Így piáljon szilveszterkor, ha túl akarja élni

Macskajaj. Szilveszter és Újév környékén a fél ország ebben szenved. Mi most segítünk elkerülni, illetve túlélni!
Macskajaj. Szilveszter és Újév környékén a fél ország ebben szenved. Mi most segítünk elkerülni, illetve túlélni!

A macskajaj, vagyis a másnaposság pontos okát még a tudósok is csak kutatják, de a következményeit bármelyikünk fejből sorolja, akinek akadt már életében egy görbe estéje. Szilveszterkor pedig még a legvisszafogottabbak is gyakran eleresztik a hajukat, aztán meg jöhet a másnap.

A buli előtt és alatt

A másnaposság ellen háromféleképpen küzdhetünk. A buli előtt és alatt, valamint utána, ha már megtörtént a baj.

Mielőtt elindulna a buliba egyen egy kiadósat! Nem baj, ha kicsit nehezebb zsírosabb az étel, a karácsonyról megmaradt töltött káposzta maradéka például éppen megfelelő. Ezen kívül igyon egy pohár tejet, a kálcium is segít lebontani az alkoholt. Éhgyomorra semmiképpen ne kezdjen neki a bulimaratonnak, legalább útközben kapjon be egy hamburgert, vagy egy szelet pizzát.

A legújabb kutatások szerint szintén használhat egy körte elfogyasztása, ahhoz, hogy a másnap ne legyen pokoli. Ausztrál tudósok szerint a körte befolyásolja az alkohol feldolgozásában részt vevő enzimeket, így a test egyrészt hatékonyabban dolgozza fel az elfogyasztott mennyiséget, másrészt a körte gátolja az alkohol felszívódását is.

A bulin aztán két utat választhatunk. Vagy nem iszunk – ekkor garantáltan nem leszünk másnaposak! – vagy odafigyelünk kicsit. Például arra, hogy ne keverjük az italokat és mindig igyunk megfelelő mennyiségű alkoholmentes és nem szénsavas folyadékot. Ha tehát elkezdünk sörözni, lehetőleg ne borozzunk utána, ha vodkával indítunk, ne pálinkázzunk!

A legjobb, ha a hosszú és rövid italokat sem keverjük. Jó trükk, ha minden felest leöblítünk egy pohár szénsavmentes ásványvízzel, vagy gyümölcslével. Sokan ugyanezt sörrel teszik, ami végzetes hiba! Szintén veszélyes a különféle likőrök, koktélok fogyasztása, vagy keverése. Ezek alattomosak, hiszen fogyasztásuk közben nem érezzük soknak, viszont „másnap” duplán támadnak.

A legveszélyesebbek a szénsavas italokkal, vagy energiaitallal kevert koktélok és sajnos a pezsgő is. A szénsav elősegíti az alkohol gyors felszívódását a véráramba, az energiaitalban lévő koffein és cukor vízhajtó hatású, tehát dehidratál. Az éjféli pezsgő még talán nem árt meg, de mondjuk a vodka után ne húzzunk le egy pohárral.

A buli végén, ha tehetjük sétáljunk egy nagyot, hogy „kiszellőztessük” a fejünket. Ha úgy érezzük, hogy a kis Vuk a közelben ólálkodik, ne tartsuk vissza. Aminek jönnie kell, előbb-utóbb úgyis megérkezik, de később még rosszabb lesz a helyzet! Ha még tudunk, együnk, szintén valami zsírosat. Lefekvés előtt igyunk meg egy pohár vizet, vagy gyümölcslevet.

Másnap...

A legjobb, ha egy kiadósat alszunk: ha nem ébreszt fel a fejfájás, vagy a róka, akkor talán mire felébredünk, már jobban is leszünk. A többség persze nem ilyen szerencsés és az ébredés után már nem tud visszaaludni, de a rosszullét és a fejfájás kínozza. Ausztráliában a közelmúltban nyitott meg az első Másnaposság Klinika. A kezelés mindössze fél óráig tart és infúziót, vitaminokat, oxigénterépiát és hidratálást (tehát vízivást) foglal magába. Mindezt nem kis összegért, a választott kúrától függően 40 és 60 ezer forintért.

Ha azonban idehaza ér minket a macskajaj, más megoldás után kell néznünk.

A víz, vagy gyümölcslé ivás most is életmentő lehet, ahogyan a zsíros ételek is. Ezen kívül szódabikarbónás ásványvíz, paradicsomlé, friss narancslé fogyasztása, C-vitamin, multivitaminok, brokkoli, karfiol, illetve sok cukor bevitele is ajánlott. Sokan egy aszpirinre esküsznek, ez azonban irritálhatja a gyomrot. A kávé sem feltétlenül jó: a koffein ugyanis dehidratál, a kávé pedig szintén marhatja a gyomrot.

Sokan esküsznek a „kutyaharapást szőrével” módszerre is. Ezt a szakemberek határozottan elutasítják, de tapasztalataink szerint egy pohár sör segíthet. Igaz, ez nemcsak enyhíti, de meg is hosszabbítja a tüneteket. Ennek továbbfejlesztése, ha nem hagyjuk, hogy kijózanodjunk, folytatjuk az ivást, így részegek maradunk.

Ugyan nem bizonyítja semmi, de akár a szex is jó másnaposságűző lehet. Ha ez nem is feltétlenül igaz, programnak mindenképpen jó és élvezetes. Talán eltereli a figyelmünket a rosszullétünkről.

Talán azoknak a legnehezebb, akik munkával töltik a másnapot! Nekik azt ajánljuk, próbálják meg nagyobb hibázás nélkül kihúzni a napot, igyanak sok folyadékot és kávét – hogy ébren maradjanak! – és imádkozzanak a nap végéért. Biztos, ami biztos, vigyünk magunkkal egy fogkefét, hogy „baleset” esetén ne legyen gusztustalan a leheletünk.

Végezetül egy jó hír: a másnaposság tünetei 24 óra alatt, így vagy úgy, de elmúlnak, így véső soron csak ezt az időt kell kivárni!