Aktuális

Karácsonyi csodabirodalom: A bólogatós kutyától a csillogó üveggömbökig

H. N. Zs.

Létrehozva: 2019.12.15.

A karácsony legszebb dísze kivétel nélkül minden családban a karácsonyfa. Ha az ember egyedi dí­szeket szeretne, keresve sem találhat jobb helyet Szabó Lajos bácsi karácsonyi birodalmánál.

Helyes mackók, a diótörő figurái szemkápráztató díszeken, dobozokban púposan álló flitterek és csillámok, megannyi szemkápráztató üveggömbök, angyalkák és apró ecsetekkel kacskaringós mintákkal bíbelődő szorgos kezek – amíg a szem ellát, ezernyi karácsonyfadísz csillog és készül éppen Szabó Lajos „karácsonycsináló” tárnoki műhelyében. Nincs köztük két egyforma, nem is lehet, ugyanis mind kézzel készül. Aki ide betér, a műhely mellett egy színpompás üzletet is talál, ahol aztán a lélegzet is eláll a szebbnél szebb különleges karácsonyi díszektől.

Bólogatós siker

A 87 éves Szabó Lajos hihetetlen utat járt be, míg létrehozta csodabirodalmát. – Még 1963-ban kezdtük a feleségemmel, aki sajnos egy éve itt hagyott minket – meséli a családi vállalkozás történetét elérzékenyülten Lajos bácsi. Az amúgy igen jó humorú öreg­úr végzettségét tekintve gépész, annak idején a felvonógyárban volt technikus-tervező. – Kezdetben bolyhozással foglalkoztunk, ami olyan, mint a festékszórás csak egy porszerű, bársonyos anyag kerül a felületre. Mindent megpróbáltunk, hogyan lehet ebből megélni, de senki nem állt velünk szóba. Akkor egy német autóban láttam meg először ezt a mozgó fejű kutyát, tudják, a „bólogatóst”. Végül ilyet kezdtünk el gyártani a családi ház pincéjében, rengeteg egyéb játék mellett, és az üzlet beindult. Végül 1965-ben már olyan gépet is építettem, ami a műanyagot fémszerűvé tette.

Roncsokból gépek

Szabó Lajos és felesége ekkor kezdett el karácsonyfadíszeket is készíteni, hiszen valami olyat kerestek, amit meg kell fényezni. Ez a legjobb ötletnek bizonyult. Azóta összesen hét gépet épített, amelyek segítik a munkát – mindegyiket gyáraktól beszerzett roncsokból.

– Volt, hogy átvertek, és volt, hogy egész éjjel jártam Budapestet és kóbor kutyák elől menekültem. De olyan is előfordult, hogy hat mázsa áron számolták el nekem a hatvanmázsányi roncsot – emlékezik Lajos bácsi. Azóta persze milliónyi karácsonyfadísz elkészült már, az üzem egyre nagyobb és nagyobb lett, ma már gyerekek is járnak ide festeni.

Minden egyedi

Miközben tolonganak a gyerekek az üzlettérben, mi is megnézzük, hogyan is folyik a munka, Szabó Lajos  pedig közben me­sél.

– Itt a gyerekek elkészíthetnek egy gömböt ma­guknak, amit természetesen haza is vihetnek – mutatja a szorgos kis kezeket Lajos bácsi. Üvegfújó szakember csak időszakosan van az üzemben, így azt a folyamatot most nem nézhettük meg, de azt igen, mitől lesz fényes az üveggömb.

– Ezüst-nitrátot és redukáló folyadékot ráz össze a gép a gömb belsejében, így a két folyadék reakcióba lép, és egy szép vé­kony, egyenletes ezüstréteget alakít ki belülről az üveg falára – magyarázza Éliás Katalin, a gép kezelője. Szabó hozzáteszi, hogy ez a legtisztább ezüst, és bizony meglehetősen drága. Gyakorlatilag az üveg fénye teszi fényessé a mögötte lévő ezüstöt. Egy másik helyiségben Táncos Katalin épp csillámporozza a díszeket, amikre egyébként hivatásos porcelánfestő viszi fel a kedves mintákat.

