Aktuális

Jobb, ha tudja: Orvosi rendelvényre ingyen fürdőzhet!

Bors, H. N. Zs.

Létrehozva: 2020.01.20.

A hideg időben a legtöbben nem szeretnek kimozdulni a jó meleg lakásból. Az ország termálfürdői télen-nyáron kényeztetik a testet és a lelket.

Hazánk termálvizekben gazdag, aminek rendkívüli egészségügyi szerepe van, ráadá­sul kivételes idegenforgalmi jelentőséggel is bír. De mire jó tulajdonképpen a termálgyógyvíz? Milyen jótékony tulajdonságai vannak?

Műtétek után is jó

Budapesten 13 fürdőegységet üzemeltet a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. Ebből 2 strandjellegű, 9 állandó, amiből 8 gyógyfürdő és 6 műemlék fürdő is egyben. A fővárosi fürdők vízbázisa nagy általánosságban hasonló.

Minden fürdőnek van egy kis specialitása – kezdte a Borsnak Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. értékesítési és marketingigazgatója.

– A Széchenyi fürdőre azt mondják, kénesebb, a Rudasra azt, hogy több benne a radon. De alapvetően mindegyik kiváló mozgásszervi betegségek gyógyítására.

Utóbbit például három különféle gyógyforrásból is lehet inni, hiszen nemcsak mozgás­szer­vi, hanem gyomorpanaszokra is ajánlottak, orvosi rendelvényre – világít rá az igazgatónő. Természetesen orvosi kivizsgálás szükséges egy-egy kúra megkez­dése előtt.

– Aktív ideggyulladásra nem jó a termálvíz, de orvosi ajánlásra műtétek előtt és után, sportolóknak regenerálódásra igen kiváló. A gyógyvizek arra is jók, hogy betegségeket előzzön meg vele az ember.

Azt a falat is próbáljuk ledönteni, hogy a gyógyfürdőkbe csak az idősebb korosztály járjon. Szerencsére egyre több a fiatal a fürdőinkben. A fürdőzés teljes körű testi-lelki-fizikai felfrissülés – magyarázza.

Fillérekért áztathatja magát

Fürdőzne, de nincs rá pénze? Indokolt esetben bárki kérhet fürdőutalványt, ami 70–80 százalékos kedvezményt ad, viszont egyes létesítményekbe akár ingyenes belépésre is jogosít. Ahhoz, hogy kihasználjuk a lehetőséget, nem elég csak a háziorvoshoz elmenni, külön szakorvosnak kell felírni a kezelést, amit évente kétszer 15 alkalomra lehet igényelni. A kezelőlapok kiállításától számított harminc napon belül meg kell kezdeni a kezeléseket, amit az első naptól számított 56 napon belül be kell fejezni. A gyógyfürdők vizei a különböző összetételek miatt más-más betegségekre hatnak. A választáshoz kérje orvosa ajánlását!

Törésvonalon fekszik

Nincs még egy ilyen kivételes főváros a világon, mint Budapest.

118 forrás található a város alatt.

– Több ezer éves a fürdőkultúránk, amit az ország geológiai adottságainak és történelmének köszönhetünk. A Duna alatt egy törésvonal található, ami miatt sok barlangrendszer alakult ki a Budai-hegyek alatt. A karsztvizet, vagyis az esővizet ezek a barlangok jól összegyűjtik, és az évezredek, évmilliók során kimossák a kőzetekből az ásványi anya­gokat.

FONTOS!

Kúraszerű kezelésbe csak orvos utasítására fogjon bele, amelyeket szigorúan tartson be! Sok esetben néhány látogatás is elég a problémák enyhítésére.

A gyógyvizeink ásványianyag-tartalma ezért magas – mondja az igazgató. A budai forrásokat úgynevezett pozitív forrásoknak nevezzük, hiszen ma­guktól törtek a felszínre, nem kellett értük leásni.

