Aktuális

Ideje pihenni vinni a növényeket! Teleltetési kisokos

K. E.

Létrehozva: 2016.10.15.

Itt az utolsó pillanat, hogy téli helyükre vigyük a fagyérzékeny növényeket. A teleltetéshez ad praktikus tanácsokat Nagyné Martinák Csilla, a Füvészkert kertésze.

A fagyérzékeny növények téli pihenőhelyükön készülnek fel a következő szezonra. Itt vészelik át a hideget és gyűjtenek annyi erőt, hogy tavasszal újra a legszebb formájukban pompázzanak. Ehhez azonban az ember segítsége is kell, aki biztosítja számukra a megfelelő környezetet. 

Időpont

Az első éjszakai fagyok előtt be kell vinni az erre érzékeny növényeket a védett helyre. A citrusféléket már ősz elején el kellett volna rakni, ha ezt eddig nem tettük meg, akkor már ne késlekedjünk! A leander jobban tűri az első fagyokat, mint a többi érzékeny növény, így ha még kint marad egy-két hétig, és nem lesznek erősebb fagyok, akkor ezzel van még egy kis időnk. A muskátlit, sétányrózsát, dáliát, murvafürtöt (más néven bougainvillea), mályvacserjét, fuksziát, pozsgásokat, kint tartott kaktuszokat vagy szobafenyőt, fiatal selyem mirtuszokat, főnixpálmát lehetőleg még a héten vigyük a téli helyükre. 

Hőfok

Ne rakjuk őket fűtött szobába! Itt ugyanis nem tudnak pihenni, „lenyugodni” a hosszú nyár után. Míg a muskátli 8–10 fok között, a leander akár 5 fokban is jól érzi magát télen. A sétányrózsát és a citrusokat 10–15 fokban tartsuk. A meleg lakás egyiknek sem tesz jót, megnyúlhatnak és legyengülhetnek a meleg miatt. A kint hagyott, vagy túl hűvösben tartott növényeken látszik, ha fáznak: összehúzzák magukat.

Fény

A leandernek télen is szüksége van a fényre, jó megoldás lehet a számukra egy hűvös, de ablakos lépcsőház. A többi növény is igényel valamennyi fényt, de ilyen sok nem kell nekik. Egy ablakos pince vagy garázs is megfelelő a számukra.

Víz

A legfőbb gondot az öntözés okozhatja. A túlöntözés és a kiszáradás is végzetes lehet a számukra. Nem szabad sajnálni őket, hogy szegényke biztosan szomjas, mert ezzel csak ártunk nekik. A muskátlit háromhetente, a többit havonta egyszer bőven elég megöntözni, és ekkor sem szabad eláztatni a földjüket, mivel a téli időszakban jóval kevesebb vízre van szükségük. Elég, ha egy kicsit nedves lesz a föld. A túlöntözés a növény pusztulását okozhatja, mivel ettől legyengül a szervezetük, így érzékenyebbé válnak, és a kártevők, a gombák is megtámadják azokat. Két öntözés között várjuk meg, hogy egy kicsit kiszáradjon a földjük. Tápoldatozni nem szabad ilyenkor, hiszen semmi szükségük nincs rá. 

Metszés

Gyakori kérdés, hogy metszeni vagy sem a teleltetés előtt. Amennyiben helyszűke miatt szükséges, mert nem fér be tavalyi helyére, akkor nagyon finoman meg lehet metszeni, hogy elférjen. De, ha erre nincs szükség, akkor inkább hagyjuk tavaszra a metszést. Az elvirágzott részeket azonban váguk le a növényekről, a rajta maradt ép virá­gokat is. A muskátli ilyenkor még tele lehet virággal, ezeket se sajnáljuk levágni. Úgy tud pihenni, ha télen nem szívja el tőle semmi az energiáját. Nem kell sajnálni, tavasszal újra kihajt majd. 

Betegségek

Mindig nézzük át a növényeket, mielőtt téli álmukra készítjük fel őket. Azokat, melyeken élősködők – pajzstetű, levéltetű, lisztecske, gombás fertőzés – vannak, különítsük el, mert gyorsan megfertőzik a többieket. Az élősködők ellen ugyan hatásos lehet a nikotinos-vizes lemosás, de ezt nem ajánlom, mert mérgező. Használjunk inkább speciális, kifejezetten ezek ellen ajánlott és beltérben is használható szereket – tanácsolta Nagyné Martinák Csilla. Mindig nézzünk be a növény cserepének a pereme alá is, mert itt is megbújhatnak a rovarok és az idén igencsak elterjedt spanyol meztelen csiga is, ami szintén gyorsan felfalja a növényt. 

Változások

Egyes téli ál­mukat alvó növények külsőre jelentősen megváltoznak, de ettől nem kell megijedni. Le­dobják a leveleiket, a rajtuk maradt virágaikat. De ez nem jelez bajt, ez náluk teljesen normális, hiszen alszanak, így nincs szükségük rá. Ta­vasszal majd újra felélednek.     

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161462_auto_resized.jpg
origo.hu

Összeomlott a Házasság első látásra egyik botrányos szereplője

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27430_resized.jpg?avcount=1714045510
origo.hu

Elképesztő fotók kerültek elő Szandi múltjából

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157532_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Gyereknevelés mellett főállás? Majoros Hajni kitálalt, miért nem ment vissza dolgozni

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17156590_auto_resized.jpg
vg.hu

Máris újabb éttermet nyit a McDonald’s – nyáron már várja a vendégeket

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161333_auto_resized.jpg
life.hu

Lehozhatják Suhajda Szilárd holttestét a Mount Everestről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27428_resized.jpg?avcount=1714045510
origo.hu

Marics Peti félmilliót bukott egyetlen este

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17157608_auto_resized.jpg
mindmegette.hu

Bezárja az összes önkiszolgáló kasszáját, visszahozza a hagyományos pénztárakat ez a bolt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161481_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"A tiszteletet, alázatot gyakorolni kell!" – T. Danny-nek üzent a magyar sztárjósnő

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17161380_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Közleményt adtak ki a Magyarországon terjedő fertőzésről

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17160216_auto_resized.jpg
borsonline.hu

„Az a kérdés, hogy ez szívedre vagy az eszedre hallgatsz” – Gyöngyi meghozta a végső döntést, Csabi azonnal könnyekben tört ki

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/8T0uVewCsVwJWJCQOxKBx7YXTWQ4ev5X-rlmd0xBvv0/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2VmZjRlY2I3ZWQzNzRhZWY5OWNkOGI1NjVkYmU1ZWVh.jpg
Voks

Szentkirályi Alexandra: Panaszkodás helyett dolgozni kellene!

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/nz7XLW7U0bQVE-kX7_3O0zg0sgGAUvhmONik8EyGr7k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2M0MWMxMzYwNzMyNTQwM2NhZmNkNzZkMDBlMmFiZWUz.jpg
CPAC Hungary

Orbán Viktor: Magyarország nem csak túlél, hanem győz újra és újra