Kegyetlen kísérleteknek őrjítették meg a sziámi ikreket, akik halálukig tiltakoztak szétválasztásuk ellen

Egyikőjük pszichopata lett, míg halk szavú testvére csupán hétköznapi életre vágyott.

Egyikőjük pszichopata lett, míg halk szavú testvére csupán hétköznapi életre vágyott.

Noha részben egy testen osztoztak, nem is lehettek volna különbözőbbek - pedig ugyanazokat a szörnyűségeket élték át mindketten. Az ikrek életük vége felé összebarátkoztak Juliet Butler újságírónővel, aki a közelmúltban egy regényben foglalta össze történetüket.

Édesanyjuk 1950. január 3-án, kétnapi vajúdást követően adott életet Masha és Dasha Krivoshlyopovának. A lányok külön felsőtesttel születtek, a csípőjüknél voltak összenőve, lábuk azonban már csak egy-egy volt különálló, valamint egy harmadik, közös - ez utóbbit később amputálni kellett.

Esélyük sem volt a normális életre az ikreknek: a szovjet állam brutális kísérletei egyikőjüket végül pszichopatává tették © YouTube

Normális életet azonban még a körülményekhez képest sem élhettek, a szovjet állam ugyanis azonnal elszakította őket szüleiktől, hogy kísérletezzenek rajtuk - ugyanis sziámi ikrek lévén tökéletes tesztalanyoknak bizonyultak az idegrendszer és a vérellátás szerepének vizsgálatára.

Évekig kínozták őket

Életük első hat évét kortársaiktól elzárva, kegyetlen kísérletek közt töltötték: volt, hogy az egyik lányt közel halálos testhőmérséklet-csökkenésnek tették ki, hogy figyeljék testvére reakcióit, máskor megégették, éheztették vagy elektrosokkolták őket. Érdekes, ezeket az emlékeket később oly mélyre ásták, hogy azokat maga Juliet Butler fedte fel előttük: “Én voltam az, aki elmondta nekik, hogy milyen kegyetlen kísérleteknek lettek kitéve születésüktől fogva. Azt mondták, erre nem emlékeztek. Csak a boldog pillanatokat tudták felidézni, mint amikor a nővérke játékot vitt nekik.”

1956-ban elszállították őket abból az intézetből, ahol addig éltek egy másik helyre, hogy megkezdjék a tanításukat - a nyilvánosság azonban még ekkor sem tudhatott létezésükről. Sőt, saját anyjuk sem: neki azt mondták, hogy még csecsemőként életüket vesztették.

Masha pszichopatává nőtt fel

Annak ellenére, hogy a kínzások emléke nem élt bennük, nagyban meghatározta jellemüket - főképp Masháét, aki szó szerint uralkodott a testvérén. “Nincs kétségem affelől, hogy Masha pszichopata volt. Dasha egy érzelmileg mérgező kapcsolatban élt, ám ebből fizikailag képtelen volt elszabadulni. Masha mindent megtagadott Dashától, amire vágyott volna - esélyt a szerelemre, kapcsolatot az anyjukkal, egy munkát, és azt is, amire a leginkább vágyott: egy külön testet” - magyarázta a Daily Mailnek az írónő.

Noha testvére mindig is külön testre vágyott, Masha az összes sebészt elhajtotta, aki felajánlotta nekik, hogy szétválasztja őket © YouTube

Igen, külön testet: az ikerpárt felnőtt korukban több - sziámi ikrekre szakosodott - professzor is felkereste, ám Masha mindig visszautasította, hogy szétválasszák őket. Tulajdonképpen csakis magának akarta testvérét. Életük egy korszakában súlyos alkoholizmusba kényszerítette Masha Dashát: ő maga nem tudott inni, így testvérét kényszerítette - az alkohol azonban mindkettejükre hatott, köszönhetően annak, hogy noha külön idegrendszerrel, de közös érrendszerrel rendelkeztek.

Az ikerpár végül 1985-ben kereste meg anyjukat - kapcsolatuknak azonban egy idő után Masha véget vetett.

Dasha követte elnyomóját a halálba

Masha 2003. április 13-án hátfájdalomra kezdett panaszkodni, másnap pedig elhunyt. Dasha 17 órával később követte: a testvére testéból felszabaduló toxinok végeztek vele. “Mérgező együttélésük ellenére rengeteg mindenen mentek keresztül, és ott voltak egymásnak. Mélyen szerették egymást” - összegezte az ikerpár történetét Juliet Butler, aki azzal a céllal írta meg könyvét, hogy megmutassa, a testvére elnyomása alatt élő Dasha milyen szerető lélek volt.