A hosszú böjtöt a karantén még jobban megnehezíti – de kitartás, már csak egy hét van hátra

A hosszú böjtöt a karantén még jobban megnehezíti – de kitartás, már csak egy hét van hátra

recept
PUBLIKÁLÁS: 2020. április 05. 14:00
Addig élvezzük ezeket a könnyedebb fogásokat, hiszen a mozgásszegény hétköznapok nem kívánnak nagy energiaráfordítást.
Bors

Skót halleves

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (6 adag): 1 kg füstölt fehér húsú halfilé, 1 közepes vöröshagyma, 1 liter tej, ½ l víz, 2 ek vaj, 25 dkg burgonya, só, bors, 1 babérlevél, 1 csokor apróra vágott petrezselyem

Elkészítés: A kockára vágott burgonyát főzzük meg, majd rövid hűtés után kevés főzővizet rajta hagyva pürésítsük, és tegyük félre. Egy lábosban olvasszuk fel a vajat, és süssük át benne mindkét oldalon a halszeleteket, és ezt is tegyük félre. A maradék vajban pirítsuk meg az apróra vágott hagymát, majd öntsük fel a tejjel, dobjuk bele a fűszereket, és forraljuk fel. Keverjük hozzá a krumplipürét, hígítsuk fel a vízzel, és tegyük bele az előre megsütött, feldarabolt halat is, majd forraljuk fel újra. Petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Tavaszi saláta tükörtojással

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 25 dkg bébispenót, 20 dkg zöldborsó, 20 dkg zöldspárga, 2 zöldalma, 4 tojás

Az öntethez: ½ dl olívaolaj, 1 tk citromlé, 1 tk mustár, 1 tk méz, ½ kk só, ½ kk őrölt fekete bors

Elkészítés: A zöldborsót és a spárgát párolóedényben vagy vízgőz fölött egy szűrőben pároljuk 15 percig. Közben keverjük össze az öntet hozzávalóit: a legegyszerűbb módszer, ha egy kis dunsztosüvegbe adagoljuk, és összerázzuk. A bébispenótot mossuk meg, szárítsuk le róla a vizet, és terítsük a tálalótányérokra. Az almát vágjuk vékony szeletekre, rendezzük a bébispenót tetejére, majd halmozzuk rá a párolt zöldségeket, és locsoljuk meg az öntettel. Süssük meg frissen a tükörtojásokat, és helyezzük a saláta tetejére. Azonnal fogyasszuk!

Töltött gombafejek

Elkészítési idő: 50 perc

Nehézség: *

Hozzávalók (4 adag): 12 db csiperke (sampion) gomba, 1 csokor petrezselyem, 5 dkg paradicsompüré, 1 kis fej vöröshagyma, 12 ek zsemlemorzsa, 3 ek olívaolaj, 1 tojás, 5 dkg reszelt parmezán, 1 kk só, 1 kk őrölt fekete bors

Elkészítés: A gombákat mossuk meg, és a fejeket rendezzük egy sütőpapírral kibélelt tepsibe. A szárakat vágjuk apróra, és a hagymával együtt pirít­suk meg az olajon. Keverjük hozzá a paradicsompürét, a sót, a borsot és a zsemlemorzsa felét, az apróra vágott petrezselymet és a tojást, majd a masszát kanalazzuk a gombafejekre. A ma­radék zsemlemorzsát keverjük össze a parmezánnal, szórjuk meg a töl­te­lék tetejét, és 180 fokra előme­le­gí­tett sütőben 30 perc alatt süs­sük meg.

Sáfrányos rizspiláf

Elkészítési idő: 1,5 óra

Nehézség: * *

Hozzávalók: 90 dkg hosszú szemű rizs, 1 babérlevél, ½ tk sáfrány, 3 ek olívaolaj, 1 tk só, 1l csirkealaplé

Elkészítés: A rizst egy közepes méretű lábosban felöntjük az alaplével, és a babérlevéllel együtt, fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük. A babért kidobjuk, a rizst pedig egy kiolajozott tepsibe simítjuk a maradék főzőlével együtt. A sáfrányt oldjuk fel egy deci langyos vízben, és keverjük a rizshez. Alufóliával szorosan lefedve, 180 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütjük.

A nagymama receptfüzetéből: Császármorzsa

Elkészítési idő: 30 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (4 adag): 20 dkg liszt, 4 tojás, 2,5 dl tejszín, 1 csipet só, 1 ek porcukor, 2 ek vaj

Elkészítés: A lisztet egy tálba rakjuk, ehhez keverjük hozzá a tejszínt, a sót és a tojássárgáját. A tojásfehérjéből egy csipet sóval kemény habot verünk, a porcukrot hozzáadva tovább verjük, majd óvatosan, hogy a habot ne törjük össze, elegyítjük a tejszínes masszával. Egy serpenyőben felhevítjük a vajat, és beleöntjük a tésztát. Addig sütjük, míg az alja megpirul, ekkor megfordítjuk, és hasonlóképpen megsütjük a másik felét is. A sütőlapát fejével feldaraboljuk – forrón, porcukorral meghintve tálaljuk, és mindenki a saját kedvenc lekvárját kapja hozzá. 

Málnakrém

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézség: * *

Hozzávalók (12 adag): 50 dkg málna, 25 dkg mascarpone, 10 dkg görög joghurt, 20 dkg tejszínhab, 10 dkg cukor, 2 ek rizskeményítő

Elkészítés:  A joghurtot las­sú tűzön me­legítsük fel, közben oldjuk fel benne a cukrot, majd keverjük el a ke­ményítővel, és sűrűsödésig főzzük. Hűtsük le, és keverjük össze a mascarponéval. Hűtés után keverjük bele a leturmixolt málnát és a tejszínhabot is.

Google News Borsonline
A legfrissebb hírekért kövess minket a Bors Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.