több százezer forint lehet, 26 ember esetén 1,3 millió és 7,8 millió forintra is rúghatott.

Mindezek miatt Csókási László hivatali visszaélés gyanúja miatt a Központi Nyomozó Főügyészséghez fordult, ám a feljelentést elutasították, mert a nyomozással kapcsolatban mindent rendben találtak. A rendőrség pedig két év után felfüggesztette a nyomozást.

© Fotó: Móricz István

Az Átlátszó még tavaly októberben adatigényléssel fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz tájékoztatást kérve arról, hogy a DNS-minták elemzésén túl összesen mekkora összeget tesz ki a nyomozás teljes költsége.

A kérelmet továbbították a Készenléti Rendőrséghez (KR) mondván, az igénylés megválaszolására ez a szervezet illetékes. A KR-be került be ugyanis 2012-ben a Nemzeti Nyomozó Iroda. A KR részéről tavaly közölték, amit kértek, az nem közérdekű, hanem bűnügyi személyes adat, így nem adtak semmilyen tájékoztatást a nyomozásra vonatkozó kérdéseinkre. Mára meggondolták magukat és a költségekkel kapcsolatban ugyan nem, de több dologra válaszoltak. A legfontosabb ezek közül, hogy az eljárást felfüggesztették, mert nem tudták megállapítani, ki lehetett a tettes. A KR Hivatala közölte azt is az Átlátszó kérdése alapján, hogy egy nyomozó foglalatoskodott az üggyel. Arra viszont továbbra sem adott választ a rendőrség, hogy a több mint két évig tartó eljárás költsége mennyi volt.

© Fotó: MTI