Hihetetlen, mit rejt az egyik budapesti kápolna

Fantasztikus relikviát, Liszt Ferenc egyik kedvenc orgonáját rejti az egyik kis budapesti templom. A hangszer ma is tökéletesen működik, minden héten játszanak rajta.
Fantasztikus relikviát, Liszt Ferenc egyik kedvenc orgonáját rejti az egyik kis budapesti templom. A hangszer ma is tökéletesen működik, minden héten játszanak rajta.

Nem akármilyen orgona áll egy fővárosi templom, a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend Hermina úti kápolnájának karzatán. A lovagrend honlapjáról kiderül: Liszt Ferenc kedvelt hangszere volt ez, többször játszott rajta, amikor Pesten tartózkodott.

A nagy komponista imádott játszani a hangszeren

A hangszer 1866-ban készült. Az évtizedek folyamán nagyon leromlott az állapota, szinte teljesen tönkrement, elhasználódott. Csak alkalmilag javították, akkor is sokszor rosszul és szakszerűtlenül. Az orgona sípjait többször is megcsonkították és nem odaillőre cserélték ki. Végül már csak teljes restaurálással lehetett megmenteni. A helyreállítás óta viszont csodálatos állapotban van, és ma is ez az orgona szolgáltatja a zenét a vasárnapi misékhez.

Liszt Ferenc

Liszt neve azonban nem csak így kötődik a kis kápolnához, ugyanis az 1856-os felszentelésekor személyesen a neves komponista vezényelte a férfi kórust. A nagy eseményről még emlékérme is készült akkoriban, ezenkívül az ajtó mellett is van egy tábla annak emlékére, hogy a templomot a nagy Liszt jelenlétében szentelték fel. Az oda járó hívek többsége persze tisztában van vele, micsoda kincs rejtőzik a kápolnában.

– Igen, tudjuk, hogy ez nem akármilyen orgona. Gyönyörűen és hibátlanul szól! Remélem, nagyon fognak rá vigyázni, hogy ne menjen tönkre, mert nem mindennapi hagyaték – mosolygott érdeklődésünkre egy középkorú asszony, aki már több éve ott hallgatja a vasárnapi miséket.

A zeneszerzô a Hermina úti templom felszentelésén is ott volt