HIV-vel fertőzték magukat, hogy élhessenek

Ezzel akarták kikerülni a rendőrségi zaklatásokat a kommunista Kubában.

Ezzel akarták kikerülni a rendőrségi zaklatásokat a kommunista Kubában.

Los Frikis – így hívták azt az underground punk közösséget, amelyik Kubában a 80-as, 90-es években a lázadás talán legszélsőségesebb formáját választotta. A tagok ugyanis HIV-vírust fecskendeztek magukba, hogy ezzel kerüljék el az örökös rendőri zaklatást és az üldöztetést.

Habár a punkmozgalmak zöme éppen a baloldali eszméket éltette, a Los Frikis tagjai nem igazán tudtak kibékülni a fullasztó Castro-rezsimmel. Legtöbbjüket kitagadta a családja, a hatóságok folyamatosan zaklatták és letartóztatták őket. A punkok foglaltházakban húzták meg magukat, bár egyre kevesebb lehetőségük volt normális körülmények között élni.

A legtöbbjük ezért választotta a lehető legdurvább tiltakozási formát, és megfertőzték magukat HIV-vírussal – derül ki a Vice riportjából. Mivel a betegség az egész világon tombolt, a kubai kormány meglehetősen agresszíven próbálta elejét venni a terjedésének. Ingyen óvszereket osztogattak, szűrésre kötelezték az embereket, a betegeket pedig zárt szanatóriumokba küldték.

© Youtube / Vice

Utóbbi maga volt a mennyország a Los Frikisnek, ugyanis odabent együtt lehettek, bizonyos fokig szabadon és nyugalomban. Ráadásul a kis szigetországban a 80-as, 90-es években hiába volt élelmiszerhiány és éheztek sokan, a szanatóriumokat bőséggel ellátták enni- és innivalóval.

Mára egy kivételével az összes ilyen intézményt bezárták, a Santiago de Las Vegasban található pedig járóbeteg-ellátóként működik. Néhány Frikis-tag azonban még ma is él.