Aktuális

Kártérítést kaphat Tóásó Előd

H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.02.03.

2009-ben kegyetlen események híreivel volt tele a hazai és a világsajtó. A tizenegy éve tartó ügyben nemrég váratlan fordulat következett be.

Forrás: Facebook

2009. április 16-án Santa Cruzban, a Las Americas Szállodában a kommandósok rajtaütöttek egy állítólagos terrorista csoporton. Az akcióban lelőtték a magyar, horvát és bolíviai állampolgárságú Eduardo Rózsa-Florest, az erdélyi magyar Magyarosi Árpádot, és az ír Michael Dwyert. A szintén erdélyi származású Tóásó Elődöt és a horvát-bolíviai Mario Tadicot szeparatizmus, terrorizmus és az elnök elleni merénylet vádjával Dél-Amerika egyik legkegyetlenebb börtönébe zárták, és megkezdték ellenük a tizenegy éve tartó eljárást.

Előre berendezhették a helyszínt

Evo Morales választási csalással megbukott, melynek következtében népszerűsége és vezetői hitelessége jelentősen megingott, így kénytelen volt elmenekülni az országból. Menekülésével az államban ideiglenes anarchia alakult ki. Az ország élére ideiglenes államfőt neveztek ki Jeanine Ánez személyében. Morales távozásával az immár 11 éve tartó ügyben fordulópont következett be. A belügyminisztérium ugyanis visszavonta az eredeti feljelentést, és az állam elismerte, hogy a tizenegy éve tartó eljárás egy politikai ügy volt, amelyben embereket hurcoltak meg. Az ügy két bírója is távozott, beismerve, hogy eddig mindent kormányzati nyomásra cselekedett. Nem sokkal ezután egy katonai tábornok, Cardona arról beszélt, hogy a rajtaütés során a külföldiek szállodai szobájában „megtalált” fegyvereket a titkosszolgálat tőle, vagyis a 8-as számú alakulattól kérte kölcsön a rajtaütés előtt, ami azt jelenti, hogy a helyszínt előre berendezték hamis bizonyítékokkal. A terroristaügy egyértelmű csalásai miatt a bolíviai ügyészség nyomozást indított Evo Morales volt elnök és Álvaro García Linera volt elnökhelyettes ellen, emberiség elleni bűncselekmények, népirtás, bűnszervezet megszervezése és emberrablás ellen.

Rémálmai vannak

Tóásó Előd hazatérése óta egyszerű életet él. Tatabányán tanít egy középiskolában és folyamatosan képzi magát különböző egyetemeken.

– A hazatérésem nehézkes volt, de megérkezésemkor végre átölelhettem a családom tagjait. A hazajutásomban nagy segítségemre volt a Baptista Szeretetszolgálat, akikkel a mai napig nagyon jó viszonyt ápolok – kezdi a Borsnak Tóásó Előd, aki hat évet töltött el a bolíviai börtönben.

– Edittel, a nővéremmel a tapasztalataink által sokszor segítünk olyan embereken, akik külföldön, magyarként bajba kerültek és megkeresnek, hogy segítsünk. Ez nagyon jó érzés. Rengeteg időt és energiát fektetek a nemzetközi jogi ügyembe, épp ezért alig várom, hogy véget érjen és lezárhassam az életem ezen szakaszát, már amennyire ez lehetséges – magyarázza Tóásó.

– Tavalyi év során az Amerika-Közi Emberi Jogi Bizottság elfogadta a bolív állam ellen a beadványunkat, amelyben megállapították az emberi jogsértéseket és az ENSZ megállapította azt, hogy a fogvatartásom illegális és önkényes volt. Jelenleg egy emberi jogi ügyem van Bolívia állama ellen, amely tartalmazza az ellenem elkövetett jogsértéseket és az ez ügyben kivégzett barátaimról is szó esik. Amikor az új kormány elismeri az Amerika-Közi Emberi Jogi intézménye előtt is azt, hogy ez egy politikai indíttatású ügy volt, akkor természetesen erkölcsi, jogi és anyagi kártérítés illeti meg az érintett áldozatokat, családtagjaikat, illetve a kivégzettek családjait – világít rá Tóásó.

Elődnek sokszor eszébe jutnak a Bolíviában történtek, de nem szívesen beszél emlékeiről.

– Sajnos elkerülhetetlen, hogy foglalkozzak az üggyel, a saját magam jogi képviselete miatt. Tegnap reggel riadtan, levegő után kapkodva ébredtem, ugyanis azt álmodtam, hogy kínoznak. Hiszek abban, hogy egy független nyomozás és bíróság pontot tesz az ügy végére és kiderül az igazság. Ehhez most egy lépcsőfokkal közelebb kerültünk – zárja Tóásó Előd.

Magyarosi tehetséges énekes volt

Magyarosi Árpád Fiúka a Debreceni Egyetemen tanult pedagógia szakon. Gitározott, énekelt, klipet forgatott, verseket írt, gyakran szerepelt iskolai és helyi rendezvényeken. Népszerű és közkedvelt figura volt, akit mindenki szeretett, barátnőjével pedig már az esküvőt tervezgették. Dalai ma is őrzik emlékét és ott csengenek barátai és szerettei fülében. Édesanyja azt meséli, hogy fia a félév befejezése után indult Bolíviába, mivel sokszor fantáziált arról, hogy eljuthat Peruba megnézni a Machu Picchut.

– Én nem számítok kártérítésre, hiszen Fiúka ügyét lezárták – kezdi a Borsnak Tóth Mária, Magyarosi Árpád Fiúka édesanyja.

– Én soha nem akartam Fiúka halálát pénzre fordítani. Csak azt szeretném, ha kiderülne az igazság, elnézést kérnének, a gyilkosait megbüntetnék, és visszaadnák a személyes holmijait. Az ügyvédemmel még a legelején, 2009-ben megbeszéltük, hogy ha valami csoda folytán mégis megítélnének kártérítést, elfogadom, de a saját hasznomra egy fillért sem fordítanék belőle. Az összegtől függően – lehetőség szerint – alapítványt, valószínűleg egy zeneiskolát hoznék létre Santa Cruzban, melynek keretében tehetséges diákok zenét, például gitározást tanulhatnának Fiúka emlékére. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158849_auto_resized.jpg
origo.hu

Már megint Magyar Péteren röhög mindenki - mémek!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27452_resized.jpg?avcount=1714101012
origo.hu

20+1: amikor a Simpson család előre látta a jövőt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162850_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163188_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Készletkisöprést hirdetett az IKEA, megőrültek a vásárlók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156309_auto_resized.jpg
vg.hu

Széll Tamás helyett új séfet igazolt a Lidl

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27450_resized.jpg?avcount=1714101012
origo.hu

Kocsis Máté: Nem az a lényeg, hogy Magyar Péter mit mond, hanem az, hogy a mögötte állóknak mi a céljuk

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158702_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Csodaszer a konyhából, ami ragyogó tisztává varázsolja a zuhanykabin üvegfelületét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162721_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szívszorító: II. Erzsébet királynő megtagadta Harry herceg utolsó kívánságát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160984_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Egy újabb álompárnak vége: a műsorvezető bejelentette, külön utakon folytatják párjával

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros