Ilyen piti indokkal még senki sem ment a sürgősségire

A féktelen bulizás után a sürgősségin kötött ki egy angol nő. Na, nem alkoholmérgezés miatt és nem is súlyos sérüléssel, hanem a letört körme miatt. Azt kérte, ragasszák vissza a lepattant darabot. Az angol dorseti Royal Bournemouth kórház vezetősége a Mirrornak panaszkodva elárulta, egyre gyakoribb, hogy csip-csup ügyekkel keresik fel őket, feltartva az orvosokat, elvéve az időt azoktól, akik valóban ellátásra szorulnak. A felháborító indokok tárháza kifogyhatatlannak tűnik.

– Előfordult, hogy valaki azért jött be, mert nem tudott nyugodtan aludni otthon – kezdett bele Richard Renaut igazgató. – Papír okozta apró vágások, ajakherpesz, torokfájás, enyhe napégés miatt is kórházba sietnek sokan.

Kimutatások szerint évente tízezer alkalommal keresik fel az egyes angol kórházakat hasonló „bibikkel”: ez naponta 27-28 pácienst jelent. Ellátásukat persze az adófizetők állják, súlyos milliókba kerülnek a feleslegesen ellátásért sietők.

– Mindig a legjobb tudásunk szerint látjuk el az érkezőket. De az időt, amit az enyhébb panasszal érkezőkre használunk, azt elvesszük a súlyos állapotban lévőktől – tette hozzá Renaut.

Természetesen az előbb felsorolt problémákat sem szabad elhanyagolni, de nem a sürgősségi osztály a megfelelő hely az ellátásukra.