Így néz ki egy tengeren mumifikálódott vitorlázó – 18+ fotó

Hátborzongató látvány fogadott halászokat egy elnéptelenedett kishajón a Fülöp-szigeteknél. Amikor felmentek a fedélzetre, a rádiónál egy mumifikálódott holttestet találtak.
Hátborzongató látvány fogadott halászokat egy elnéptelenedett kishajón a Fülöp-szigeteknél. Amikor felmentek a fedélzetre, a rádiónál egy mumifikálódott holttestet találtak.

A hajó gazdája volt az, életének utolsó pillanatában szoborrá merevedve, amint feltehetőleg segítséget akart hívni rádión. Kiderült: egy német világjáró, bizonyos Manfred B. az elhunyt, akinek teste egészen bizarr módon konzerválódott a hajófülkében. De mi történhetett? Miről árulkodik a póz, amiben a múmiát találták? Hogyan nyomoz a rendőrség?

Ami eddig bizonyos, hogy múlt pénteken lelt rá négy halász a vitorlásra a Fülöp-szigeteki partoktól, pontosabban Mindanao szigetétől 100 kilométerre keletre, a Csendes-óceán nyílt vizén. A több mint 13 méter hosszú, 55 lóerős dízelmotorral is ellátott, újonnan 200 ezer eurót, azaz 62 millió forintot érő hajó árboca el volt törve, a kabinokban víz állt – azaz feltehetőleg tengeri viharban hánykolódott. Az elektronikus robotpilóta kormányozta a járművet, a rádiónál pedig ott „ült” a múmia.

A rendetlen fedélzeten, megsárgult fényképalbumok, könyvek, konzervek és szétdobált matracok között megtalálták a szükséges papírokat, amiknek köszönhetően gyorsan azonosítani tudták az elhunytat. Az 59 évet élt Manfred még 2008-ban vágott neki feleségével, Claudiával a nagy hajóútnak: az volt az álma, hogy körülvitorlázza a Földet. A vitorlást lánya után Ninának keresztelte el, aki hivatásos tengerész: kapitány egy óceánjáró teherhajón. 2010-ben, 53 évesen azonban meghalt a felesége a Karib-tengeri Martinique szigeténél.

© © Rendőrség / Facebook

Miután egy internetes vitorlásfórumra írt bejegyzésben is elbúcsúztatta párját, akivel 30 éven át egy utat járt, egyedül folytatta a hajózást a német férfi. 2009-ben, Mallorca partjainál találkozott egy másik német Föld körüli vitorlázóval, aki a Bildnek azt nyilatkozta: Manfred nagyon tapasztalt hajós volt, ezért nem gondolja, hogy belemanőverezte volna hajóját egy viharba. Az árboc tehát már akkor törhetett el, amikor a férfi halott volt.

A manilai rendőrség a hajót egyelőre bűnügyi helyszínként kezeli, amíg teljességgel ki nem zárja az idegenkezűséget. Ugyanakkor egyik szóvivőnője úgy tájékoztatta a legnagyobb német napilapot, hogy nem találtak másik személytől származó nyomokat a Ninán, miként fegyvert sem. Egy kölni igazságügyi orvos szakértő pedig úgy nyilatkozott: az alapján, ahogy az asztalnál ült a holttest, nagyon valószínű, hogy közönséges szívinfarktust kapott.

A mumifikálódott tetemet elvitték boncolásra, egyelőre várni kell az eredményre. Az említett kölni szakértő szerint mindenesetre néhány dolog arra utal, hogy Manfred nem túl régen hunyt el. Egyébként a hullamerevség akadályozta meg azt, hogy a test a kabin padlójára csússzon. A magas hőmérséklet pedig gyorsan kiszárította. Mivel a nyílt tengeren nem nagyon vannak férgek, egy holttest évekig megmaradhat ebben az állapotban.