Halott férjétől akar gyereket Anita

Közös gyermekükben élhetne tovább a párja, véli a 28 éves asszony. A klinika azonban megtagadja tőle a további mesterséges megtermékenyítést, miután a férfi a halála előtt nem rendelkezett írásban hímivarsejtjei sorsáról.
Közös gyermekükben élhetne tovább a párja, véli a 28 éves asszony. A klinika azonban megtagadja tőle a további mesterséges megtermékenyítést, miután a férfi a halála előtt nem rendelkezett írásban hímivarsejtjei sorsáról.
Véleményünk a témával kapcsolatban


Sajnálja a klinika is

Anitával mélyen együtt érzünk, és szeretnénk segíteni neki – írja lapunk kérdésére a Ciris Nemzetközi Reprodukciós Klinika. Mint leszögezik: a magyar jogszabályok szerint a fagyasztott hím ivarsejt nem adható ki a feleség számára. A letétbe helyezés során ugyanis kötelezően használt Rendelkezési nyilatkozat című nyomtatványon a törvény nem ad lehetőséget a férjnek arra, hogy rendelkezzék halála esetére. Ezen a nyilatkozaton – amit Bali Lajos Norbert aláírt, a klinikának nincs módja változtatni, sem ahhoz kiegészítést tenni. A klinika csak akkor adhatja ki a mintát, ha jogszabály születik e speciális helyzet rendezésére – írják.
PER AZ ÉLETÉRT - Fél éve emlékek között él egyedül kecskeméti házában Baliné Lajos Anita. A közös képek a kandallón, a rajzok a falakon mind elhunyt férjéről mesélnek. Minden vágyuk egy közös gyerek volt. De a férjnél végbélrákot diagnosztizáltak, a sorozatos kemoterápiás kezelések csökkentették a fogantatás esélyeit. Időközben megállapították, hogy Anitának is kevés az esélye a teherbe esésre. A pár egy budapesti intézethez fordult segítségért.

– A férjem ivarsejtjeit lefagyasztották, és megtermékenyítették velük az én petesejtjeimet, az így keletkezett embriókat pedig visszaültették a méhembe – magyarázza a bonyolult eljárást az asszony. A klinikán három beültetésre került sor, mindannyiszor hiába reménykedtek.

– A második beültetés után a teszt pozitív lett. Amikor Norbinak ezt elújságoltam, boldogan hívta fel a barátait azzal, hogy apa lesz, de sajnos az embrió egy arcüreggyulladás miatt kilökődött – emlékszik Anita. A harmadik próbálkozás után férje állapota hirtelen súlyosra fordult.

– Halála előtt megkérdezte tőlem, hogy így is akarok-e tőle gyereket, én azt feleltem, senki mást nem tudnék elképzelni a gyerekem apjának, és ezért mindent meg fogok tenni – mondja Anita könnyeivel küszködve. Norbert május 16-án elhunyt. Az asszony, hogy valóra váltsa közös álmukat, felkereste a budapesti klinikát, hogy ismét megpróbálkozzon a beültetéssel. Ám ott megdöbbentő hírrel fogadták: miután férje nem írt alá nyilatkozatot az ivarsejtekről, feleségének nincs hozzá joga, hogy megkapja. Az ivarsejteket egy éven belül megsemmisítik. Dr. Ábrahám László ügyvéd szerint a klinikán követték el a hibát:

– Törvény írja elő, hogy a klinikának kötelessége aláíratni egy nyilatkozatot a férjjel, főként a körülmények tudatában. Ezért a mulasztásért az intézet felel. Anita utánajárt a jogi lehetőségeknek, kiderült: törvény nem szabályozza az ivarsejtek öröklését, ezért kérelemmel fordul az Egészségügyi Minisztériumhoz. A budapesti intézettől pedig per útján szeretné visszakapni reményét a gyermekáldásra.

– Nem pénzbeli kártérítésért fordultam ügyvédhez. Az egyetlen célom, hogy visszaadják az esélyt arra, hogy legyen egy közös gyermekünk. Dr. Illés Blanka családjogász is a per megindítását javasolja.

– Ha valakinek leveszik a spermáját, az egészségügyi szolgáltatónak alá kell íratnia egy nyilatkozatot arról, hogy azt mire lehet felhasználni. Egyértelműen az intézmény hibája, ha ez a nyilatkozattétel elmarad – hangsúlyozza a jogász.

– Sőt: mivel a sperma a férj tulajdona volt, jogos örökösként is a feleség rendelkezhetne vele. Ranschburg Jenő gyermekpszichológus szerint a szerelmet nem írhatja felül semmi. A férj újjászületését jelentené az anya számára a lombikból lett gyermek.
– Ezen az sem változtat, hogy a gyermeknek apa nélkül kellene felnőnie. A vasárnapi apukás srácok helyzete semmivel sem jobb. Az anya pártján vagyok, mert ő a férje végakaratát valósítaná meg. Anita esetében a hit csak vigaszt adhat, nem segítséget. A Katolikus Püspöki Konferencia titkárságán megtudtuk: az egyház egyáltalán nem támogatja a mesterséges megtermékenyítést, mert a megtermékenyített embriók közül csak egyet tartanak meg, a többi elpusztítása pedig nem fogadható el.

Gergály Judith–Huszti Zoltán