Hollandiából kapott szívet a magyar fiú

Az orvosoknak szûk egy órájuk volt az érkezés után behelyezni a szívet a magyar fiú mellkasába.
Az orvosoknak szûk egy órájuk volt az érkezés után behelyezni a szívet a magyar fiú mellkasába.

Még csak 11 éves, de máris a poklok poklát kellett átélnie egy magyar kisfiúnak. A kiskamasz súlyos és bonyolult fejlődési rendellenességgel született, élete során már többször műtötték a szívét. Pár hónapja felkerült a transzplantációs várólistára, és nagysokára a várva várt donorszerv is megérkezett számára.

Méghozzá a legmesszebbről, ahonnan senki sem számított rá. Információink szerint a magyar fiú egy hozzá hasonló korú, súlyú és vércsoportú holland gyerek szívét kapta meg január közepén, állapota addigra már kritikus volt.

Az Eurotranszplant nemzetközi szervcsereszervezetnek köszönhetően ugyanis lehetőség van arra, hogy Európa más országaiból is kapjanak magyar gyerekek donorszerveket, de csak akkor, ha a távolság engedi, egy szív ugyanis nem ültethető be akármeddig. Az 1200 kilométeres útnál ez éppenhogy belefért.

Amikor megérkezett a riasztás, hogy Hollandiában van egy agyhalott gyermek, a donorszervért egy magyar műtőscsapat indult magánrepülővel. A szívet ugyanis annak a csapatnak kell kivennie, amely újra működésbe hozza majd, nekik kell ellenőrizni, hogy valóban megfelel-e az itthoni betegnek a szív.

Csak a repülőút Hollandiából vissza a magyar fővárosba másfél-két óra. Két nagyon is értékes óra, egy szív ugyanis – még abban a speciális folyadékban is, ami időlegesen lelassítja a szívizomsejtek halál utáni pusztulását – nem sokáig tartható testen kívül életben.

A kivételtôl a szív újbóli megdobbanásáig maximum négy óra telhet el, utána használhatatlanná válik. Így az orvosoknak itthon mindössze szűk egy órájuk maradt, hogy a szervet behelyezve a magyar fiú mellkasában újból megdobbanjon a szív. Úgy tudjuk, hogy az operáció a szűkös határidők dacára olyan jól sikerült, hogy az újszíves hamarosan haza is mehet.