Hárman teperték le a férfit a magyar légicég londoni járatán

Komoly riadalmat keltett egy fiatal férfi egy Lengyelország és Anglia között közlekedő utasszállító repülőgépen szombaton késő este.

A magyar tulajdonú Wizz Air Katowicéből indult járata már csak félórára volt lutoni célállomásától, amikor a húszas évei­ben járó férfi a gép elejéből beljebb ment, s leült egy, a szárny mellett helyet foglaló nő mellett. Ez követően az utas a nő mellől hirtelen megpróbálta kinyitni a repülő biztonsági ajtaját azzal a céllal, hogy menet közben kiszállhasson. Terve azonban nem járt sikerrel, köszönhetően annak a három, a jelenlévők leírása szerint nagydarab, lengyel férfinak, akik közbeléptek, és leteperték a zavart fickót.

Piros karikával jelöltük a vész­kijáratot a gép fedélzetén

A BBC-nek nyilatkozott az egyik szemtanú, David Salon, aki szerint a lengyel nemzetiségű őrjöngő már a reptéri buszon is furán viselkedett. Miután a járat leszállt Lutonban, az utasoknak a rendőrség megérkezéséig a gépen kellett ma­radniuk. Az ülésbe biztonsági övvel lekötözött férfit végül a repülés biztonságának veszélyeztetése miatt letartóztatták, bár a küzdelem miatt kisebb sé­rüléseket szenvedett, így kórházba is kellett szállítani.

A lutoni reptér felé tartott a gép, amikor őrjöngeni kezdett a férfi © Wikipedia/fr:Utilisateur:Steff

Törött volt a szék

Pár napja írtunk arról az esetről, amikor a Wizz Air egyik járatán az látszott, valaki egy háttámla nélküli ülésben foglalt helyet. A cég akkor azt írta, ha törött vagy nem használható ülés van egy repülőgépen, azt egyértelműen jelzik, és az utasok nem utazhatnak ezeken az üléseken.

Megkerestük az ügy kapcsán a légitársaságot is, akik válaszukban azt írták: a gép személyzete a szokásos előírások mentén eljárva biztosítani tudta a járat biztonságos üzemelését. „A Wizz Air számára elsődleges fontosságú a biztonság, és zéró toleranciával viseltetünk az utasaink és személyzetünk felé irányuló erőszakos viselkedés iránt” – állt még válaszukban.

Nem sikerült volna

Persze felmerülhet a kérdés, egyáltalán lehetséges-e, hogy valaki menet közben feltépje a biztonsági ajtót. – A repülőkön akkora túlnyomás uralkodik, hogy amíg a gépek a levegőben vannak, gyakorlatilag lehetetlen kinyitni a biztonsági ajtókat. Vagyis ennek a férfinak sem sikerült volna – adott megnyugtató választ a Borsnak egy egykori pilóta az eset kapcsán.