Húsevő baktérium szedi áldozatait Szekszárdon

Gennyes, tályogos sebek – ez marad a pécsi kórházi kezelések után a rossz kórházi higiénia miatt – állítja a szekszárdi kórház, ahol karantén és vizsgálatok várják a Pécsről visszaszállított betegeket.
Gennyes, tályogos sebek – ez marad a pécsi kórházi kezelések után a rossz kórházi higiénia miatt – állítja a szekszárdi kórház, ahol karantén és vizsgálatok várják a Pécsről visszaszállított betegeket.

Végbélkenetvétel – ez az első kellemes vizsgálat várja a Pécsről Szekszárdra szállított betegeket, ugyanis szinte kivétel nélkül mindegyiknek húsevő- vagyis MRSA-baktérium-fertőzése van. A tolnai megyeszékhely kórházában állítják, hogy a pécsi ápolószemélyzet nem tartja be az alap higiéniai szabályokat, vagyis nem mosnak kezet két beteggel való foglalkozás között, így a baktérium szabadon garázdálkodhat.

– Január eleje óta tapasztaltuk, hogy jelentősen megszaporodott a különböző, antibiotikumokra rezisztens gennykeltőbaktérium-fertőzések száma azoknál a betegeknél, akiket Pécsre küldünk különböző beavatkozásokra. Az elmúlt negyedévben úgy kétszáz beteg érkezett vissza a baranyai megyeszékhelyről, náluk szűrővizsgálatokat végeztünk, és a szokásosnál több esetben találtuk a fertőző, fokozottan antibiotikum-ellenálló baktériumok valamelyikét – mondta a Borsnak a Tolna megyei Balassa János Kórház higiénikus főorvosa.

© © MTI

Dr. Almási István szerint korábban többször jelezték a problémát a pécsi klinikáknak. Sajnos a járványügyi tendenciákban nem történt változás. A főorvos szerint a gennykeltő baktériumok terjedését meg lehetne állítani, ha a pécsi kórház változtatna higiéniai hozzáállásán, vagyis szigorúan megkövetelnék a rendszeres kézmosást, a fertőtlenítést és a védőfelszerelés használatát.

A pécsi klinika hi­giénikusa, dr. Rauth Erika elzárkózott a nyilatkozattól. A Pécsi Tudományegyetem Főigazgatói Hi­vatala hiába jelölte ki nyilatkozattételre, nem akar beszélni. [Jegyzetünk itt.]

Gyorsan terjed a bőr mélyebb rétegeibe

A staphylococcus okozta bőrfertőzés, így az MRSA is általában kis méretű bőrjelenséggel kezdődik, vöröses, pattanásra, égésre vagy pókcsípésre emlékeztető képződménnyel. Ez gyorsan terjedhet a bőr mélyebb rétegeibe, fájdalmas, gennyes tályogok alakulnak ki, amelyek sebészeti megnyitást igényelnek.

A húsevő baktérium az esetek messze túlnyomó többségében valamilyen streptococcus-törzs, ami tulajdonképpen kötőszövetet eszik, lágyrészt és zsírszövetet roncsol, rohaszt. Azért számít nagyon veszélyesnek, mert ezeket a szöveteket nagyon gyorsan, órák alatt pusztítja el.