Idős férfit mentett meg a magyar taxisofőr

Szabó Tamásnak köszönheti az életét az az idős férfi, aki vakbélgyulladástól szenvedett napok óta. Mivel a férfihoz nem ment ki az ügyelet, a kórházba Tamás vitte be taxijával, ahol azonnal megműtötték. A vakbélgyulladás nem játék, ugyanis ha perforál, akár a beteg életébe is kerülhet.

– Egy ismerősöm hívott fel, hogy az édesapja, Fecó bácsi rosszul van. A tünetek alapján tudtam, hogy begyulladt a vakbele. Még általános iskolában az egyik osztálytársamnak volt hasonló, onnan emlékeztem. Azonnal a kórházba vittem Fecó bácsit – elevenítette fel a két hónappal ezelőtt történteket a Borsnak Tamás.

Szabó Tamás: A tünetei alapján tudtam, hogy begyulladt a vakbele Fecó bácsinak, azonnal kórházba vittem © MTI, Csányi Kriszta

A férfi fél éve taxizik Budapesten, és nemegyszer volt szemtanúja közlekedési balesetnek. Emiatt és a korábbi életmentő élménye miatt je­lentkezett önként a Budapest Taxi és az Országos Mentőszolgálat programjába, amely során ötszáz taxisofőrt képeznek ki, hogy az életveszélyben lévőkön segíteni tudjanak.

– Kevesen vannak a mentősök, és amikor helyzet van, előfordulhat, hogy pont annyit késnek, hogy az ember életébe kerülhet. A mentősök viszont folyton úton vannak. Néha mi magunk vagyunk szemtanúi a baleseteknek, vagy a taxiban lesznek rosszul az utasok. Ezért jelentkeztem erre a tanfolyamra. Érzem a felelősséget, de nem teher számomra. Szívesen segítek a bajbajutottakon – mondta a férfi.

Összesen ötszáz taxist fognak életmentésre kiképezni a mentősök

Az OMSZ adatai szerint na­ponta hetven ember – sokan a fővárosban – halnak meg hirtelen szívmegállásban. Ilyenkor minden perc számít. A taxisofőrök felkészítése a sürgősségi esetekre épp azt a célt szolgálja, hogy a beteget a mentők képesek legyenek életben tartani a mentők ki­érkezéséig. Persze a tanfolyamtól még a taxisok nem lesz­nek hivatásos mentősök, de se­gítségükkel emberélet menthető meg.