Aktuális

Kaliforniai lövöldözés: Gondolkodás nélkül áldozta fel magát a diákokat mentő veterán

Bors

Létrehozva: 2018.11.08.

Forrás: AFP, Sheriff Hivatal

Mindössze három perccel azután érkezett Ron Helus sheriffhelyettes a kaliforniai Thousand Oaks település Borderline Bar and Grill szórakozóhelyéhez, miután ott eldördültek az első lövések, szerdán este 11.20 perc körül.

A veterán őrmester elsőként rontott be a helyre, hogy kiiktassa a diákokat gyilkoló merénylőt. Gondolkodás nélkül áldozta fel magát. Közvetlen közelről vívott tűzpárbajt a hosszú, fekete viharkabátot, símaszkot és baseball sapkát viselő támadóval. Golyók hatoltak keresztül testén.

Ron Helus életét már nem tudták megmenteni, halálos sebet kapott, a kórházba szállítás után röviddel elhunyt. Gyors önfeláldozásával több fiatal értelmetlen halálát akadályozta meg. Egy gyermek apja volt. 29 évnyi szolgálat után jövőre vonult volna nyugdíjba.

A tragikus történet három perccel azelőtt kezdődött, hogy Ron Helus sheriffhelyettes és társai tűzpárbajba keveredtek, hogy másokat megmentsen.

Egy szemtanú elmondta az ABC7 csatornának, hogy egy feketébe öltözött fegyveres odament a szórakozóhely biztonsági őréhez, majd közvetlen közelről lelőtte. Ezután bement a country zenére szórakozó fiatalokkal roskadásig megtelt bárba, és a pult mögött álló pénztárost is lelőtte. Majd füstgránátokat dobott a táncparkettre, és először a levegőbe lőtt, majd az embereket vette célba. Legalább 100 ember volt a bárban aznap este.

Az egyik szemtanú, Newbury Park az LA Timesnak azt mondta, 15 barátjával volt a bárban, amikor a lövöldöző betört az étterembe, és belelőtt a mennyezetbe. A férfi azt mondta, a fegyveres kiabált valamit, de nem értette pontosan, hogy miről beszélt.

A szórakozóhely zsúfolásig volt tinédzserekkel, akik a lövöldöző elől az asztalok alá bújtak, földön kúsztak, próbáltak biztonságos helyre menekülni. Három fiatal a kavarodásban, füstfelhőben, közvetlenül az előrefelé haladó merénylő mellett tudott a főbejáraton keresztül sértetlenül kirohanni.

A tinédzserek a bárban kétségbeesetten próbáltak elrejtőzni, betörték az ablakokat a saját kezükkel, hogy átugorva meneküljenek az étteremből. Néhányan, akik elrejtőztek a padlástérben, csupán a rendőrség hosszas unszolására hitték el később, hogy már biztonságban vannak, és merészkedtek elő.

Három perc alatt a merénylő mintegy 30-szor tüzelt, 12 emberrel végzett és további közel huszat sebesített meg. A menekülő, meglőtt áldozatok egymástól elszórtan estek össze. 

A rendőrség sajtótájékoztatóján bejelentették, hogy a 28 éves Ian David Longként azonosították a támadót. Long 2008 és 2013 között tengerészgyalogos volt, aki egy .45-ös kaliberű, de kibővített tárú Glockkal lövöldözött.

Geoff Dean, a Ventura megyei seriff elmondta, hogy a férfit korábban kisebb ügyek miatt már ismerték a rendőrök. Áprilisban jártak nála, és úgy ítélték meg, hogy kicsit irracionálisan viselkedik. Ezért vizsgálatot javasoltak, de azon nem ítélték meg veszélyesnek.

– Félautomata fegyvere volt, hat másodperc alatt cserélte a tárat, nagyon gyorsan. Tudta mit csinál, nagyon profi volt. Úgy nézett ki egy símaszkot viselt az arcán és fekete baseball sapkát. Mindenki rohant. Nem volt túl sok sikítás, teljes volt a pánik - emlékezett vissza a KTLA-TV kérdésére Teylor Whittler tanuló, akinek az apja a katonaságnál szolgált, és korábban kitanította a lányát arra, hogyan viselkedjen ilyen helyzetben.