– Egy nap körülbelül ötven díszt készítek el, de ez függ a méretétől és a minta nehézségétől is. A szabványminta persze egyszerűbb, mint a kézzel rajzolt. Itt nem kell előrajzolni, csak pipettával és ecsettel felviszem a ragasztót, majd a csillámot – mutatja Kati.

Extrém verseny

– A tengerentúlra is szállítottunk karácsonyfadíszeket. Hongkongba, Amerikába, Ausztráliába – sorolja a tulajdonos.

– Ma már csak Magyarországon belül szállítunk. Egész évben folyik a munka, csak rövid időre áll le karácsony után, hogy január 15-én megkezdhessük a gyártást a következő évre. Az óriási alázatnak és rengeteg munkának pedig meg is volt az eredménye: húsz éven keresztül kijutottak egy rangos frankfurti szakmai kiállításra és versenyre is.

– Egyik évben az extrémitás volt a téma. Gondoltam ma­gamban, csinálok én nektek extrém díszt! Készítettem egy eszközt, amivel úgy lyukasztottam az üveget, mintha írnék, majd összetörtem a díszeket és ezeket ragasztgattam össze. Olyan lett, mint a kifutón a ru­hák. Ki nem mennék bennük az utcára. Beküldtem a többi dísszel együtt, de tovább nem törődtem vele. Amikor kint voltunk, épp a standot díszítettem sietve, amikor odajött egy tolmács, hogy két hölgy engem keres az extrém díszek miatt. A feleségemmel rávágtuk, hogy nekünk az ugyan nincs. Mondtam is neki, hogy most nem érek rá ezzel foglalkozni. Erre mondja a barátom: bolond vagy, Lajos, hát ez a német tévé – emlékszik vissza felderült arccal. Évről évre egyre több a vá­sárló, ami annak is köszönhető, hogy nem adják extrém áron a portékájukat.

– Van egy szűk réteg, aki csak üvegdíszeket hajlandó venni, és hál’ istennek, egyre többen. A feleségem mindig odafigyelt rá, hogy az árak megfizethetők legyenek.

Odalettek a gépek

Természetesen nem csak csodás előremenetel és szakmai sikerek jutottak Szabóéknak. Pár évvel ezelőtt majdnem minden odaveszett a gondosan építgetett családi vállalkozásból: a műhelyben tűz ütött ki. Pillanatok alatt leégett az összes gép, a biztosító azonban az áruk töredékét sem fizette ki. Nem elég a tűz, Szabó bácsi egyik siket gépkezelője is eltűnt a nagy zűrzavarban. A lányt végül egy sarokban kuporogva találták meg. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166359_auto_resized.jpg
origo.hu

Brutálisan megtámadták, véresre verték a TV2 sztárját

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27485_resized.jpg?avcount=1714186211
origo.hu

Több százezer ukrán került nagy bajba: itt van Zelenszkij újabb felháborító döntése

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166366_auto_resized.png
metropol.hu

„Ha segít, én is segítek” – utcán keres munkát a 74 éves, hajléktalanság szélén álló László

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158411_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Pentagon-tanácsadó: elkerülhetetlen az ukránok veresége, ezután pedig a szomszédokhoz csatolhatnak területeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17166836_auto_resized.jpg
ripost.hu

Drámai fordulattal ért véget a Házasság első látásra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17165477_auto_resized.png
hirtv.hu

38 évvel ezelőtt megtörtént a világ legsúlyosabb nukleáris katasztrófája + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17164113_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Valóban tilos füvet nyírni hétvégén? Itt az igazság!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1714186211
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714186211
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27468_resized.jpg?avcount=1714186211
origo.hu

A világ legjobb csapata újra Budapesten (hirdetés)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/JFNWf7mmWEpw5pefPCStAvMzjd1iDbJYH6M84_RYm3Q/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzExMmFlY2MyMzQxZTRhZDRiNmQ5MzllNDQzM2MyNWVi.webp
Veszélyes

„Sosem volt allergiás" – éjjel rohant a mentő a magyar tinilányért, rejtélyes tüneteket okozott az eper

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/u7ptSj9iRCOm-kNdbpSuZodFbrk4Lvzph-Ia1iIi0h8/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.webp
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai