Jelenségek, amikre még a tudomány sem tudja a választ

Talán kissé meglepő, de vannak még olyan jelenségek a Földön, amikre a kutatók nem találtak száz százalékosan világos magyarázatot. Feltételezések és tudományos(nak vélt) értelmezések persze vannak, ám ezek nemcsak a laikusok, hanem a szakemberek körében is képesek komoly vitákat szítani.

Boszorkánykör

Vannak olyan gombafajták, amelyek kísértetiesen szabályos kör alakban nőnek. A babonás emberek boszorkányságot látnak a furcsa jelenség mögött, miközben a kutatók a mai napig nem jöttek rá a mértani pontosság titkára.

© AFP

Nagyobb a Hold

Valamilyen oknál fogva a Hold nagyobbnak tűnik az Egyenlítő mentéről szemlélve. A közvélekedés szerint ez a földi légkör okozta optikai csalódás, de a tudósok szerint az csak az égitest színét képes megváltoztatni.

© AFP

Gigászi kőgolyók

Costa Rica egyik szigetén több mint 300 különös kőgolyó található, amelyek mértanilag szinte tökéletesek. 2016-ban Boszniában is találtak egy 30 tonnás golyót. A tudósok ezekkel kapcsolatban széttárják a kezüket, egyesek szerint egy máig ismeretlen civilizáció készíthette őket.

© AFP

Állati eső

Több olyan esetet is feljegyeztek már, amikor csapadékvíz helyett halak, békák vagy más állatok hullottak az égből. A tudósok úgy vélik: nagy erejű tornádók okozhatják a furcsa égi áldást, de azt ők sem tudják megmagyarázni, hogy egy-egy alkalommal miért csak egyazon faj egyedei potyognak.

Vándorló kövek

A kaliforniai Halál-völgyben található kövek igencsak sajátos életet élnek. Napról napra odébb vándorolnak, ráadásul egy csíkot is húznak maguk után. A leglogikusabb feltevés szerint az éjszakai sivatagi fagy során keletkezett vékony jégréteg mozgatja őket, de ebben több kutató is erősen kételkedik.

© AFP

Hessdalen fényei

A norvég falu felett megjelenő rejtélyes fényeket nem tudják hová tenni a kutatók. Különböző színekben pompázhatnak, és a fényjelenségek mozgási sebessége és hossza is teljesen változó. Az ufóhívők mindenesetre magabiztosan állítják, hogy földöntúli erők állnak a látvány mögött.

#hessdalen