Halasi lövöldöző: Pénzzel a gyilkosságot is megúszod

A magyar kriminalisztika történetében példátlan ámokfutást rendezett B. János szerdán a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen. A Kalasnyikovval lövöldöző férfi a Facebookon régóta fenyegette az ügyét tárgyaló ügyészt.
A magyar kriminalisztika történetében példátlan ámokfutást rendezett B. János szerdán a Kiskunhalasi Járási Ügyészségen. A Kalasnyikovval lövöldöző férfi a Facebookon régóta fenyegette az ügyét tárgyaló ügyészt.

Ilyen még sosem történt korábban Magyarországon. Szerda délelőtt egy férfi lépett a Kiskunhalasi Járási Ügyészség épületébe, előhúzott egy Kalasnyikovot, majd túszul ejtett egy biztonsági őrt. Négyszer-ötször, más információk szerint tíz-tizenöt (!) alkalommal el is sütötte a gépkarabélyt, mire egy másik őr lefegyverezte őt.

Az ámokfutó régi ismerőse a hatóságoknak. B. Jánosról 2012-ben azért írt az országos sajtó, mert egy csőbomba bütykölése közben levegőbe repítette saját műhelyét. A robbanás miatt eljárás indult ellene, ő azonban úgy érezte: a rendőrség és az ügyészség összejátszik, kreált bizonyítékok alapján akarják rács mögé küldeni.

A Facebook-oldalán közzétett bejegyzések jól mutatják, micsoda gyűlölet munkált B. Jánosban, aki konkrétan meg is nevezte egyik fő ellenségét, dr. Téglás Péter ügyészt. Az elborult férfi ezt írta: „A vád javára jegyzőkönyveztetésekkel és bizonyítékok manipulánsaival, bizonyítékok eltüntetésével ítélnek el!!! Viszont, ha van elég pénzed, akkor gyilkosságot is minden gond nélkül megúszhatsz, eltusolnak!!!... A Kiskunmajsai rendőrőrs parancsnoka hamis állításokat és bizonyítékokat csatolt a nyomozati iratokhoz. Dr. Téglás Péter vezető ügyész mindezekről tudott. Ügyész még ezeket újabb valótlan állításokkal kiegészítette, hogy a vád megalapozott legyen… Két választás van: bűnöző hatóságok eljárásaiba beletörődsz és túlteszed magad, vagy nem tudod magad túltenni, és saját magad belátása szerint teszel ellene!!!”

A fokozódó haragról árulkodik egy másik bejegyzés: „Mindennek eljön a maga ideje. Óvakodj a türelmes ember haragjától!”

B. János az édesanyjával élt egy kiskunmajsai házban. 2012-ben, a csőbomba felrobbanása után az anya azt mondta fiáról a helyi médiának, hogy magának való ember, ők sem sokat beszélgettek egymással. János „barkácsolós típus”, de az anya soha nem kérdezte tőle, hogy mit fúr-farag.

Tegnap a nőt a rendőrség kihallgatta, majd visszakísérték az ingatlanhoz. Rengeteg rendőr lepte el a portát, a Bors információi szerint további robbanóanyagok, fegyverek után kutattak.

B. Jánosról a környékbeliek azt mondták a Bors munkatársának, hogy rendkívül kellemetlen, kötekedő, lobbanékony természetű ember. Többször előfordult, hogy miután valamilyen munkát szerzett magának, összekülönbözött munkaadóival és feljelentéssel fenyegette őket. A férfit korábban gerincproblémái miatt leszázalékolták, felesége, párkapcsolata nem volt. Bizonyos, hogy elmeszakértői vizsgálat vár rá.

A Legfőbb Ügyészség szerdán közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz. Ebben ezt írják: „Az ügyben a nyomozás a Központi Nyomozó Főügyészség hatáskörébe tartozik. Az ügyben jelenleg is folyamatban van a rendőrséggel közösen végzett ügyészségi helyszínelés. További információt csak ezt követően áll módunkban adni.”

© Fotók: Czerkl Gábor

Tegnap Téglás Péter főügyész a támadás után a helyszínen azt mondta, „a biztonsági őr és ő maga is ünnepelhet, mert újjászülettek”.