Kemencét építettek a falu közepére

Köztéri sütöde lesz rövidesen Rábacsécsényben. A falu központjában építtetett kemencét az önkormányzat. Finom falatokkal szeretnék a községbe csábítani a turistákat – írja a kisalfold.hu.
Köztéri sütöde lesz rövidesen Rábacsécsényben. A falu központjában építtetett kemencét az önkormányzat. Finom falatokkal szeretnék a községbe csábítani a turistákat – írja a kisalfold.hu.

A Rábaközben egyedülálló látványossággal gazdagodott Rábacsécsény. A falu közepén kemencét építtetett az önkormányzat. A turistaforgalom fellendülését várják a községvezetők a fejlesztéstől.

Teljesen ugyan még nem készült el, de a helyiek tetszését már így is elnyerte. Az sem véletlen, hogy hol állították fel. Kovács Teodóra polgármester elmondta: a pályázat feltétele volt, hogy turistaútvonal mellett kell elhelyezni a sütőt. A falun a Rába–Sokoró útvonal halad keresztül, így oda került.

– A Rábaközben még nem találkoztam olyannal, hogy közterületen építettek volna kemencét. Mi megtettük, és azt reméljük, minél több vendéget tudunk majd a faluba csábítani a benne sült finom ételekkel – fogalmazott a polgármester. – Bízunk benne, hogy megállnak majd nálunk a kerékpáros, a gyalogos és a vízi turisták is. És hogy néhány éjszakát itt is töltsenek, önkormányzati szállást alakítunk ki rövidesen.

A csécsényiek úgy tervezik, a kemence közösségi hellyé is alakul. Községi rendezvényeknek ad majd helyet, de családi programokra is „kölcsönkérhető” lesz.

A kemence fölé még tetőt emelnek, köré asztalokat, padokat helyeznek, és kerékpártárolót is terveznek. A falubeliek kissé csodálkoztak, amikor megtudták, hogy közös kemencéjük lesz, de örülnek is neki. Magyar Alajosné például a Kisalföldnek kifejtette: kissé szokatlan ötlet, de minden bizonnyal ki lehet használni.

– A mi korosztályunk számára még természetes volt, hogy otthon a kemencében sütöttünk. A mostani fiataloknak bizonyára újdonság, de mi szívesen megtanítjuk őket a titkokra. Bízom benne én is, hogy falunknak hírét viszi a köztéri sütöde – jegyezte meg Magyar Alajosné.