Aktuális

Ilyen nincs: a világ legbizarrabb karácsonyi szokásai

Bors

Létrehozva: 2013.12.26.

Mit keres egy kakáló alak a Betlehemben? Hogyan tojik ajándékot egy pokrócba bugyolált fatörzs? Ki deportálja a rossz gyerekeket Hollandiából Spanyolországba? Ki az osztrák ünnepi hasfelmetsző? Megannyi égető kérdés, de mi megtaláltuk a választ, és nem csak ezekre.

Távolról jött ember szemében az is meghökkentőnek tűnhet, hogy mifelénk az egyszeri karácsonyozó becipel egy bazi nagy szúrós fát az otthonába, tüzeket gyújt rajta, körbe állva az égből érkező képzeletbeli lényekről énekel (vö. Mennyből az angyal), miközben azt adja be a gyerekeinek, hogy egy kétezer évvel ezelőtt meghalt ember kisded alakban ajándékokat csempész be a lakásba a legnagyobb titokban. Úgyhogy miért is lennének furcsák mások ünnepi szokásai.

A katalán caganer

Katalóniában az a módi, hogy az ünnepi Betlehemet egy különleges és némiképp profán alakkal dobják fel. Eleve sokkal több figura szerepel rajta, mint a mifelénk szokásos Betlehem modelleken, egyikük pedig elsőre olyannak tűnik, mint egy rossz vicc.

Ezt a figurát a helyiek caganernek nevezik, ami nagyjából annyit tesz: a kakáló. A név kötelez: a piros sapkás parasztalak letolt gatyával valóban épp a nagydolgát végzi. Szegénynek ugyanis akkora peche volt, hogy épp Jézus születésekor jött rá a szükség, amikor mindenki a kisded csodájára járt.

2005-ben a városi nagy Betlehemből megpróbálták kihagyni a caganert, de a városi tanács prüdériája akkora közfelháborodást váltott ki, hogy kénytelenek voltak visszatenni. Barcelonában amúgy a világ elképzelhető minden híres embere alakjában kapható caganer-figura: vehetünk kakáló Obamát, Ferenc pápát, Messit vagy Katalin hercegnőt is - ezekből például ide kattintva talál ízelítőt.

Az izlandi Yule manók

Izlandon a gyerekek borzasztóan örülnek neki, hogy olyan bizarr neveket viselő, bűnöző hajlamú alakokkal várhatják a karácsonyt, mint az Ablakon Bekukucskáló, a Szalámit Lopó, az Ajtón Szaglászó, Gyertyát Lenyúló vagy a Kanalat Nyaló névre hallgató manók.

A hét törpére hajazó fickókból szám szerint 13 van, és a szentestét felvezető két hétben mindennap hoznak valami ajándékot a kiskorúaknak. Az ősi hagyományként született Yule manók eredetileg azt a célt szolgálták, hogy a rossz gyerekeket ijesztgessék velük, olyanok kilátásokkal rémisztgették a kicsiket, hogy a szakállas lények karácsony napján felfalják őket az ágyikójukban. 

Tió de Nadal Spanyolországból

Ismét a katalánoknál járunk, akad itt még furcsa szerzet. Például a Tio de Nadalnak nevezett fatuskó, amely ajándékokat tojik. Igen, kábé úgy, ahogy a húsvéti nyúl tojást. A szokás szerint a helyes arcocskával ellátott, festett farönköt december 8-án beviszik a lakásba, szépen betakargatják és karácsonyig „hizlalják”, hogy jó tele legyen a hasa.

Aztán addig ütik, míg ki nem tojja az ajándékokat - többnyire csak apróságokat, szárított gyümölcsöt, diót, ilyesmit. A kandallóba is lehet tenni karácsony reggelén, akkor is tojik. A veréshez aranyos dalocska is van, amelyben fenyegetik a farönköt, hogy aztán tojjon ám rendesen, mert csúnyán eltángálják. Alábbi videón megnézheti, hogy megy ez:


A hollandok Zwarte Pietje

Nos, Hollandiában is van mitől tartaniuk a rossz gyerekeknek. Mert igaz ugyan, hogy a Mikulásnak megfelelő Sinterklaas ajándékot hoz a jóknak, de sajna érkezik vele egy kevésbé jóindulatú segéd is: Zwarte Piet (Fekete Péter). Ő pedig a rosszcsontokat egyszerűen elrabolja a szüleiktől és deportálja őket a legbizarrabb karácsonyi szokások hazájába: Spanyolországba.

