János 22 évet élt csupán: Ki a felelős a fiam haláláért?

Azért fektették be a 22 éves Kovács Jánost kórházba, hogy vészesen lecsökkent testsúlyát megemeljék. A szülők most a fiuk halálának felelőseit keresik.
Azért fektették be a 22 éves Kovács Jánost kórházba, hogy vészesen lecsökkent testsúlyát megemeljék. A szülők most a fiuk halálának felelőseit keresik.

János szülei észrevették, hogy fiuk fokozatosan fogy. Megvizsgálta a háziorvos, de nagyobb problémát nem látott, ezért sportolást és több folyadék fo­gyasz­tását javasolta. A testsúlycsökkenés nem állt meg, és a fiú azt panaszolta, hogy kevés ételtől is telt­ség­érzete van.

– Orvostól orvosig jártunk – mondta a Borsnak az édesapa.

– A háziorvos anorexiát állapított meg, a pszichológus azonban ezzel nem értett egyet. Ke­délyjavító gyógyszert írt fel, amitől János annyira lelassult, hogy inkább abbahagyta a szedését. Bár állította, hogy szeretne enni, de pár falat után abbahagyta – emlékezett az édesapa.

János mindössze 22 évet élt

A gasztroenterológus nagyobb mérvű elváltozást nem talált, a laboreredményekben sem voltak súlyosabb eltérések a normálistól, és a genetikai vizsgálat sem mutatott eltérést. 2016 januárjában a 190 centis fiú már csak 41 kiló volt, ezért orvosi javaslattal beutalót kapott egy budapesti kórházba, ahol azonban csak akkor fogadták volna, ha legalább 47 kilóra felhizlalják.

– Hogy ez megtörténjen, befektették Gyulán a 3-as belgyógyászatra. Szerették volna szondán ke­resztül táplálni, de azt elutasította. Infúziót kapott, azonban a bekötött kanültől vérmérgezése lett, és négy nap múlva meghalt.

A kórbonctani jelentés szerint az alultápláltság miatt a szervezet ellenálló képessége olyan mértékben lecsökkent, ami a bakteriális és vírusos fertőződésekre hajlamosították, és ez idézte elő a halálhoz vezető általános vérmérgeződéses állapotot.

A fiatalember szülei nem tudnak megnyugodni, amíg fiuk halálának körülményeit nem tisztázták

Az elhunyt fiú szülei büntetőfeljelentést tettek foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

Ugyanakkor dr. Ábrahám László ügyvéd szerint ebben az esetben a kórház felelősségét nem lehet megállapítani, mert egy ennyire legyengült szervezet a legenyhébb baktériumos fertőzésre is fogékonnyá válik. Az viszont már más kérdés, hogy az orvosok előtte elkövettek-e diagnosztikai tévedéseket.