Aktuális

Így néz ki 10 kíméletlen rovar csípése - fotók

Címkék
18+csípés

Bors

Létrehozva: 2017.09.09.

Nagyon kevesen vannak, akiket még nem csípett meg semmilyen rovar. Ezek az apró állatok olykor súlyos betegségeket is terjesztenek – írja a Brightside.

Lódarázs

A csípés körüli terület vörös és duzzadt, valamint hólyagok is megjelenhetnek. A csípést követő fájdalom erősebb, mint amit maga a szúrás okoz. A lódarázs mérge hisztamint és acetil-kolint tartalmaz. Ha a csípés áldozata hideget érez a végtagjaiban, a szája és a füle elkékül vagy légzési problémái adódnak, azonnal forduljon orvoshoz.

Darázs

A darázscsípés tünetei a méhéhez hasonlóak. A csípés környéke duzzadttá és vörössé válik, majd erősen viszket, a bőr vérezhet is. Fontos tudni, hogy a darázs több alkalommal is szúrhat, és mint a méhcsípés esetében fontos figyelni az allergiás reakciókat, nehogy anafilaxiás sokk –- az immunrendszer túlzott reakciója – alakuljon ki.

Méh

Ha a fullánk a bőrben maradt, azonnal el kell távolítani. A csípést kö­vetően a bőr jellemzően piros és duzzadt. A csípés égető érzéssel párosul, nem sokkal később pedig erősen viszket. Aki nem allergiás, itt véget is érnek a panaszai. Amennyiben viszont túlérzékeny a méhcsípésre, légzési problémák jelentkezhetnek.

Bolha

A szúnyogokkal ellentétben a bolha csípése fájdalmas, és a viszketés is jóval erősebb. A bolhák legtöbbször alvó embert csípnek és a lábat támadják. Egy bolha egy alkalommal több helyen is csíp, melynek helyén akár egy-két centi átmérőjű folt is keletkezik.

Hangya

Sok hangyafajta nem veszélyes az emberre, a legtöbb problémát a tűzhangyák okozzák. Ez a hangya csípéskor toxinokat juttat a sebbe, a harapás helyén pedig hegek alakulnak ki. A rágó hangya csípése kevésbé ártalmas, a helyén rózsaszín folt jelenik meg, a tünetei pedig hasonlítanak a szúnyogéhoz azzal a különbséggel, hogy a hangya csípése égető fájdalommal jár.

Kullancs

A kullancs hosszú időn át képes az ember bőrében maradni, mi­alatt vért szív és egyre nagyobb lesz. Ez a rovar veszélyes betegségeket, Lyme-kórt és agyhártyagyulladást terjeszt, ezért az eltávolítása után különösen ügyelni kell a csípés helyére, és ha növekszik vagy piros folt keletkezik körülötte, azonnal orvoshoz kell fordulni.

Szúnyog

A szúnyogcsípés helye vö­rös és duzzadt, úgy fest, mint egy bogyó. A szúnyogok olyan ponton szeretnek szúrni, ahol vékony a hámréteg, hogy szívószervükkel könnyebben bejussanak a véráramba. A szúrással egy időben a szúnyogok bejuttatják a sebbe a nyálukat is, amely a véralvadásgátlóhoz hasonló anyagokat tartalmaz, ez okozza a szúrás helyén a bőr viszketését, a pirosságot és a duzzanatot.

Bögöly

A bögöly úgy néz ki, mint egy nagy légy, de attól eltérően a csípése nagy fájdalommal jár. A csípés először kicsi, majd egyre nagyobbá és duzzadtabbá válik. A bögöly vért szív és veszélyes betegségeket, nyúlpestist és lépfenét is terjeszthet, ugyanakkor emberre nem igazán támad, célpontjai leginkább a szarvasmarhák.

Tetű

A tetűcsípés a szúnyogéhoz hasonló, kis pi­ros foltok jelennek meg, de olyan területen, ahol szőr van – a fejen, a nyakon és a fül mögött –, a csípések pedig néhány centi távolságra vannak egymástól. A tetű olyan súlyos betegséget terjeszt, mint a tífusz.

Ágyi poloska

Első pillantásra úgy néz ki, mint a bolha- és a szúnyogcsípés, vagy egy közönséges allergiás reakció. A bőr vörössé és duzzadttá válik, majd elkezd viszketni, habár van egy mód, amivel könnyen felismerhető az ágyi po­loska támadása. A csípések nagyon közel vannak egymáshoz és utat képeznek. A po­loska csípése sokkal fájdalmasabb, mint a szúnyogé, de sokszor csak reggel vesszük észre.

Injekció segíthet

A lakosság közel 2 százaléka érintett rovarcsípés-, leggyakrabban méh- és darázsméreg-allergiától – nyilatkozta prof. Nékám Kristóf, a Budai Allergiaközpont allergológusa. – Az enyhébb tünetek az egész testre kiterjedő viszketés, csalánkiütés és vizenyő, súlyosabb esetben életveszélyes állapot, sokk is kialakulhat. Ilyenkor azonnali orvosi ellátás szükséges. Diagnosztizált betegek ismert allergia esetén ne mulasszák el a csomagba készíteni az elsősegélyhez nélkülözhetetlen adrenalin injekciót.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180704_auto_resized.jpg
origo.hu

Itt a magyar hokiszövetség nyilatkozata

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27644_resized.jpg?avcount=1714599912
origo.hu

Ukrajna bejelentette, elvesztette hadseregét

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17180176_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Erdélyi Mónika már feladta a reményt – Jákob Zoltán közbelépett

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17172732_auto_resized.jpg
hirtv.hu

Sorra állnak be Magyar Péter mögé a jobbik jelenlegi és ex politikusai

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174885_auto_resized.png
metropol.hu

Szerelmével tért vissza a képernyőre Tóth Andi

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17176315_auto_resized.jpg
vg.hu

Ki hitte volna: a Moltól a Shellig egyik percről a másikra vaskos üzemanyagár-csökkentést hajtottak végre a magyar benzinkutak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27653_resized.jpg?avcount=1714599912
origo.hu

Ez a fiatal énekesnő csalta hónapokig a vőlegényét Marics Petivel

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17174010_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Figyelmeztet a szakember: nem mindig jó döntés air fryerben sütni-főzni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17178675_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Tóth Gabi nem titkolja tovább: romokban van az élete

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27483_resized.jpg?avcount=1714599912
videa.hu

Alu paratha, a burgonyával töltött boldogságlepény -receptvideó ( hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17171142_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Meghalt a nemzet művésze, válságban a TV2 párjának házassága, de nem csak rossz híreket hoztunk a héten – ez a heti top 5

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/ryFyxt_g2nQRoVqKGkjeG-vgMF3hk1UyrS1sddxlpQg/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzYyMWY1YTExNjExYTQyYzdiMmQ0OWUzZDhjNGI2YWI0.jpg
Betegség

Lacusért és Bogiért küzdenek a szüleik: senki sem tudja pontosan, mi a két kisgyermek baja

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/fkTNPRW9LoZY_HPk1L6nbB-sgLO1uoiBgrzb--sll_w/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MGEyMjVmMWNjOTQ3M2E4MjJiODNlNTkwZDc1ZmMx.jpg
Brüsszel

Menczer Tamás: Nem ezt ígérték! - Videó