István: Megbénította Berlint a vihar - fotók

Nyolc halálos áldozatot kö­vetelő vihar csapott le Né­metország északi részére csütörtök este. Az áldozatok többségének az autójára dőlt fa okozta a vesztét. A Xavier nevű vihar rengeteg esővel és 110-120 kilométeres széllel tombolt. A legnagyobb pusztítást Berlinben okozta, ahol háromszáz helyre riasztották a tűzoltókat.

A kidőlt fák miatt nyolcan meghaltak © AFP

– Napok óta mondogatták a kollégáim, hogy jön a vihar, elővigyázatosságból a felszíni közlekedést le is állították. Arra azonban senki sem számított, hogy a teljes közlekedés leáll, ilyen itt sosem fordult még elő. Berlinben rengeteg a fa, sok helyen az úttestre dőltek, utcákat elzárva, egymás után jártak a mentők és a tűzoltók is – számolt be a rendkívüli állapotról a német fővárosban élő István.

© AFP

– Hazafelé tartottam, amikor lecsapott a vihar. Már nem járt a gyorsvasút, megteltek a csomópontok a buszokra várakozókkal. Hatalmas volt a káosz, egész Berlin megbénult. A nagy szélben lerepültek a virágcserepek az ablakokból, faágak szakadtak le. Olyan erővel fújt a szél, hogy percekig egy villanyoszlopba kellett kapaszkodnom. Hangosan imádkoztam, hogy egyben érjek haza – mesélte lapunknak a szintén Berlinben élő Ágnes. A vihar több észak-német településen is fennakadásokat okozott. Hamburgban és Brémában a vihar másnapján sem jártak a vonatok. A Schönefeld és Tegel nemzetközi repülőtéren jelentős késésekkel indultak a gépek. A péntek reggeli 6.55-ös Budapestre tartó járat négy óra késéssel szállt fel.