Ez a kellemetlen alak hagyományosan feketebőrű, így aztán az utóbbi időben sokan rasszizmust kiáltanak, hiszen Fekete Péter előképéül nyilvánvalóan a gyarmatokról vagy Spanyolországból behurcolt rabszolgák szolgáltak.

Az osztrák Perchta

A Mikulás mellett tevékenykedő krampuszt hazánkban sem kell bemutatni senkinek, de Ausztriában van egy mellékalakja is: a pogány időkből itt ragadt, rémisztő külsejű Perchta.

A funkciója ugyanaz mint a virgáccsal fenyegetőző másiknak: a rossz gyerekek megregulázására szolgál. Méghozzá eléggé rémisztő kilátásokkal: nem véletlenül érdemelte ki a Hasfelmetsző becenevet, állítólag felvágja a rosszcsont gyerekek hasát.

A grönlandi Kiviak

Különleges csemegével kedveskednek maguknak karácsony napján a távoli fagyos vidék lakói. Ez pedig így készül: zsíros fókabőrbe csomagolnak jó párat az egyik arrafelé honos tengeri búvármadárból, tollastul-csőröstül. A csomagot eltemetik egy szikla alá néhány hónappal az ünnep előtt. Ha eljön az idő, nincs más teendő, mint kiásni az így elkészített madárlakomát és jó étvággyal elfogyasztani a maradványokat. Valahogy így:

A portugál consoda

A portugálok is nagy bulit csapnak karácsonykor, amiből egyetlen rokon sem maradhat ki, még akkor sem, ha már meghalt. Így aztán a hagyományos consoda keretében a holt lelkeknek is terítenek az asztalnál: üresen hagynak nekik székeket és ételt tesznek eléjük. Kifizetődő szokás: a portugálok hite szerint a holt lelkek hálából szerencsét hoznak nekik a következő évben. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159304_auto_resized.jpg
origo.hu

A valaha kiállított legnagyobb gyűjteménnyel tisztelegnek Ayrton Senna, legendás brazil pilóta előtt, halálának 30. évfordulóján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27435_resized.jpg?avcount=1714074912
origo.hu

Hazakerülhet Suhajda Szilárd holtteste a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162850_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Aggódnak a rajongók Zoltán Erika új külsejét látva, megszólalt az énekesnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160844_auto_resized.jpg
ripost.hu

Nem kérnek többet Manuelből: kiverte a biztosítékot a koncertje után a botrányos sztár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162630_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Ajánlásgyűjtés: eltűntek Karácsony Gergely támogatói

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27427_resized.jpg?avcount=1714074912
origo.hu

Vajna Tímea bikiniben mutatta meg műtéti hegeit

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17159369_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 25.: az Ikreknek kivételes találkozást, a Baknak megoldást hoz a csütörtök

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161300_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Teljes siker, buknak a 18 éves magyar úszónőre a tengerentúlon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17162923_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Itt az újabb sztárszakítás: 15 év házasság után válik a magyar énekesnő

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/4H8GEHwcNa4dvFUzCSOoHZ2BNappZ9kvhVqjVouuGi4/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2ExOGMwZTBmNDM4ODQwNjk4NzZiYTk5YzgxNzBhNzQw.jpg
Szívszorító

„Sírva közöltem vele a hírt" – meg vannak számlálva a 14 éves Melissza napjai

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/2vudeWudvFN4VNz1BKE6oQuXwnhIptwHisHvWY4I5hY/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzMyZDczMmIzOWVlYTQzYmQ4ZWNmMmNkMDM2OWExNGJk.jpg
Betegség

„Arra jött be, hogy üvöltök és bőgök” - kitapintott egy csomót, sokkoló diagnózist kapott Piros