Hiába fogadkozott, Schmitt Pál nem írja a doktoriját

Egyelőre egyetlen lépést sem tett a PhD fokozattal kapcsolatban Schmitt Pál volt köztársasági elnök, aki a felülvizsgálat befejezésére vár. Most motorozik és sporteseményekre jár.
Egyelőre egyetlen lépést sem tett a PhD fokozattal kapcsolatban Schmitt Pál volt köztársasági elnök, aki a felülvizsgálat befejezésére vár. Most motorozik és sporteseményekre jár.

Aktív nyugdíjasként tölti napjait Schmitt Pál volt köztársasági elnök, aki lemondása óta alig szerepelt.

A Bors megkereste a 71. életévét most betöltő államfőt, aki készségesen válaszolt kérdéseinkre. Ebből kiderült, hogy Schmitt lemondása óta a felülvizsgálati eljárásra koncentrált, amelyet még tavaly áprilisban adott be a Semmelweis Egyetemhez (SOTE). Az eljárás még tart.

– A PhD fokozattal kapcsolatban még nem tett hivatalos lépéseket – tudtuk meg hivatalától. Tehát még nem kezdte el a doktori iskoláját Schmitt. Hogy mikor hozza meg a végső döntést a Jogorvoslati Bizottság, azt nem tudni.

A volt államfő egyébként továbbra is aktív, közéleti, kulturális és sporteseményeken vesz részt, nagykövetekkel találkozik. Legutóbb pedig a Karate Európa-bajnokságon érmeket adott át, a rendezvény fővédnöke is ő volt.

Szabadidejében az elnök úr többet van unokáival, rendszeresen sportol és hódol két régi szenvedélyének, a motorozásnak és a tárogatózásnak. A fúvós hangszerrel még elnökként ismerkedett meg, akkor egy interjúban elmondta, napi fél órát gyakorol. Úgy tűnik, Schmitt igencsak megkedvelte a hangszert.

A hétfő egyébként az ünneplésé volt a Schmitt családban, a volt köztársasági elnök a 71. születésnapját szűk családi körben, az itthon lévő gyermekeivel és unokáival ünnepelte meg.

Egy éve húzódó ügy

A rendszerváltás óta Schmitt Pál volt az első köztársasági elnök, aki nem tölthette ki idejét az államfői székben.

Tavaly január elején jelentek meg az első cikkek azzal kapcsolatban, hogy az elnök doktori disszertációjának jelentős részét más művekből emelte át, illetve hivatkozás nélkül másolt részleteket. Schmitt végig tagadta a plágiumot, azonban a SOTE elnöksége március végén megfosztotta doktori címétől.

Bár első reak­ciója az volt, hogy nem mond le, végül néhány nappal később mégis kénytelen volt távozni posztjáról a közhangulat miatt.