Aktuális

Karácsonyi menü: Mangalicával finomabb a töltött káposzta

Bors

Létrehozva: 2018.12.22.

A karácsonyi menü elmaradhatatlan étele a töltött káposzta. A hagyományos ételt többféleképpen is újragondolhatjuk, hogy igazán különleges legyen az ünnep.

A Csabai kolbászfesztiválon minden évben terítékre kerül a töltöttkáposzta-készítés versenye is. Idén a Linzer FC nyert, amelynek tagjai a Bors olvasói­nak elárulták a díjnyertes étel receptjét. 

– A verseny alatt két kiló sertéskolbász helyett mangalicát tettünk a töltött káposztába. Ez külön kiemelte a fűszerezés jellegzetességét.

Díjnyertes lett a rántás

– Felhasználtunk még öt dekagramm fűszerpaprikát, négy gerezd zúzott fokhagymát, köménymagot, egy tojást, húsz deka rizst, egy kilo­gramm savanyú káposztát és egy darab savanyított káposztafejet, két szelet füstölt szalonnát és zsírt.

– A húst a fűszerekkel, a rizzsel, a füstölt szalonnával és a tojással összegyúrtuk, majd a savanyított káposztafejek leveleibe töltöttük. Innentől minden háziasszony tudja, hogy mi következik: szépen beleteszünk mindent a zsírral kikent edénybe. A végén hagyományos rántással sűrítettük a levet – magyarázta lapunknak Gercsi Zsoltné Tímea.

Barna rizzsel is finom

Marton Adriennéknél a hagyományos, jó szaftos, kicsit füstös íz a befutó, pedig ők a orosz-ukrán töltött káposztát, azaz a golubcit is jól ismerik Edvin Marton ukrán származása miatt. 

– A hagyományos elkészítés finom, de azért változtathatunk rajta, hogy még egészségesebb legyen. Például a sima fehér rizs helyett barna rizst is használhatunk, viszont azt félig meg kell főzni, mielőtt felhasználjuk, hogy ne legyen kemény. A bulgur, vagy akár a kinoa is nagyon jó bele, nem kell attól félni, hogy megváltozik az íze.

– Szerintem a harmadik napon a legjobb a töltött káposzta, úgyhogy minden háziasszonyt arra buzdítok, hogy már jóval korábban főzze meg, akár ma, így szentestére összeérnek az ízek – mondta lapunknak a gasztroműsorvezető.

Velős csonttal a tuti

Ha otthon készíti, akkor a hagyományos elkészítési módok híve Tatai Róbert, a Séfek séfe győztese, viszont a különleges dolgoknak sem mond nemet. 

– A hagyományos töltött káposztát vegyes, darált mangalicahússal töltöm meg. Ha már fő, akkor teszek mellé velős csontot is, hogy még több ízt adjon hozzá. A kolbász is elmaradhatatlan! Az étteremben savanyított szőlőlevélbe is bele szoktuk tekerni a húst, de mellette persze ott van a savanyú káposzta is. Libával vagy vaddisznóval is lehet tölteni a szőlőt, ez ízlés dolga, de ugyanolyan finom, mint a hagyományos. Persze emellé is mehet a füstölt kolbász  és hús.

Hogyan készül a golubci?

Nagyon hasonlít a magyar töltött káposztára, viszont nincs szaftja. – Az anyósomék szinte leszárítják a leveleket, és abba töltik bele a húst, tehát ez egy szárazabb étel. Egészen más az íze is – mondta Marton Adrienn.

A recept szerint a káposzta leveleit blansírozzák, azaz lobogó vízbe teszik pár percre, majd hideg vízben lehűtik. Ebbe a levélbe teszik a tölteléket. Ezután egy kikent hőálló edénybe sorakoztatják a kis batyukat. Zsírral lespriccelik, majd addig sütik, amíg a teteje megpirul. Egyes helyeken, ha kész, akkor tejföllel vagy paradicsomszósszal párolják pár percig.

Bors-tipp:

Ha külön készítjük el a rizst, akkor a főzővízbe tehetünk füstölt szalonnabőrt, így még jobban kijönnek a füstös ízek. További káposzta recepteket talál a Bors Hétvége ma megjelenő számában.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163770_auto_resized.jpg
origo.hu

Csepregi Éva elképesztő dolgot mondott fiáról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27451_resized.jpg?avcount=1714087511
origo.hu

Rejtett kampányfinanszírozás a fővárosban?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162850_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155306_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Napindító: Dunda György – A külföldön tartózkodó hadköteles korú férfiak mától nem kaphatnak útlevelet + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17163569_auto_resized.jpg
ripost.hu

Szívszorító: Már csak a szeretett kutyája holttestét simogathatta meg, óriásit hibázott a légitársaság

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161425_auto_resized.jpg
vg.hu

Kilőhet az OTP, ha igaza lesz az elemzőknek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27444_resized.jpg?avcount=1714087511
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159363_auto_resized.jpg
travelo.hu

Videó: Egy hatalmas Boeing géppel intett búcsút a levegőben a pilóta

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160029_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meg van írva: 3 csillagjegy kapcsolata hamarosan véget ér!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162722_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett egy utasokkal teli villamos a Krisztina körúton, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162378_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros