Kamera rögzítette a horgászok utolsó perceit

Kettős tragédia rázta meg szerda este Balatonedericset. Két helyi nyugdíjas horgász veszett oda a Balatonban, de hogy hogyan kerültek a vízbe, az továbbra is rejtély.

Csendes volt az idő, amikor eltűntek

– Egyelőre csak feltételezésekbe tudunk bocsátkozni, nem ismerjük a részleteket. Minden jel arra mutat, hogy véletlen baleset történt. Érthetetlen, hogy mi áll a tragédia hátterében. Nagyon szép, csendes idő volt, viharjelzés nem történt, a tó sem hullámzott – mondta el lapunknak Hidasi Attila, a Balatonedericsi Horgászegyesület elnöke.

Reggel hét óra után eveztek ki a vízre

A két nyugdíjas is a helyi horgász­egyesület tagjai voltak évek óta. A jó barátok mindig együtt jártak horgászni, mert csak egyiküknek volt csónakja. Az egyesületnél kiépített kamerarendszer felvételeiből kiderült, hogy a két horgász szerda reggel hét óra után tíz perccel érkezett a tóhoz. Az utolsó kép, amit rögzítettek róluk életükben, amint beszállnak a csónakba, és eltávolodnak a parttól.

Mindkét horgász holtteste előkerült

Csak idén 21 áldozat

Az idei évben eddig közel kétszer annyian fulladtak bele a Balatonba, mint a korábbi években. 2014-ben 8, 2015-ben és 2016-ban 11 ember veszett a Balatonba. Idén már 21 ember fulladt a tóba.

A többi horgász késő délután értesítette a Vízimentők Ma­gyarországi Szakszolgálatát, hogy a két nyugdíjas nem jött ki a partra. A Balatoni Vízirendészeti Kapitányság munkatársai azonnal keresni kezdték őket, de csak üres csónakjukat találták meg. Egyikük holttestére a vízen lebegve találtak rá, másikuk holttestét viszont csütörtök délután a nádas közelében találták meg a vizimentők. A tragédia körülményeit a rendőrség vizsgálja.

A helyi horgászegyesület többi tagját és a két nyugdíjas családját nagyon megtörte a kettős tragédia. Egyikük családját elértük, de nem kívántak nyilatkozni. A horgászegyesület azt tervezi, megemlékezést tartanak a hétvégén két régi barátjuk emlékére.