Duplázhat az ország

Tavaly Budapest kapta meg az elismerő rangot, idén Hévíznek sikerülhet Európa legkedveltebb európai úti céljává válni. Ez nem véletlen, ugyanis itt található Európa legnagyobb természetes meleg vizű tava, ráadásul Hévíz az egyik leggyorsabban fejlődő város.

Az Európai Bizottság által létrehozott EDEN hálózat által indított versenyt 9 éve rendezik meg. A verseny győztese tavaly Budapest lett. Mivel idén Hévíz is bekerült a húsz legesélyesebb város közé, nem kizárt, hogy egymás után kétszer is magyar város nyeri el az európai ran­got.

Hévíz olyan hí­resen szép európai városokkal versenyzik, mint Párizs, Fiume vagy Athén. A verseny eredményét február 5-éig lehet befolyásolni, ugyanis addig lehet szavazni a legkedveltebbnek tartott úti célokra.

A gyógyvizek típusai:

Kéntartalmú gyógyvizek: Ezek leginkább reumatikus panaszok enyhítésére valók. Hévízen, Mezőkövesden, Bogácson, Harkányban, Balfon és a Bükkalján is vannak ilyen gyógyvizek.

Szénsavas gyógyvizek: Ezek a fájdalmas reumás tünetekre ajánlottak. Ilyen vizet Balatonfüreden és Csopakon is lehet találni.

Alkalikus víz: Emésztőszervi és légúti panaszokra való gyógyvíz, amit Gyulán, Mezőtúron, Szolnokon és Szegeden lehet találni.

Radonos gyógyvíz: Leginkább fájdalomcsillapító hatásúak. A krónikus ízületi, kopásos fájdalmakkal küzdők számára kiválóak. Egerben, Miskolctapolcán és Hévízen lehet benne megmártózni.

Kloridos-sós vizek: Nőgyógyászati panaszokra a legjobbak. Debrecenben, Hajdúszoboszlón, Sárváron és Nyíregyházán találni ilyet.

Földes-meszes tartalmú vizek: Ezek a vizek leginkább Budapest környékén találhatók meg. Kalciumban és magnéziumban gazdagok, leginkább mozgás­szervi, szív-, gyomor- és reumatikus panaszokra ajánlják az orvosok.

A fővárosi termálfürdők mellett Esztergomban és Székesfehérváron is élvezheti jótékony hatását ennek a víznek.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156552_auto_resized.jpg
origo.hu

Fél számmal nagyobb és sokkal szebb lett az Opel új csúcsmodellje

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27358_resized.jpg?avcount=1713890413
origo.hu

Oroszország kemény megtorlásra készül

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155867_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megint lecsapott a Nyerő Páros átka, szakított a magyar műsorvezető és menyasszonya

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154387_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

A Chelsea döntheti el a Premier League-et a Liverpool javára

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149504_auto_resized.jpg
ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17151780_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Németországban felismerték: hatalmasat tévedtek a magyarokkal kapcsolatban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27359_resized.jpg?avcount=1713890413
origo.hu

Meglepő titkot árul el a házasságáról Vilmos herceg

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17155579_auto_resized.jpg
travelo.hu

Különleges, ám rendkívül mérgező növény nyílik a Hortobágyon és erdeinkben

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27354_resized.jpg?avcount=1713890413
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713890413
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17153981_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Kinyitotta a ruhásszekrény ajtaját Ördög Nóra a hotelszobában: amit ott látott, az agyába égett örökre

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17154911_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/z3e30O1hGjk-YN5kqi9M1ktXNtosyE6BFUzaxoPwoNk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzgyMzczZjg5M2IxODQ3ODE5NzQ4NTJhYTUwNjFjMDY0.jpg
Sokkoló

„Azt hittem, másnapos vagyok” – Viszketés jelezte, hogy rákos lett a fiatal férfi

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/X9HGxd5zXdsWDU9M06vWuLY1N0bNtVwbUF8Xsp33Sfk/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzRjZDZhODQzYjBkZDQzMzJhNWY2YWQyMDZlYWU5M2Rj.jpg
Választások

Képviselőjelölt lett a megvakított kemecsei édesanya bátyja: ő a település első roma diplomása