Hat hét után megkerült Lilike, a félvak teknős

Hihetetlen kalandokon van túl a kis szárazföldi mór teknős. Öt hete számoltunk be gazdája kétségbeesett kereséséről, miután Lilikének hirtelen nyoma veszett, már amennyire ez egy teknőcnél lehetséges. A fél szemére vak páncélos a család zuglói otthonának teraszán lévő kuckójából mászhatott ki. Bár külön barikád óvta az elcsámborgástól, gazdája szerint mégis átmászhatott ezen, majd lepottyanhatott. Lilike megtalálása már-már a lehetetlennel volt határos, de most Ancsur, a teknős gazdája igazán örömteli hírt tudatott a Borssal: a teknős öt hét után megkerült az ereszcsatornából, ahová beszorult szegény.

A teknős jól van, már a pitypangot is elfogadta

Fél évig is bírják

Egy jól táplált, egészséges teknős akár fél évet is kibír evés nélkül. Egyébként egyéves koráig mindennap, 2–3 éves koráig kétnaponta, ötéves koráig hetente kétszer, afelett hetente legalább egyszer elég etetni.

– Ez a teknős egy igazi hős! A teraszunkról beeshetett az ereszcsatornába, ott végigbandukolt, majd a csatornán belül zuhant, nagyjából három métert. A házinénink hallott tegnap kaparászást a csatornából, leszaladtam és egy marék földben ott volt Lili – idézi fel a teknős hölgygazdája. A kis teknős szerencséje, hogy a csatorna tele van földdel és puhára esett. Gazdája azonnal megfürdette a kirándulót, majd melegítő lámpa alá fektette. A riadt kis állat elképesztő strapabírása miatt egy óra múlva már jobban volt, elfogadta a neki kínált pitypangot.

– Liliről már a tenyésztő is lemondott kiskorában. Én elhoztam, gondoztam, az állatorvos is azt hitte, kevés esélye van az életre, de Lili mindig rácáfolt mindenkire. Fantasztikus élni akarás van benne! Jó eséllyel mindannyiunkat túl fog élni – mondja boldogan Ancsur.