Aktuális

Ijedelem a budai elitiskolában

Bors

Létrehozva: 2020.01.27.

Franciaországban több koronavírus okozta megbetegedést regisztráltak, két gyanús esetet pedig hazánkban is vizsgáltak. Mindeközben egy nő azzal állt elő, hogy egy budapesti iskola kínai diákja is megfertőződött.

Forrás: AFP

A legfrissebb adatok szerint a világon összesen több mint kétezer fertőzöttből immár 56-an vesztették életüket a koronavírus miatt. Az áldozatok mindnyájan kínai állampolgárok, de a tüdőgyulladást okozó kórokozó már Európában is felbukkant. Franciaországban eddig három embernél mutatták ki a súlyos tüdőbetegséget, aminek a gyanújával egy kínai légiutas-kísérőt is vizsgálnak Bécsben, egy férfit pedig Berlinben. A hölgy a járvány központjának számító Vuhanban járt nemrég.

Ne fogjanak kezet!

Pekingben tegnap reggel SMS-ben azt javasolták a lakosságnak, hogy ne fogjanak kezet üdvözléskor a fertőzés terjedésének elkerülése érdekében. Oltóanyag még nincs, de már dolgoznak rajta. A Kínából érkezô csomagok miatt azonban nem kell aggódni, azok nem fertôznek, mivel a vírus csak élô sejtekben szaporodik.

Továbbra sincs hazánkban beteg

Egy középkorú magyar nő riadalmat keltett a Facebookon, miután az egyik bejegyzésében tényként közölte múlt szombaton, hogy a koronavírus már Budapesten is megjelent. Állítása szerint az egyik ismerőse telefonált neki azzal, hogy a gyereke egy budapesti elit magániskolába jár, ahonnan egy olyan levelet kaptak, hogy egy koronavírussal fertőzött kínai kisgyerek most érkezett haza Kínából. Állítása szerint az iskola levélben küldött tájékoztatást, a gyereket pedig karanténba tették. A Bors megkeresésére a nő úgy fogalmazott, sajnos a hír igaz, a bejegyzést viszont törölte, mert az újságírók elkezdték hívogatni az ismerősét. Értesülései szerint egy 11. osztályos fiú van karanténban az egyik budapesti kórházban.

Pánikra azonban egyelőre semmi ok, a híresztelést hivatalosan megcáfolták. A Bors szombati megkeresésére a Nemzeti Népegészségügyi Központ azonnal leszögezte: nincs tudomásuk koronavírussal fertőzött magyarországi esetről. Természetesen megkerestük az érintett iskolát is. Mint írták, minden tanulójuk jól van, s betartják a szigorú higiéniai előírásaikat.

Négy magyar a lezárt területen ragadt

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért is felelős államtitkára, Menczer Tamás azt nyilatkozta, hazánkban két gyanús esetet vizsgáltak ki, de egyiknél sem igazolódott be a fertőzés. A kínai hatóságok eközben lezárták Vuhan várost és az azt körülvevő Hopej tartományt, és senkinek nem javasolják az oda történő beutazást, mert onnan kijutni most nem lehet. A magyar külügy négy Vuhanban tartózkodó magyarról tud. Ők szállodában laknak, és munkavállalási céllal érkeztek az országba, valamint egy magyar férfival tartják a kapcsolatot Hopej tartományban. Mindannyian jól vannak, azt viszont egyelőre nem lehet tudni, mikor hagyhatják el a térséget. 

Különösen fontos a gyakori kézmosás

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság rámutatott, a vírus már a lappangási időszakban is fertőző, tehát az is képes továbbadni a vele közeli kapcsolatba kerülőknek, akinél még semmilyen tünet nem jelentkezett. A koronavírus eredetileg állatról terjedt emberre, később viszont már emberről emberre. A statisztikák szerint egy beteg átlagosan másfél-két embert fertőz meg, a betegek húsz százaléka önerőből, azaz bármiféle gyógyszer bevétele nélkül felgyógyult. A szakemberek szerint a személyes higiéniára jobban kell most figyelni, ez pedig az átlagosnál gyakoribb kézmosás, és a tüsszentési etikett betartása. Utóbbi annyit tesz, hogy a kezét tegye a szája elé tüsszentéskor, majd mosson kezet!

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161455_auto_resized.jpg
origo.hu

Dögös dominaként pózol újabb fotóin az Exatlon bombázója - fotók

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714045812
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161333_auto_resized.jpg
life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158179_auto_resized.png
hirtv.hu

Kuleba bevitte a kegyelemdöfést az elmenekült hadköteles férfiaknak + videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161374_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Belobogtatta a lengyel elnök az atomfegyverek telepítését, meglepő, honnan érkeztek erre kritikák

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714045812
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17158824_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Kivonul a Spar az országból? Itt a cég magyar elnökének válasza

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156414_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megváltoztak az érzéseik: fülig szerelmes a Házasság első látásra párja

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17150605_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Fényképes bizonyítékot hozott a jövőből egy időutazó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161126_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Andris végre bevallotta, mit érez Petra iránt

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra