Aktuális

Helyrehozta Solymos Tóni szívét az életmentő műtét

Bors

Létrehozva: 2019.12.03.

Öt évvel ezelőtt újraélesztették, majd szívbillentyű-rekonstrukción esett át. Az Express együttes egykori frontembere mégsem állt le, fellépéseivel járja az országot, és a januári táncdalfesztivál egyik sztárja lesz.

Ötven éve, 1969-ben lezárult egy legendás, nagy korszak: véget értek a táncdalfesztiválok. Újabb ötven évet kellett várni, hogy az aranykor legalább egy-egy estére visszatérjen.

Az Arénában a Táncdalfesztivál 50+ rendezvényen utoljára lépnek fel a legnagyobbak: többek közt Zalatnay Sarolta, Késmárky Marika, Poór Péter és Soltész Rezső. A névsor már velük is impozáns, ám az idei dupla koncerten csatlakozik hozzájuk Solymos Tóni is. Pedig az Express együttes 76 éves zenésze nem is olyan régen még életmentő beavatkozáson esett át.

Az énekes-zeneszerző harminc éven át szenvedett szívbillentyűzavartól, amit gyógyszerrel próbáltak kordában tartani az orvosok. Ez egészen 2014-ig sikerült is, ám akkor összeomlott a keringése. Ötször kellett újraéleszteni, mentőhelikopterrel szállították kórházba, ahol egy hatórás nyitott szívműtéttel tudták csak megmenteni az életét, ami közben az orvosok egy különleges eljárással a billentyűt is helyreállították, és míg a saját szíve be nem indult, műszívvel tartották életben. Tóni azóta nem lett fiatalabb, sőt, ám mégis fiatalokat megszégyenítő módon dolgozik.

Sertéstől is származhat a szívbillentyű

A szívbillentyű-probléma nem ritka betegség, sokszor szívritmuszavarral is jár. Amennyiben a szívizom károsodása nem jelentős, gyakran visszafordítható a folyamat a billentyűk kicserélésével.

A billentyűt ma már lehetséges például sertésből származó bioprotézissel pótolni, ez azonban kevésbé tartós megoldás, mint az úgynevezett műbillentyű, amit a betegek 90 százaléka kap.

Ehhez ki kell nyitni a mellkast, s amíg a billentyűcserét elvégzik, a beteget egy úgynevezett műszív tartja életben. A mûszív tulajdonképpen egy hatalmas gép, ami a szív helyett keringeti a vért, amíg a doktorok „megstoppolják” a beteg billentyűket. Amint vége a mûtétnek, és megdobban a beteg szíve, a gépet kikapcsolják.

– Világéletemben sportoltam, jól bírom a strapát. Most már a szívem is remekül van, évente egyszer járok csak kontrollra. Ilyenkor a balatonfüredi szívszanatóriumba befekszem két-há­rom napra, kivizsgálnak, és már mehetek is haza – mesélte lapunknak Tóni, hozzátéve: nem nagyon szeret a betegségéről beszélni, ő ugyanis teljesen egészségesnek érzi magát, ezért nem akar a múlt problémáin rágódni.

– Idén hetven fellépésünk lesz, nyáron egyetlen hétvégét sem hagytunk ki. A táncdalfesztivál pedig ezek közül is egy különleges alkalom lesz. Jó találkozni újra a régi barátokkal, megint átérezni a legendás fesztiválok hangulatát. Ezért is szeretik szerintem az emberek, hiszen újra átélhetik azt a régi jó hangulatot – folytatta Tóni, aki az Express zenekar két legendás számát, a lírai rock stílusú Hull az elsárgult levelet és a kihagyhatatlan Harmonikást adja majd elő.

– Engem a munka tart fiatalon, nekem is szórakozás egy-egy fellépés, kihívás és éltető erő. Ha például hétvégén van egy fellépésünk, én már szerdán, csütörtökön készülök és izgulok – magyarázta a zenész.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141536_auto_resized.jpg
origo.hu

Rendkívüli hírt jelentett be a Fradi Dejan Sztankovicsról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27219_resized.jpg?avcount=1713545411
origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144653_auto_resized.png
metropol.hu

Körtvélyessy felfedte Tordy Géza halálának okát

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142958_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Klopp egy játékost emleget, ő lehetett volna a siker kulcsa?

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142083_auto_resized.png
metropol.hu

Most kaptuk: balesetet szenvedett az utasokkal teli 4-6-os villamos, nagy a baj

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27218_resized.jpg?avcount=1713545411
origo.hu

Botrány: Vajna Tímea húga idegesen üzent testvérének

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713545411
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713545411
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/eHoVeyx6gIlDwR7p63pRcTgYlu0g8sySEhGhq5IsMus/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzAzMjlkZWY5NTczZTQ5OGJiNjcyMzU4Mjc0Y2U2MmFk.jpg
Márka

A Mészáros-csoport megvásárolta a híres babaáruház-láncot