Aktuális

Havi három napot tölt otthon Andi, a kamionsofőr

B. Bredák Alexandra

Létrehozva: 2019.09.15.

Kávét főz, ebédet rittyent össze, olykor megosztja eme­letes ágyát a lányával. Mindebben semmi különös sem lenne, ha a kétszeres édesanya nem egy hatalmas kamion fülkéjében tenné, ahol a fakanál mellett még a volán is az ő ke­zében van.

Valahol Európában

Kovács Andreát éppen akkor sikerült elkapnunk pénteken egy beszélgetés erejéig, amikor Magyarországon, azon belül is a budapesti Waberer’s központjában értesült róla, hová kell indulnia hétfőn reggel. Ritka pillanat, havonta ugyanis mindössze három napot tölt itthon. Az összes többin úton van valahol Európában a hatalmas ka­mionjával, vagy a pihenőidejét tölti ugyan a kamionon kívül, de az otthonától távol.

– Olaszországba kell mennem hétfőn – meséli, miután letette a telefont. Ilyenkor már vasárnap itt alszom a kocsiban, mivel Budapesttől 150 kilométerre, Cereden lakom. Ha hétfőn jönnék, akkor már nagyon korán el kellene indulnom, így inkább már a kamionban éjszakázom előtte – meséli Andrea, aki egy fiatal felnőtt lány és egy szintén a húszas évei elején járó fiú édesanyja, miközben épp megcélozzuk a saját kocsiját a katonás rendben sorakozó kamionok között gyalog szlalomozva. Ha meglátnám az utcán, előbb gondolnám róla, hogy séf vagy óvónő, esetleg üzletvezető. Utóbbi speciel volt is, saját élelmiszerüzletet vitt, azt cserélte le a kamionsofőri munkára négy évvel ezelőtt.

Szelek szárnyán

– Régóta szerettem volna már bejárni Európát és vezetni is nagyon szeretek. Az interneten láttam meg a képzést. A Waberer’snél ösztöndíjat is kaptam, azzal a feltétellel, hogy cserébe egy évig minimum itt dolgozom. Nem volt nehéz ennek megfelelni, azóta is itt vagyok és imádom – mesélte el a kezdeteket. Azelőtt tíz évig volt saját vegyeskereskedése Salgótarjánban, előtte pedig a gyerekekkel volt otthon.

– A lányom már öt éve külön él, a fiam autószerelést tanul, és  szeretne megtanulni versenyautót is vezetni – meséli mosolyogva Andi, hozzátéve: a kocsik szeretete a gyerekekre is átragadt.

– Ez a munka sosem unalmas, kétszer ugyanazon az útvonalon nem megyek. Egyedül utazom, de már hozzászoktam ehhez az életformához. Az itthon töltött három napot pedig arra használom, hogy meglátogatom a gyerekeket, az anyukámat és a barátaimat, de olyan teendőket is el kell végezni, mint például a fűnyírás – mondja a volán mögött ülve.

Időért saját kocsi

A sofőrök egyébként választhatják azt is, hogy több időt töltenek itthon, akkor viszont nincs állandó kocsijuk. Olyankor minden alkalommal, amikor hazajönnek és a kitakarított, lemosott ka­mionnal beállnak a parkolóba, ki kell pakolni a személyes holmijaikat, mert más is elviszi az autót. Andinál ez másként van. Ő bevállalta, hogy mindössze havi három napot tölt itthon, cserébe ő birtokolhatja a ka­miont mindig. Ez meg is látszik a vezetőfülkében, le sem tagadható, hogy nő kezében van a volán, bár Andi szabadkozik. Állítja: a legtöbb kamionban ugyanilyen rend uralkodik, merthogy kötelező a takarítás.

– Mielőtt beparkolunk, végig kell mennünk egy folyamaton. Le kell mosatni, átfogó műszaki ellenőrzésen kell átesnie, és természetesen ki kell benne takarítani – meséli, mutogatva közben, mi hol van. Hihetetlen, hogy egy olyan pici helyen, mint egy kamion vezetőfülkéje, mi minden elfér. Az ágy felnyitható, alatta rengeteg a hely, de van kihúzható mini hűtő, sőt még külön polcos szekrény is, amiben olyan fontos dolgok vannak, mint a kávé, a kávéfőző, az edények vagy épp a fogkefe és a fogkrém.

– Legtöbbször egyedül utazom, de jött már velem a lányom is. Bőven elfértünk, az ágy emeletes, övé volt a felső rész – mondja mosolyogva, közben meg is mutatja, milyen kényelmes az ágy és hogy szokott rajta feküdni. A feje van mindig az anyósülés felé, mutatja. Még mielőtt kedvet kapnánk szundítani egy jót, lemászunk, hogy megmutassa, a rakodóteret is.

– Most még üres, de hétfőre megtelik. Változó, hogy mit szoktam szállítani, például autóalkatrészt, műszaki cikkeket, süteményt és vasárut – árulta el a Vasárnapi Borsnak Andi.

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141536_auto_resized.jpg
origo.hu

Rendkívüli hírt jelentett be a Fradi Dejan Sztankovicsról

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27198_resized.jpg?avcount=1713504619
origo.hu

Remegve menekült a kérdések elől Magyar Péter - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17141993_auto_resized.png
metropol.hu

„Rémálom lenne” – Schäfer András a legrosszabbtól tart

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17138611_auto_resized.jpg
magyarnemzet.hu

Levillogta a rendőrt az éjszaka közepén az érdi édesapa és nagyon jó oka volt rá

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140755_auto_resized.jpg
ripost.hu

Váratlan fordulat Dárdaiéknál, óriási bejelentést tett a Hertha

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142137_auto_resized.jpg
mandiner.hu

Erre senki sem számított: megkezdte az orosz hadsereg a teljes kivonulást

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27197_resized.jpg?avcount=1713504619
origo.hu

Így búcsúznak a sztárok Azahriah menedzserétől

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27151_resized.jpg?avcount=1713504619
she.life.hu

A hajszolt életvitel nem lehet kifogás, vedd komolyan a vashiányt (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713504619
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17142646_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Next Top Model Hungary: Bikinis fotóval jelentette be, babát vár

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17140135_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Csobot Adél és Istenes Bence a poklok poklát járja meg - külföldön érte őket utol a szerencsétlenség

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/AJBybZq_kkFjUfUJ90wiJ12QbCpIi6bRV2wuUdnjZcw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2UxOGZlY2EyMjVmNjQ2YWRiNjQ1NmZlYTQ4NjI3ZDYy.jpg
Tragédia

Most jött: halálos baleset Budapesten, a vétkes sofőr elmenekült

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/mSts2k-JQqRYODCdW16d4eqJA9FMyXwYmZjTAbujoAc/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzU0ZWEyYWViNjJmOTRhMzZhN2VhOTU0NWViNDI3MjJh.jpg
Megindító

„A szemeim előtt hunyt el” – kisfia 5. születésnapján halt meg Luca