Kastélyt vásárolt Orbán Viktor édesapja?

A miniszterelnök édesapja bukkant fel a turai kastélyban néhány hete. A helyiek tényként beszélnek arról, hogy a miniszterelnök családja az új tulajdonos.
A miniszterelnök édesapja bukkant fel a turai kastélyban néhány hete. A helyiek tényként beszélnek arról, hogy a miniszterelnök családja az új tulajdonos.

Ma még ütött-kopott kívül, málladozik róla a vakolat, de lerobbant állapotában is pazar látványt nyújt a turai Schossberger-kastély. A helyiek büszkeségét a napokban már elkezdik felújítani. A Bors információi szerint pedig jól ismert vevő veszi birtokba a fényűző épületet és a hozzá tartozó tízhektáros parkot. Három hete a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző járt a kastélyban szerény kísérettel.

A gyönyörű épületben két-három hete járt a miniszterelnök édesapja © MTI

Bemenni hiába próbáltunk a kastélykertbe egy átlagos hétköznap délelőtt. Már a kapuban azzal utasítottak el minket, hogy filmforgatás miatt nem léphetünk be, azt követően pedig felújítás miatt lesz korlátozott a látogatás. Kész tényként beszélnek róla, az Orbán család jelentkezett be vevőként, és szállodát alakítanának ki belőle. A valamikori Eszterházy-birtokon fekvő kastély tőszomszédságában egy frissen zöldellő, rendszeresen nyírt és gondozott futballpálya terül. Néhány hónapja az ősfás park fáit is gyéríteni kezdték, bár a terebélyes kerten van még mit csinosítani.

– Eddig csak az apukát, a Győzőt láttam, de hallottunk már sok mindent. Én itt nőttem fel, tősgyökeres turai vagyok, de rég tehettem be a lábam, pedig nagyon szeretem. De amíg nekünk nem lehet, neki lehet bemenni, van ilyen – tárja szét a karját egy középkorú asszony. Egy fiatalember azt mondja, eddig úgy tudták, Tiborcz István, a kormányfő veje vásárolhatta meg, de őt még sosem látta erre.

Orbán Győző és fia, Orbán Viktor együtt egy focimeccsen © MTI

– Biztosan nem kell ahhoz ő személyesen, hogy felügyelni tudjon minden munkát.
– Igen, Orbán Viktor apja itt töltött egy napot három héttel ezelőtt, két kocsival jöttek. Az épületen belül mindent megmutattak neki, ez eltartott egy darabig – mondja egy fiatalember. – Az a szomorú, hogy itt nekünk semmi másunk nincs. A turisták is a kastély miatt jöttek. Ha ebből luxushotel lesz, nekünk mi marad? – legyint egy idős férfi.

Annyi biztos, az alcsútdobozi Rézhegyen álló szerény, kis tavat is magában foglaló nyaraló Orbán Győző nevén van, mint a Magyar Narancs kiderítette. A turaiak azért is nagyon büszkék a festői épületre, mert néhány éve Angelina Jolie itt forgatta Brad Pitt-tel a Vér és méz földjén című filmet. 2015 végén a Turai Hírlapból tudták meg, hogy egy titokzatos cég 200 millió forintért meg akarja venni az épületet és a parkját. A felújításhoz és egy szállodai átalakításhoz legalább négymilliárd forint kellene. A kastélyvásárlás mögött álló cég egyik tulajdonosa egy BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. nevű cég, melynek bejegyzésekor a 444.hu szerint Tiborcz István fizette be a százezer forintos illetéket.