Hivatalból hisz ügyvédje Bándy Kata gyilkosának

Nem vállaltam volna P. László képviseletét, ha ő kér – árulta el a Borsnak Bándy Kata gyilkosának ügyvédje. Dr. Sólymos Sára szerint túl sok a fehér folt az ügyben, nem kizárt, hogy még nem derült ki a teljes igazság.
Nem vállaltam volna P. László képviseletét, ha ő kér – árulta el a Borsnak Bándy Kata gyilkosának ügyvédje. Dr. Sólymos Sára szerint túl sok a fehér folt az ügyben, nem kizárt, hogy még nem derült ki a teljes igazság.

Dr. Sólymos Sára két hete csak Bándy Kata meggyilkolásának az ügyével van elfoglalva, akkor rendelték ki az elfogott gyilkos jogi védelmére. Irodájában tornyosulnak egyéb ügyei.

– Nem számítottam ekkora felhajtásra, se éjjelem, se nappalom, még a telefonomat sem tudom felvenni – mondta, amikor végre személyesen, irodájában elértük. – Semmi más nem vezérel, mint a kötelességtudat. Negyven éve vagyok ügyvéd, évente 4–5 komoly ügyet kapok, főleg emberöléseket és olyanokat, amik nagy érdeklődésre tartanak számot. Nem a pénzért csinálom, valójában nem éri meg. Azt gondoltam, hogy ez az ügy is egy lesz a sok közül, de gyorsan beláttam, hogy ez az elmúlt húsz év egyik legfelkapottabb gyilkossági ügye. Először azért nem nyilatkoztam, mert féltem, hogy rosszat tennék vele a nyomozásnak. A sajtó nyomása miatt azonban rájöttem: az fog az ügynek ártani, ha nem nyilatkozom.

Sokan felróják az ügyvédnőnek, hogy feltétel nélkül hisz védencének.

– Én ügyfelem állításait tolmácsolom a sajtóban, nekem a védőjeként azzal kell azonosulnom. Amit ő mond, azt én nem kérdőjelezhetem meg. Ha P. László kért volna fel, hogy védjem, azonnal elutasítottam volna, de kirendeltként legjobb tudásomat kell adnom. Csak alapos indokkal lehet visszautasítani a nyomozóhatóság felkérését, az nem ok, hogy a gyanúsított nem szimpatikus, vagy hogy én mélyen elítélem a tettet. Az Alkotmányban is szerepel, hogy mindenkinek joga van a védelemre, ezért rendel ki a hatóság védőt, ha a gyanúsított nem tud gondoskodni saját képviseletéről – magyarázta Sólymos Sára. S hogy egy tettes volt-e vagy több?

– Ha az marad a tényállás, hogy védencem egyedül követte el a gyilkosságot, akkor ez egy roppan egyszerű ügy, hiszen beismerő vallomást tett. Hogy volt-e más tettes, annak kiderítése a nyomozókra vár. Vannak még fehér foltok. De, hogy én mit gondolok, az büntetőjogi szempontból egyáltalán nem számít.

Bánáti: óránként 1200 forint

Dr. Bánáti János, a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke lapunknak elmondta: a terhelttel szemben eljáró hatóság egy úgynevezett kirendelési jegyzékből választ védőt az olyan gyanúsítottak részére, akik nem rendelkeznek saját ügyvéddel. Budapesten mintegy ötezer ügyvéd dolgozik, közülük önkéntes jelentkezés alapján állítják össze a kirendelési jegyzéket. A területi ügyvédi kamarák esetében azonban gyakran az összes ügyvéd szerepel a jegyzékben.

– A jegyzékből a hatóság választ, és ez bizonyos esetekben felvethet aggályokat – vélekedik Bánáti. – Az ügyvédi kamara vizsgálatai szerint például előfordult, hogy egy budapesti kerületben százas nagyságrendben kapott egy adott ügyvéd felkérést. Ilyen esetben felmerülhet a gyanú, hogy olyan kollégát jelöltek ki, aki kevesebb vizet zavar, nem bombázza a hatóságokat ügyfele érdekeit szolgáló beadvánnyal – magyarázta az elnök. Hozzátette: a kirendelt védő nem kérheti felmentését a rá nehezedő társadalmi nyomás miatt. Díjazása szégyenteljesen alacsony: bruttó 3000 forint óránként, amiből kb. nettó 1200 forint marad.