Horvátország: indul a magyar népvándorlás

Nagy dilemma a magyaroknak, hogy a Balatonra vagy Horvátországba menjenek nyaralni. Kiss Róbert Richárd turisztikai szakember szerint a kettőt nem érdemes összehasonlítani.

– Hogy csak egy nagyon egyszerű dolgot említsek, nem tudjuk a dalmáciai városokat Siófok mellé varázsolni, és a Balatonnál nincs tenger gyümölcse sem, legfeljebb csak hekk. Ugyanakkor a Balaton az édes vizével a kisgyerekes családoknak jobb lehet, a kiszolgálók magyarul beszélnek, és a tankolás is olcsóbb, ha csak odáig autózunk – mondta Richárd. Ami biztosra vehető, hogy Horvátországba ezen a nyáron is több százezren utaznak vakációzni, öt-hét óra alatt el lehet érni a kívánt célpontokat.

Plitvicei tavak

Ez még nem a tengerpart, de odatartva útba kell ejteni. Itt forgatták Gojko Mitic-csel a Winnetout. Ez a természeti képződmény nem véletlenül része a világ­örökségnek. Télen mesebeli jégfüggönyök alakulnak ki, tavasztól pedig elképesztő vízesések és tavak sokasága. A színek a Maldív-szigetek érzését hozzák. A vadregényes tájon minden évben eltéved néhány turista, akit keresni kell, erre érdemes ügyelni.

A Plitvicei tavaknál forgatták a Winnetou-filmet Gojko Mitic főszereplésével © AFP

Dubrovnik

Ez már a tengerpart. A fallal körülvett belvárosi rész, a klasszikus óváros, az erőd, a vár csodálatos. Esténként jókat lehet barangolni az ódon várfalak között. A híres főutca mellett található a világ első patikája, a belső belvárosban pedig nyáron koncerteket tartanak. Napnyugtakor a tenger látványa varázslatos.

Dubrovnik óvarosa © AFP

Zadar, Split és Trogir

Ezek a magyarok kedvenc helyei. Mindenhol érdemes ellátogatni a kikötőkbe. Esténként szép kis hajókat is láthatunk.

Az egyedülálló zadari víziorgonát a tenger hullámzása működteti © AFP

Isztriai félsziget

Ha ezt választjuk, fürdőzés közben ne hagyjuk ki Pulát és az ott található kolosszeumot. A világon kevés amfiteátrum maradt meg ennyire épen.

Zágráb

Horvátország fővárosa még mindig nem a tengerpart, de fontos. A Jelasics tér multikulturális helyszín lett fesztiválokkal, kirakodóvásárral. A mellette lévő kis utcában kiülős vendéglőkben, pizzériákban szórakozhatunk.

Krk-sziget

Ez az a hely, ahol nagyon sokféle strandot találunk. Itt viszont, ha ár-érték arányban gondolkodunk, jó előre foglalni kell szállást. Még világítótornyot is lehet bérelni. Azt vegyük figyelembe, hogy a tengerparti éttermek nem olcsók, de még mindig jóval olcsóbbak, mintha Olaszországba kirándulnánk.

Krk sziget strandja © AFP