István: Bene egy született gyilkológép, újra ölni fog

Legfélelmetesebb rémálma vált valóra Lukács Istvánnak, amikor megtudta a hírt: Bene László hamarosan kiszabadulhat a börtönből. 
Legfélelmetesebb rémálma vált valóra Lukács Istvánnak, amikor megtudta a hírt: Bene László hamarosan kiszabadulhat a börtönből. 

Lukács István titkon reménykedett benne, hogy soha nem jön el az a nap, amikor Bene László szabad emberként kiléphet a börtön kapuján. A taxisofőrre 1992-ben támadt rá a gyilkos páros, amikor a Skála Metró áruház napi bevételét vitte kocsijával egy rendész, J. István és a 22 éves Sádt Győző társaságában.

Átment rajta a lövedék

– Fél nyolc volt, amikor a Vak Bottyán utcában azt vettem észre, hogy egy autó keresztbe áll az úton, ezért nem tudunk továbbmenni. Megálltam, és abban a pillanatban valaki feltépte a hátsó ajtót és egyetlen szó nélkül fejbe lőtte Győzőt. Hátrafordultam, azon minutumban kaptam én is egy golyót, a bal mellkasomat érte, szerencsére átment rajtam a lövedék. Azonnal kiszálltam, Donászi azonban még utánam lőtt egy sorozatot, ami az ablaküveget találta el. A repeszek nyomai ma is látszanak rajtam. Gurulva jöttem ki a kocsiból, majd négykézlábra ereszkedve próbáltam elmenekülni. Ekkor azonban Benével találtam szemben magam. Két pisztolyt tartott a fejemhez és rögtön tüzelt – eleveníti fel a történeteket Lukács István.

© Fotó: Kecskeméti Zoltán

A taxisofőr egyetlen szerencséje, hogy megbotlott az útpadkában, így Bene golyói célt tévesztettek. A lövedékek gellert kaptak, de így is háromszor eltalálták Istvánt. Két golyó – csakúgy, mint a legelső – átment a testén, egy azonban a testében maradt.

Halál 0 forintért

– Szerencsére többet nem foglalkozott velem Bene, mert Donászival rohantak a pénzt keresni a kocsiban. A pénzeszsákot azonban nem találták meg, mert az a lelőtt Győző lába között volt. Ők egy üres zsákot vittek el. Nulla forintért kellett meghalnia egy fiatalembernek, és csak a szerencsének köszönhető, hogy én és a rendész nem maradtunk ott. Higgye el nekem mindenki, hogy Bene egy született gyilkológép, és amint kiengedik, újra ölni fog. Lehet, hogy a börtönben megjátszotta magát és mintarab volt, de én tudom, hogy egy elvetemült ölőgép. Azóta sincs nap, hogy ne jutna eszembe, ami történt, rémál­maim vannak nagyon sokszor – meséli István.

A férfit azonban a brutális támadás sem tántorította el hivatásától, azóta is taxisofőrként dolgozik.

Ma nem úszná meg

Amint arról a Bors beszámolt: Benét a Szegedi Törvényszék szabadlábra helyezte, az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, napokon belül végső döntés születhet és Bene kisétálhat a börtönből. Dr. Magyar György szerint Bene csak a régi jogszabályoknak köszönheti, hogy kijöhet.

© Fotó: Bors

– Ma egészen biztos, hogy tényleges életfogytot kapna. Az Európai Uniónak engedelmeskedve ma létezik egy olyan jogszabály, amely szerint 40 év után felül kell vizsgálni a tényleges életfogytiglanra ítélteket. Ám ez is azt jelenti, hogy Bene legalább negyven évet ülne.

Lánytestvére várja

A Bors információi szerint Bene kapcsolattartója a lánytestvére volt. Az asszony egy vidéki nagyvárosban él, úgy tudjuk, hogy Bene ideiglenesen nála próbál új életet kezdeni.

Büntetés-végrehajtási forrásaink szerint bár Bene mintarabként viselkedett, a bv mégsem látta úgy, hogy reális esélye volna a visszailleszkedésre a társadalomba. Épp ezért nem is támogatták, hogy Bene szabadlábra kerülhessen.