Hetedik gyermeke miatt lett alvásszakértő Éva

Dr. Hermánné Fogarassy Évánál sorba jöttek a gyerekek. Az első hat jó alvó volt, ezért a napi életritmus nem nagyon változott. Aztán megszületett a pszichológusnő hetedik gyermeke.

– A változást az ő világra jövetele hozta. Akkor már negyvenkét éves voltam – mesélte a Borsnak a ma már alvásszakértőként dolgozó Éva. – A várva várt gyerek születése után két héttel egy családi esemény miatt felcserélődött a nappali és éjszakai életrendem, és ezzel az övé is. Utána a gyerek hamar visszaállt, de én nem tudtam éjjel aludni. Iszonyú fáradt voltam, de a szoptatás miatt nem akartam altatót szedni, inkább kutakodtam az alvással kapcsolatos szakirodalomban – emlékezett Éva, és elkezdte összerakni, hogy mi minden fontos ahhoz, hogy jól aludjunk. Alkalmi megoldásként ott az altató, vagy a nyugtató, amik közül van, amelyik százas csomagban kapható, így inkább szedjük őket, amíg el nem fogynak. Pedig az elsődleges dolog a belső biológiai óránkhoz igazodás, ami évmilliókon keresztül kialakult, vagyis a napnyugta utáni sötétedés hozta a lefekvést és az elalvást, a felkelő nap pedig az ébredést. Edison feltalálta a villanykörtét, ami az „alkony ellen“ dolgozott, a televízióból ránk dőlő kék fény pedig a nappal érzését sugallja a pszichénknek. Ráadásul estére sok mindent bezsúfolunk, amire nappal nem volt időnk, és nincs lecsendesedés.

Éva: a hat óránál kevesebbet alvók közt több a hormonzavaros és a pszichés beteg © Czerkl Gábor

– Az alvásterápia lényege, hogy egy pontos napirend szerint kellene élnünk, lefekvési és ébredési időpontokkal és közötte hét és fél óra alvással. Ezzel nem szabad spórolni, különben az alvás alatti biológiai „feltöltődésre” nincs idő, és annak az egészségünk látja kárát. Kimutatható, hogy a hat óránál kevesebbet alvóknál több a hormonzavaros, az emésztési és érrendszeri, és a pszichés betegség – figyelmeztetett az alvásszakértő.

– Hét gyerekem közül, heten hétféleképpen aludtak el. Volt, amelyik öt percen belül, de volt, amelyiknek ehhez sokkal több idő kellett. Volt, amelyik korán, volt, amelyik későn feküdt le, de az egészséges fejlődésükhöz szükséges időt ki­aludták, és ez fontos.

Hét gyermeke született a pszichológusnőnek