Aktuális

Heti riport - romantikus hangulat járja át a csepeli jégfolyosót

H. R.

Létrehozva: 2020.01.05.

Vastag zokni, sapka, sál, és irány a jégpálya! Ha már ilyen farkasordító hideg van, akkor a legjobb vidáman tölteni: korcsolyázni és a pálya szélén forralt bort kortyolgatni.

Már messziről érezni lehetett a sülő kürtőskalács és a forralt bor il­latát. A háttérben halkan, mintegy aláfestésként szólt a hangszórókból a zene, és a jégen megcsillantak a díszkivilágítás fé­nyei. Egyből mosoly ült az arcomra és el­kapott a hangulat. Miután Pellicano Mar­cóval, a korcsolyapálya üzemeltetőjével beszéltünk, mentem felvenni a kor­csolyát. Sajnos nem volt időm hazaszaladni a sa­játomért, így bérelt kori­ba búj­tam – a belépő mel­lett ennek az ára 700 fo­rint –, de legalább erről is tudok véleményt mondani.

Bevallom, féltem tőle. Nem igazán vagyok oda a bérelhető dolgokért. Nincs gazdájuk, így hát senki nem vigyáz rájuk. Na mindegy, felvettem, meghúztam a csatokat, amennyire csak tudtam, és elindultam a jég felé. Óvatosan felléptem, egy-két lé­pés, és örömmel tapasztaltam, hogy a korcsolya jó. Elég éles, és azt, hogy kicsit lötyög a lábamon, hamar megszoktam. Egyáltalán nem nyomott, és nem is dörzsölte ki a bokámat. Amúgy, ha rossz méretet választunk, életlen, vagy más baj van a korival, azonnal kicserélik, mint megtudtam. A másik félelmem az volt, hogy a jég teljesen ki van járva, és élvezhetetlen lesz a csúszkálás. Ismét kellemesen csa­lódtam, mert gond nélkül le­hetett rajta siklani. Abban az egy órában, amíg ott voltunk, a központi jégpályát és a jégfolyosót is letakarították. Marco elmondta, igyekeznek odafigyelni, és óránként, másfél óránként feljavítani a jeget.

Megtettem pár kört a nagy pályán, hogy megszokjam a jé­gen járást, majd elindultam a folyosó felé. Át a híd alatt, a sö­tétben fénycsíkként kanyargó jeges ösvényre. A palánkokra kifeszített ledcsíkok ragyogó csillagokként vezettek végig az úton. A kanyargós pályán mintha egy másik világba kerültem volna. Az ösvény mellett álló fák vadregényessé varázsolták a tájat: romantikus hangulatú volt köztük siklani. Több kört is tettem, élveztem a szabadságot. A folyosó elég széles ahhoz, hogy a lassabban haladó – mint én is – és a tapasztalt, száguldozó jéglovas is elférjen egymás mellett. Egyáltalán nem volt za­varó a tömeg, mindenki haladhatott a saját tempójában, mégis megvolt a jégpályákra jellemző hullámzás. Ahogy az emberek egymásra figyelve egy hömpölygő folyamot alkotnak.

– Egyszer voltam a bécsi jégpályán, ami hasonlóan folyosórendszerű, az adta az ötletet. Már ötödik éve nyitottuk meg a jégfolyosót, de a pályarajz minden évben más, hogy ne legyen unalmas – magyarázta Marco. – Idén meghosszabbítottuk, most már kétszáz méter hosszú. A közepén pedig kialakítottunk még egy kisebb jégpályát.

A csepeli egyébként a leghosszabb folyosórendszerű jég itthon. Ez a kialakítás segít eloszlatni a tömeget, és tapasztalatból mondhatom, biztonságosabbnak éreztem tőle a pályát. Már kissé átfagyva, zsibbadt ujjakkal be­korcsolyáztam a belső hüttébe, hogy egy kicsit átmelegedjek és kifújjam magam.

– A belső hütte volt az álmom. Szerettem volna kialakítani egy, a pályához tartozó meghitt he­lyet, ahol összejöhetnek a baráti társaságok tagjai, megpihenhetnek a korcsolyázók – tette hozzá az üzemeltető.

A forralt boromat kortyolgatva, élvezve, ahogy a pohár melege visszahozza az életet az ujjaimba, megértettem, miért fontos ez a tér. Ahogy ott ültem és néztem a többi korist, miközben el­haladnak előttem, a hely csak még meghittebbé vált számomra.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192625_auto_resized.jpg
origo.hu

Meg fogok halni - döbbenetes őszinteséggel beszélt a válogatott focista

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27812_resized.jpg?avcount=1714990212
origo.hu

Mitől fél ennyire? Milliós Rolex órát viselő testőröket bérelt fel Magyar Péter - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192114_auto_resized.png
metropol.hu

Leesett a tudósok álla, ezt találták az Antarktiszon

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17192803_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Nagy Ervinnek egy óra is elég volt Magyar Péterből – fontos döntést hozott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17188241_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fodrozódik az őszibarack levele? Így mentsd meg a termést

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27813_resized.jpg?avcount=1714990212
origo.hu

Nagyot nőttek Berki Krisztián gyerekei az apjuk halála óta - képek

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17191118_auto_resized.jpg
travelo.hu

Morcos, téli álmukból ébredő medvékkel küzdenek Japánban

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27819_resized.jpg?avcount=1714990212
magyarnemzet.hu

Gyurcsányék kezén a Városháza: Nemzetbiztonsági üggyé dagadó botrány is kötődik Bodnár Zoltán nevéhez

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17185742_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Megtörtént a bejelentés: így alakulnak hétfőtől az üzemanyagárak

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186663_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Ismét igaza lett Baba Vangának: valóra vált, amitől mindenki tartott

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17186662_auto_resized.jpg
borsonline.hu

A műsor után elengedte, most mégis rátalált a szerelem a Házasság első látásra szereplőjére?

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/hKEVzmPGk460qHOBbYIsxWREOb6uP7seusG3pw3etYo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzkxYTQ4ODU1Mjk0YzQ4M2FhOGVmNWRjYzI2MGQ2NzVm.jpg
Elveszett

"Nem fogjuk feladni!" – beteg gyermeke milliós egészségügyi eszközét keresi egy édesanya

https://cdn.borsonline.hu/2024/05/Pv-NIgas4GzIVdpZB5pZkb2gnhyrywnAP15ydF71f8k/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzk3NDM3OWYwODc0YjQyYjY5YmViOTg4ZGI5MjU5MDI5.jpg
Odaadás

„Mama kétszer is életet adott nekem” – lánya életét mentette meg Erika