Kép, amitől libabőrös lesz: egymillióan a terror ellen

Egymillió ember vett részt ma Párizsban a terrorizmus elleni meneten. A példátlan összefogáshoz állami vezetők is csatlakoztak, köztük Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.
Egymillió ember vett részt ma Párizsban a terrorizmus elleni meneten. A példátlan összefogáshoz állami vezetők is csatlakoztak, köztük Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke.

A terrorizmus ellen, illetve a szólásszabadság megvédése érdekében szervezett felvonuláson összesen 45 külföldi vezető vett részt a francia politikusokon kívül: ott volt Angela Merkel német, David Cameron brit, Matteo Renzi olasz, Mariano Rajoy spanyol kormányfő, Bohuslav Sobotka cseh és Zoran Milanovic horvát miniszterelnök, Klaus Iohannis román államfő, illetve Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Jun­cker, az Európai Bizottság elnöke.

De tiszteletét tette II. Abdulláh jordán király, Petro Porosenko ukrán államfő és Szergej Lavrov orosz kül­ügy­miniszter is. A menetet hatalmas biztonsági intézkedések előzték meg: a közlések szerint ezrével nyüzsögtek rendőrök és katonák Párizsban. Az óriási készültség végül szerencsére nem volt szükséges: incidens nélkül zárult a demonstráció.

Orbán Viktor nyilatkozatban fejezte ki tiszteletét a merénylet áldozatai előtt:

– Mi, magyarok osztozunk a franciák fájdalmában. A terrorizmus előretörése Európában ma már valóság, ami napról napra növekszik. (...) Nem tehetjük meg, hogy nem nézünk vele szembe. Európának képesnek kell lennie arra, hogy megvédje magát. A politikai korrektség már nem nyújt védelmet a kegyetlen barbársággal szemben – írta közleményében a miniszterelnök, kiemelve: a jelenlegi európai politika nem tudja megvédeni az európai embe­re­ket. Orbán szerint Európának új véderőművekre és stabilizátorokra van szüksége ahhoz, hogy megakadályozza a biztonságát fenyegető rengéseket és mozgásokat.

Ők is ráfaragtak a karikatúrákra

Vasárnap reggel felgyújtottak az észak-németországi Hamburgban egy szerkesztőséget, amely lehozta a Charlie Hebdo című francia szatirikus hetilap által kö­zölt, Mohamed prófétát ábrázoló karikatúrákat. A rendőrség tájékoztatása szerint előbb köveket, majd egy gyújtószerkezetet dobtak a Hamburger Morgenpost című német újság szerkesztőségének ablakába.

© Fotó: Reuters

Újabb támadások lehetnek

Újabb terrortámadások veszélyére figyelmeztetnek nyugati titkosszolgálatok. A Bild am Sonntag című német újság ma azt írta, hogy az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség információi szerint az Iszlám Állam dzsihadista szervezet egy európai támadássorozat nyitányaként tartja számon a párizsi mészárlást. Az egyik lehetséges célpont Róma lehet.