Kazah juhokért fizetett milliókat a minisztérium

Negyvenmillió forintot fizettek a kazah gazdaságról szóló tanulmányokért a minisztérium háttérintézményei Fazekas barátjának.
Negyvenmillió forintot fizettek a kazah gazdaságról szóló tanulmányokért a minisztérium háttérintézményei Fazekas barátjának.

A keleti nyitás jegyében 2012-ben Orbán Viktor kormánya gazdasági együttműködést kezdett Kazahsztánnal. Egy cég nagyon jól járt az ügylettel. Az MSZP-s Mesterházy Attila által a földművelésügyi minisztériumtól kikért adatokból kiderül: a tárca egyik háttérintézménye először 2014 szeptemberében rendelt meg a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt.-től (TM Zrt.) egy tanulmányt „Az agrárlo­gisztika fejlesztési lehetőségei Kazahsztánban” címmel bruttó 7,9 millió forintért. Ez 13 nap alatt készült el. Másfél hét múlva a kazah juhtenyésztésről is rendelt egy dolgozatot a Haszonállatgén-megőrzési Központ nyolcmillióért.

Ezután 2015-ben további tanulmányokat rendelt a cégtől három másik háttérintézmény. Nyolcmillióért írtak a kazah talajművelésről, de ugyanennyibe került az is, hogy megtudják: hogyan kell kazah olajtartalmú növényeket termelni. A Húsmarha Kazahsztánban című dolgozat bármilyen meglepő, de szintén nyolcmillió forintba került. Ugyanakkor furcsa, de a mezőgazdasági gépgyártás kazah vonatkozásairól szóló írás már csak háromszáz­ezer forintba került. Igaz, ebben nem is vett részt a TM Zrt.

A cégjegyzék szerint a cég vezető tisztségviselője Horváth László, aki az első Orbán-kormány alatt privatizált vállalat többségi tulajdonosa. Horváth milliárdos üzletember, kiterjedt cégcsoportja és kapcsolatai vannak. Már 22 éve ápol jó barátságot Fazekas Sándor agrárminiszterrel. Fazekas jelenleg annak a Kunszövetségnek az elnöke, amely Tiszteletbeli Nagykunkapitánnyá választotta Horváthot. Aki mellesleg Ka­zahsztán tiszteletbeli konzulja is.