Illés Zoltán: Nem vállaltam a száműzetést

Fideszes maradt, tanári fizetéséből él, de keményen ostorozza a kormányt annak volt államtitkára, Illés Zoltán. A Borsnak őszintén vallott Orbán Viktorral való szakításáról.
Fideszes maradt, tanári fizetéséből él, de keményen ostorozza a kormányt annak volt államtitkára, Illés Zoltán. A Borsnak őszintén vallott Orbán Viktorral való szakításáról.

Pár hete egy ellenzéki pártok által is szervezett tüntetésen szólalt fel Illés Zoltán volt környezetvédelmi államtitkár.

A politikusok és a lakosok az ellen tiltakoztak, hogy gumihulladék-feldolgozó üzemet építsenek Százhalombattán. Ennek egyes szakértők szerint komoly egészségkárosító veszélyei vannak. Az építkezést a kormány kiemelt nemzetgazdasági beruházássá nyilvánította.

Illést 2014-ben menesztették úgy, hogy megszüntették a környezetvédelmi államtitkárságot. Ráadásul a politikus a parlamentbe se került be, a Fidesz nem jelölte. Illés elmondta: nem érték retorziók, fenyegetések a fellépése miatt, bár a tüntetést alapvetően civilek szervezték, és a helyi fideszes képviselők is a gyár ellen vannak. Elárulta, bár továbbra is Fidesz-tag, nincs politikai vagy párttisztsége. Egyetemi tanárként dolgozik, hulladékgazdálkodást, szennyvíztisztítást tanít. Állítja, hogy államtitkári kinevezése előtt is meg tudott élni a családjával a tanári fizetésből, és most is meg tud.

– Számomra a környezetvédelem szenvedély, erre tettem fel az életemet – mondja.

Az expolitikus mesélt arról a beszélgetésről, amikor Orbán Viktor elmondta neki: a továbbiakban nem számít rá. Illésnek felajánlották, hogy a Dél-Afrikai Köztársaságba mehet nagykövetnek, ő viszont nem vállalta.

– Megkérdeztem: Főnök, ha ez száműzetés, akkor parancs, értettem. De mi volt a baj? Erre elmondta, hogy 2014-től a kormány nem akar foglalkozni a környezetvédelemmel.

Illés szerint ez be is következett: Orbánék szétverték az állami környezetvédelmet, nincsenek se szakfelügyelőségek, se intézetek.