Háztűzben halt meg a hároméves Danika

A fiatal balkányi házaspár épp a nyárikonyhában kávézott, amikor a lángok felcsaptak a házban. Az édesapa a karjában hozta ki kisfiát, de már nem segíthetett rajta.
A fiatal balkányi házaspár épp a nyárikonyhában kávézott, amikor a lángok felcsaptak a házban. Az édesapa a karjában hozta ki kisfiát, de már nem segíthetett rajta.

Tűzoltó- és mentőautók gyülekeztek csütörtök reggel a Szabolcs-Szatmár-Bereg me­gyei Balkányhoz tartozó Déssy-tanya egyik családi háza előtt. Egy fiatal házaspár él itt, Gáborék két gyermeket neveltek szeretetben, lányuk, Viktória első osztályos általános iskolás, kisfiuknak, Danikának pedig a napokban ünnepelték a harmadik születésnapját. A szerencsétlenség idején csak hárman tartózkodtak a házban, Viki már az iskolapadban ült.

Csütörtök délután még nem tudta, hogy sohasem látja többé testvérkéjét. Ottjártunkkor még vizsgálódtak a tűzoltóság és a katasztrófavédelem szakemberei, az édesapával re­konst­ruálták a tragédia körülményeit.

Az édesapa hiába próbálta újraéleszteni kisfiát. A kislányuk nem tudott a tragédiáról, ő az iskolában vol

– Valószínűleg a tévénél keletkezett zárlat okozta a tüzet – mondta könnyezve Barkóczi Ti­borné, a család közvetlen hozzá­tartozója, aki a házhoz sietett, miután értesült a tragédiáról. Reggel az anyuka még elkísérte a buszhoz lányát, Viktóriát, majd hazament, és férjével a nyárikonyhában leültek kávézni. A házból kiáramló füstre az apa figyelt fel. Rögtön berohant Danikáért, sietett vele a friss levegőre, próbálta újraéleszteni, de már nem segíthetett.

Balkányban, a Déssy-tanya egyik családi házában ütött ki a tűz © Végh István

– A ruhásszekrény rettentő gyorsan lángra kapott, Gábor már csak későn tudott cselekedni. Teljesen kiégett az otthonuk, szinte mindenüket elvesztették – mondta a Borsnak el­csukló hangon Csordás Andrásné, az elhunyt Danika nagy­nénje.

Danika nagynénje: Leégett az otthonuk, szinte mindenük odaveszett a tűzben © Végh István

Fedor Rita, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: büntetőeljárást indítottak ismeretlen tettes ellen, a vizsgálatba szakértőket is bevonnak.