Képes 22 év után a szabad életre Bene, a skálás gyilkos?

Ha szabadlábra helyezik a skálás gyilkosként elhíresült Bene Lászlót, a legnagyobb kérdés az lesz: képes-e visszailleszkedni a társadalomba?
Ha szabadlábra helyezik a skálás gyilkosként elhíresült Bene Lászlót, a legnagyobb kérdés az lesz: képes-e visszailleszkedni a társadalomba?

A tiszavidi rémként elhíresült V. Árpád 2006-ban feltételesen szabadult. A férfit a rendszerváltás előtt egy gödi kocsmáros megöléséért első fokon halálra, jogerősen életfogytiglanira ítéltek. Akárcsak Bene esetében, ez legfeljebb húsz évet jelentett. Nem sokkal később környezetében négy ember tűnt el, a rém pedig vissza­került a rácsok mögé. Bár a rendőrség azt gyanította, hogy V. Árpád végzett az eltűntekkel, bizonyítani nem tudták, így végül betörésekért került most már ténylegesen örökre a börtönbe.

A rendszerváltás előtt ugyancsak húsz évet kapó N. István 2000 karácsonyán szabadult. Társait – Soós Lajost és György Istvánt – 1980-ban akasztották fel, amiért hárman megöltek egy rendőrt. N. nem tudott új életet kezdeni.

– Vagy a múltam, vagy a betegségem miatt nem tudtam dolgozni. Egyszer egy rendőr felismert a munkahelyemen. Ki is rúgtak – panaszkodott 2006-ban a Kisalföldnek a férfi, aki ez­után hajléktalan lett.
Egy kakukktojás a magyar kriminalisztika történetében Magda János esete. 1983-ban különös kegyetlenséggel meggyilkoltak egy kislányt a szolnoki temetőben. A tett elkövetésével vádolt Magdát első fokon halálra ítélték, viszont a megismételt eljárásban felmentették. Magdát élete során kétszer is gyilkossággal vádolták, de egyszer sem született ellene jogerős elmarasztaló ítélet.

Végh József kriminálpszichológus sokáig dolgozott elítéltekkel. – A börtönben a rabok na­gyon erősen szocializálódnak az ottani viszonyokhoz, önállótlanná válnak, hiszen sosem ők hoznak döntéseket. A világ is sokat változott, amióta Bene börtönbe került. Ugyanakkor az látszik rajta, hogy nem épült le, s ha nagyon erősen akarja, sikerülhet számára az új életkezdés. A társával, Donászi Aladárral találkoztam a börtönben, ő akkor már nagyon magába forduló volt, s a találkozásunk után nem sokkal öngyilkosságot követett el – tette hozzá Végh József.

Bene szabadulásáról másodfokon a Szegedi Törvényszék dönt.

Még aznap ölt

Az osztrák Werner Knieseket egy-egy sikertelen gyilkossági kísérlet után mindkétszer szabadon engedték a 80-as években. Szabadulása napján hihetetlen kegyetlenséggel irtott ki egy háromtagú – egy özvegyasszonyból, lányából és kerekes székes fiából álló – családot.