– A táncparketten voltam és néhány barátom az asztaloknál. Meghallottam a lövéseket, megfordultam és láttam őt tüzelni. Mindenki ordította, hogy földre!

– A tánctér bal oldalára rohantam és egymáson feküdtek az emberek. Néhány másodpercig csend volt, majd néhányan mondták keljünk fel, közeledik. Óriási pánik volt. Mindenki próbált elmenekülni, kijutni a helyről.

– Néhányszor elestem és éreztem, hogy egy srác mondja mögöttem, hogy gyerünk! Bevágtam a fejem egy bárpultba, az emberek betörték az ablakokat körülöttem, hogy kijussanak. Hallottuk a fegyverest tüzelni. Átugrottam az ablakon és felfutottunk a hegyre - emlékezett vissza Teylor Whittler.

Az áldozatok egy része a közeli benzinkúthoz rohant orvosi segítségért. Sokan voltak olyanok is a bárban, akik a tavalyi las vegasi tragikus koncert lövöldözés túlélői.

A Sky News hírtelevízió szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy az elkövető egy 30 év körüli, szakállas, feketébe öltözött férfi volt. Geoff Dean, Ventura megye seriffje hangsúlyozta: túl korai latolgatni a támadó indítékait, de nem zárható ki, hogy terrorista szándékkal követte el tettét.

A 130 ezer lakosú Thousand Oaks város Los Angelestől mintegy 60 kilométerre nyugatra fekszik. A város polgármestere azt mondta, a statisztikák alapján Thousand Oaks az ország egyik legbiztonságosabb helye. 

Az utóbbi időben több véres lövöldözésről is beszámoltunk az Egyesült Államokból. Pár napja a floridai Tallahassee egyik jógastúdiójában hárman haltak meg. Október végén, a pittsburghi zsinagóga elleni merénylet 11 ember életét követelte. Idén júniusban, a Capital Gazette című lap szerkesztőségében négy embert ölt meg egy lövöldöző.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27399_resized.jpg?avcount=1713983711
origo.hu

Rendkívüli: ezt lépi a kormány a háborús üzemanyagárak miatt!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27400_resized.jpg?avcount=1713983711
origo.hu

Hatalmas öröm érte a súlyos beteg Katalin hercegnét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159789_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Miért én? Mit tettem, hogy ezt érdemeljem?" - mindennapos küzdelméről vallott a nagybeteg Celine Dion

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157010_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Kifejtette az elemző, kell-e tartani a világháború kitörésétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153706_auto_resized.jpg
ripost.hu

Válassz egy holdat és kiderül, mi a legnagyobb titkod

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159382_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Baljós árnyak: Finnország kihúzta a gyufát az oroszoknál

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27393_resized.jpg?avcount=1713983711
origo.hu

Több idős nő is felébredt a halottasházban - horrorfilmbe illő események játszódtak le

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153496_auto_resized.jpg
astronet.hu

Ennek a 4 csillajegynek beteljesülést hoz a Skorpió telihold

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159746_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Újabb horrorbaleset a magyar főúton: a tűzoltók és a mentőhelikopter már a helyszínen

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156892_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Elon Musk kitálalt az ufókról, döbbenetes dolgot mondott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159641_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris más feleségének vallott szerelmet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154686_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Érdemes várni a tankolással, remek hírt kaptak a magyar autósok

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/77QRqHkkmmuF0DtZdXHGjDbLVd1Rdd15Zl1PLKolGu0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzY4NGFhYTc5ZTZlMjQ5Nzg5NGIzZjUzYTcwYjNlYjE5.jpg
Gyász

„Zsuzsi volt a legkiválóbb tanítványom” – egyetemi évek vártak a bakancslistás lányra

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/y-hkqrD9dfxH2X-iPEDLAF9i6gfpXCOX-pjYpdmstVQ/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxMjg3YmU3YzY3OTQ5ZDNiOGRkMThjNmNjNGUxMjI4.jpg
Patkánytámadás

Dráma Ócsán: Ijesztő elváltozást találtak a patkány által megharapott kisbaba szervezetében