Itt a bizonyíték: kamu volt a rémisztő óriáspatkány - fotóval

Pénteken bombaként robbant az interneten a fotó, amin egy londoni férfi egy hatalmas patkányszönyet tart maga elé. Itt a leleplezés.
Pénteken bombaként robbant az interneten a fotó, amin egy londoni férfi egy hatalmas patkányszönyet tart maga elé. Itt a leleplezés.

Azt állította, a lény akkora, mint egy négyéves gyerek: olyan 11 kiló körü van és közel másfél méter. Egy Oliver O’Brien nevű adatkutató aztán kielemezte a fotót, és közölte, hogy hacsak az állatot tartó férfi nem 3,5 méter magas, akkor ki van zárva, hogy a patkány olyan gigászi méretekkel bír, mint amit állítanak róla.

Jane Hurst biológus professzor sem hisz a fotónak, ugyanis még a gambiai erszényes patkányok is maximum 90 centisre nőnek, de a nő hoz egy sokkal kézenfekvőbb érvet is: nem létezik, hogy valaki ilyen könnyedén tart egy több mint 10 kilós tetemet egy szemétszedő csipesszel.

De akkor mégis hogyan tévesztette meg a férfi a fél világot? Hisz a saját szemünkkel láttuk!? Az igazság az, hogy a szemünk bizony cinkostárs volt az átverésben.

A titok nyitja az úgynevezett kényszerített perspektíva, ami nagyjából annyit tesz, hogy a kamerához közelebb lévő tárgyak jóval nagyobbnak tűnnek, mint amilyenek valójában. A férfi a csipesz segítségével tolta előtérbe a tetemet, ezért első látásra fel sem tűnt, hogy nem közvetlenül maga előtt tartja az állatot.

Egyelőre tehát nem kell tartanunk öleb méretű patkányok felbukkanásától, az egész felhajtás csupán egy ügyesen kivitelezett optikai illúzió volt.