Aktuális

Háromhavonta cserélje le a jelszavait!

Címkék
jelszó

Bors

Létrehozva: 2019.07.18.

Ön tudja milyen a jó jelszó? A magyarok többsége nem foglalkozik ezzel, emiatt pedig a fontosabb adatokra is rátehetik a kezüket a hekkerek.

Forrás: iStock

Ellopják a pénzünket

Annak ellenére, hogy a netező magyarok harminc százaléka aggódik egy esetleges hekkertámadás miatt, a jelszavaikra már kevésbé figyelnek. Pedig érdemes lenne, mivel az adathalászok olyan jelszavakat és információkat is ellophatnak, amelyekkel nagyobb összeget is leemelhetnek a bankszámlánkról. 

– A megfelelő védelem kulcsfontosságú az online világban, akár netbankolásról, akár levelezésről, csetelésről van szó. A különböző alkalmazásokhoz pedig első körben jellemzően jelszó szükséges, lényegében ez a kulcs minden online szolgáltatáshoz – magyarázta Patonai István, a K&H informatikai vezetője. Bár a szolgáltatók, például a bankok, a szoftverfejlesztők, a webáruházak is igyekeznek védelmet nyújtani, de a felhasználókon is sok múlik.

A K&H pontosan ezért vizsgálta meg, hogy mennyire tudatosak az emberek, ha adatvédelemről van szó. Ezer embert kérdeztek meg arról, hogy mennyire figyelnek a kódjaik biztonságára. Ebből kiderült, hogy a többség – 76 százalék – jellemzően odafigyel arra, hogy a jelszavaiban legyenek számok és speciális karakterek. 63 százalék arra is ügyel, hogy ha lehetséges, akkor nyolc karakterből álljon a jelszava.

Rövidítse a szavakat!

A szakértők szerint jobb, ha nem azt írja be elsőre, ami az eszébe jut, sőt a személyes adatok sem jók. Minél hosszabb egy kód, annál nehezebb feltörni, amit nagybetűkkel, számokkal és különleges karakterekkel (alsó vonal, pont, vessző) is lehet erősíteni. Akár mondatokból is lehet jelszót generálni. Találjon ki egy olyan mondatot, amit sosem fog elfelejteni, például: „minden nap mosok”. Minden szó első két betűjét emelje ki, majd a végére biggyesszen egy számot és egy írásjelet, így megkapja a jelszót: MiNaMo07,.

Nem elég az apró változtatás 

Mindenki másképp kezeli a jelszavait. A többség ugyan odafigyel arra, hogy változatos karaktereket, illetve kis- és nagybetűket is beleépítsen, de a magyarokról elmondható, hogy hajlamosak sok helyen ugyanazt a jelszót vagy annak csak kissé eltérő változatait használni. Főleg a gyerekesek körében divat, hogy a kódok tartalmazzák egy családtag nevét vagy születési idejét, ez pedig sokkal könnyebben feltörhető. Több mint ötven százalék sok helyen ugyanazt a jelszót használja, és nem sokkal kevesebben vannak azok, akik csak kisebb eltéréseket tesznek bele, hogy legalább ennyivel nehezítsék az adatrablók dolgát. Ez főleg a diplomásokra és a fiatalabb korosztályra, a 18-29 évesekre igaz.

A rendszeresség biztonságot ad

A döntő többség – 74 százalék – szerint jellemző rá, hogy csak akkor cserél jelszót, ha arra a rendszer figyelmezteti. A többiek elsősorban akkor teszik meg ezt, amikor éppen eszükbe jut, és nagyon kevesen figyelnek a rendszeres cserére, pedig ezt legalább háromhavonta meg kellene tenni. Az emberek többsége akár több mint egy éven keresztül is képes ugyanazt a jelszót használni, és csupán a felhasználók hét százaléka bajlódik havonta a cserével. 

Patonai István, a K&H informatikai vezetője szerint azonban a rendszeres jelszócserénél még fontosabb egy kellően erős kód használata, ezzel lehetnek legnagyobb biztonságban a netezők.

– A megfelelő jelszóhasználat, a jelszavak biztonságos kezelése az online biztonság alappillére. A felhasználóknak is figyelniük kell arra, hogy körültekintően járjanak el internetezés közben, és ügyeljenek értékeik, adataik biztonságára. Hasonlóképpen nem elég egy erős biztonsági bejárati ajtó, ha a lakáskulcsunkra nem vigyázunk – emelte ki Patonai István.

Mi az a jelszómenedzselő program? 

Többféle applikáció is létezik már, ami megjegyzi és biztonságosan tárolja az összes jelszavunkat. Azonban a belépéshez ide is kód kell, de szerencsére így csak ezt az egyet kell megjegyezni, hogy az összes többihez is hozzáférjünk. Ezeket az alkalmazásokat le kell tölteni az okostelefonra, így mindig kéznél lesznek. Több programnál már be­építettek egy jelszógenerátor funkciót is, ami segít a lehetô legerősebb kódot kitalálni. Ide bármit be lehet írni: a telefon és a bank PIN-kódját, a közösségi médiához és a netbankhoz tartozó jelszavakat is. 

Ez is érdekelhet

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144875_auto_resized.jpg
origo.hu

Korlátozást vezet be az OTP májustól, ez az oka

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27219_resized.jpg?avcount=1713560111
origo.hu

Migránsok okozták a balesetet a Liszt Ferenc-repülőtér közelében, amelyben két ember meghalt

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145602_auto_resized.jpg
borsonline.hu

"Azt akarom, hogy azonnal szedjék ki a fiamat a föld alól" - döbbenetes, mit vett észre az édesanya gyermeke sírján

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144051_auto_resized.jpg
vg.hu

Beszakadt a forint, kilőtt az olaj, menetel az arany és hatalmas mínuszban Európa Izrael iráni csapását követően

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17143898_auto_resized.jpg
ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145198_auto_resized.jpg
vg.hu

Órákon belül feleződik a bitcoin: mutatjuk, ki lesz a történelmi esemény legnagyobb nyertese

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27220_resized.jpg?avcount=1713560111
origo.hu

Brutális bírságot kapott az RTL Klub

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144703_auto_resized.jpg
astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. április 20.: az Ikreknek fontos felismeréseket hoz a szombat, a Mérleg menjen biztosra

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27216_resized.jpg?avcount=1713560111
origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/27156_resized.jpg?avcount=1713560111
videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17144310_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Házasság első látásra: Enci megfenyegette Andrist, mindent kitálal

https://zoe.mediaworks.hu/public/uploaded_pictures/17145063_auto_resized.jpg
borsonline.hu

Vilmos herceg elhagyta a rákbeteg Katalin hercegnét

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/IzobYAUPf4-jlaB8z4BCyiO9Gs7AbBaKJk8LCzTy7aw/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzM2MTFlZTQwNmNmZjQ0ZWViNWI3MTI4NDE3MzRiYjEz.jpg
Para

„Olyan volt, mintha jöttek volna utánunk” – rémisztő, mik történtek a magyar szellemkórházban

https://cdn.borsonline.hu/2024/04/fXZC9zgrIxMs0KQAVMs58EPcxoGV_sf9LI1N5FPAGNo/fill/550/310/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50LzE2YWU1ZTNmNjRjYzRjOTRiN2EwZDI5MDY0YTg3MjVi.jpg
Nemzet

Semjén Zsolt: a Magyarok kenyere ünnep, a búza- és kenyérszentelés ünnepe a magyar nemzet egységéről szól