Hogyan kezdjem?
Fontos, hogy a fűszereket lehetőleg mindig frissen szedve, alaposan megmosva tartósítsuk. Csak az egészségeseket tároljuk, ha már elkezdett fonnyadni, akkor inkább ne foglalkozzunk vele. Tisztítás után egy papírtörlővel itassuk le róla a vizet, majd attól függően, hogy milyen növényről van szó, távolítsuk el a szárát, és csak a leveleket hagyjuk meg. Egészben, de akár darabolva is tárolhatjuk a fűszereket.
Fagyasztás
Miután leitattuk a levelekről a vizet, tegyük rá azokat egy sütőpapírra, majd tegyük be a mélyhűtőbe, így nem fognak összeragadni. Másnap már csak annyi a dolgunk, hogy beletesszük a fűszereket egy zacskóba, majd újra visszarakjuk a hűtőbe, és csupán használat elôtt vesszük elô. Ha apró darabkákat szeretnénk ilyen módon tárolni, akkor az első lépéseket átugorhatjuk, elég, ha rögtön zacskóban rakjuk be a hűtőbe. Ha különlegességre vágyunk, akkor egy jágkockatartóba porciózzuk ki a fűszereket, és öntsünk rá felolvasztott vajat vagy alaplevet, majd úgy tegyük a hűtőbe.
Szárítás
Könnyű és gyors eljárás, ami mellett szól még az is, hogy szinte bármihez használhatjuk a szárított leveleket. Száríthatunk a levegőn is, de sütőben is. Utóbbinál csak arra kell figyelnünk, hogy a legkisebb fokozatot válasszuk, a hőmérséklet pedig ne menjen feljebb nyolcvan foknál. Pár óra alatt kiszáradnak a fűszerek annyira, hogy légmentesen lezárható zacskóba csomagolhatjuk őket.
Olaj vagy ecet
Ehhez az eljáráshoz szükségünk van néhány légmentesen záródó üvegre. Lehetőleg ne háztartási ecetet használjunk, helyette inkább az alma- vagy borecetet válasszuk. A fűszereket helyezzük el az üvegben, majd töltsünk rá annyi olajat vagy ecetet, hogy ellepje. Ezután lehetőleg sötét, hűvös helyre rakjuk az üvegeket, és hagyjuk állni körülbelül egy hónapig. A salátáknak remek ízesítést adnak.
Só
A kaprot érdemes leginkább így tárolni, azonban a felhasználási lehetőségek lecsökkennek a túl sok só miatt. A növény tömegével megegyező sóra van szükségünk, és elég csupán összekeverni, majd egy üvegbe tenni. Felhasználás előtt mossuk le a fűszerről a felesleges sót, és az étel ízesítésekor vegyük figyelembe a növény tárolás miatti sótartalmát is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.