Aktuális

Itthon csak sürgős esetekben látják el a külföldön élő magyarokat

Délmagyarország/Tímár Kriszta

Létrehozva: 2016.10.09.

Csak minden második külföldön élő magyar jelentkezik ki a hazai egészségbiztosítási rendszerből, pedig az Európai Gazdasági Térségen belül csak egy helyen lehet valaki biztosított. Csongrád megyéből elszármazott magyarokat kérdeztünk, ők hazajárnak, vagy külföldön gyógyíttatják magukat. Ők nem támasztották alá az országos statisztikát.

Becslések szerint legalább félmillió magyar lakik tartósan más országban, azonban – bár nekik ez kötelező lenne – a Magyar Idők információi szerint mindössze 262 ezren jelentkeztek ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből. Az Európai Gazdasági Térségen belül mindenki csak egy országban fizethet egészségbiztosítást, és főszabályként az ellátást is ott veheti igénybe. A külföldön élő és ott munkát vállaló magyaroknak tehát abban az országban kell bejelentkezniük a helyi egészségbiztosítóhoz, ahol dolgoznak. és egészségügyi problémájukkal orvoshoz is ott kell menniük.

Hogy mit csinálnak azok, akik nem jelentkeztek ki a magyar ellátórendszerből, azt nem tudjuk, az általunk megkérdezett, egykor Csongrád megyében élő, de ma már külföldön dolgozó magyarok ugyanis egybehangzóan azt mondták, természetesen kijelentkeztek, máskülönben nem is kaphatnának új országukban ellátást.

– Mindenkinek, aki más EU-s országba költözik, világos, hogy nem lehet két uniós országban társadalombiztosítása, mert ez az uniós jogszabály. Aki pedig rendesen, bejelentve dolgozik, az ottani tb által biztosított. Előtte aktívan ki kell jelentkezni a magyar társadalombiztosításból, ez nem automatikus, de ezt is tudja mindenki – mondta Gonda Zsuzsanna.

Egykori újságíró kollégánk, aki évek óta Svédországban él, nem is értette az ezzel kapcsolatos híradásokat – ahogy fogalmazott, a „spanyolviaszt találták fel" a cikkekkel. Ő egyébként nem is jönne haza orvosi vizsgálatokra, maximum fogorvoshoz, mert az Svédországban nagyon drága.

– A háziorvosnál nem lehet előre időpontot kérni – mesélte. – Hajnalban fel kell kelni, és ha szerencsém van, bejutok aznap. Hacsak az asszisztense, aki egy előzetes konzultációra felhív, nem mondja, hogy ilyen panasszal felesleges mennem. Ha pedig receptre van szükség, azért napokkal később még vissza is kell menni, mert azonnal nem adják ki. A járóbeteg-ellátás sem egyszerűbb: egy egyszerű vérvizsgálatra például 3 hétre adtak időpontot. Persze cserébe nem nyomorogtam fél napot az SZTK-ban, hanem 5 perc alatt végeztem, viszont az eredményre újabb 2 hetet kellett várni.

Zsurkán Zsanett viszont azt mondta, szívesebben jár a már ismerős, jól bevált itthoni orvosaihoz, amikor erre lehetősége van. A tengerjáró hajókon működő színházakban énekes-táncos szólistaként dolgozó fiatal nőnek rengeteg tapasztalata van arról, hol hogyan működik az egészségügy. – A skandináv országokban nagyon modern és drága, Olaszország már sokkal szervezetlenebb. Egyiptomban vagy Tunéziában pedig nem szabad megbetegedni.

Sokba kerül bennragadni a rendszerben

Akár bírságot is kaphat, aki külföldön él, dolgozik, mégsem jelentkezik ki a magyar egészségbiztosítási rendszerből. A bejelentést a külföldi munkavégzés kezdetétől számított 15 napon belül meg kell tenni. Aki pedig úgy vesz igénybe itthon egészségügyi ellátást, hogy más országban él, és emiatt nem is érvényes a magyar biztosítása, azon az ellátás költségét is behajthatják.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27420_resized.jpg?avcount=1714033511
origo.hu

Fontos beszédet mond Orbán Viktor - ÉLŐ

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27416_resized.jpg?avcount=1714033511
origo.hu

Kegyetlen embervadászat zajlik Kárpátalján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160029_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meg van írva: 3 csillagjegy kapcsolata hamarosan véget ér!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157360_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Már a tengerentúlon is aggódnak a románokért

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161100_auto_resized.jpg
ripost.hu

Megint nagyot fog esni az üzemanyag ára, eddig érdemes várni a tankolással

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27417_resized.jpg?avcount=1714033511
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17149637_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Félreértette a pincér a nő rendelését, volt is meglepetés, amikor megérkezett az étel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161166_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Balázs Andi: Sokszor kérdezték, hogy „nem vertek meg az utcán?!”

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160943_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megbolondult az időjárás? Elképesztő, ami most jön!

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158110_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Most kiderült: Ez a 4 csillagjegy a legjobb feleség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
Aktuális

Orbán Viktor: Hazánkban lehet szabadon beszélni

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/ciFJ6N7JV-tsyKomFg0heJDDioLSPmBpykdZwcAEpAg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2MyNzYzMDIxMjdkNzRkOTA5YjNhMDI1YWZkYzIyNjVk.jpg
Aktuális

Rendkívüli esemény kezdődik Budapesten, Orbán Viktor is felszólal